IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан каза „Не“ на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС преди срещата на върха

Премиерът на Унгария също така блокира предоставянето на 50 млрд. евро финансова помощ за Украйна от бюджет на блока

19:00 | 14.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Bloomberg L.P.
Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Bloomberg L.P.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан настоя, че Европейският съюз (ЕС) все още не трябва да започва преговори за присъединяване на Украйна към блока, съобщава Ройтерс.

Орбан направи тези коментари преди срещата на върха на ЕС, която ще се състои във важен за Киев момент на фона на продължаващата война с Русия.

Премиерът на Унгария също така блокира предоставянето на 50 млрд. евро финансова помощ за Украйна от бюджет на блока, но сигнализира, че може да подкрепи дългосрочна помощ извън бюджета на ЕС, отваряйки врата за някаква форма на сделка на този фронт.

Украйна се нуждае спешно от подкрепа от своите западни съюзници в продължаващата почти две години борба срещу военните сили на Москва. Нейната контраофанзива не успя да постигне значителен успех, а администрацията на американския президент Джо Байдън срещат отпор в Конгреса по отношение на планираната помощ от 60 млрд. долара за Киев.

Всички 27 държавни лидери на ЕС с изключение на Орбан подкрепят началото на преговорите за присъединяване на Украйна, решение, което трябва да бъде единодушно, за да има сила.

„Унгарци... не се поддавайте на натиска“, изтъква Орбан при пристигането си в Брюксел за срещата на върха на ЕС, имайки предвид началото на преговорите за присъединяване на Киев. "Има условия, те не са изпълнени. Съветът не е в позиция да решава", подчерта той, добавяйки: "Имаме нашето си мнение и ще го поддържаме".

Европейската комисия (ЕК) - изпълнителният орган на ЕС - препоръча миналия месец лидерите на блока да се споразумеят да започнат преговори за присъединяване с Украйна.

„Моля ви за едно нещо днес – не предавайте хората и тяхната вяра в Европа“, изтъква от своя страна украинският президент Володимир Зеленски по адрес на лидерите чрез видеовръзка, призовавайки ги да започнат преговори за членство.

Въпреки че процесът ще отнеме години, започването му ще осигури положителен тласък за Киев.

Орбан обърна внимание и на изборите за Европейски парламент следващия юни, като каза, че блокът трябва „да се държи демократично“ и да изчака това, като потенциално сигнализира за забавяне с месеци на каквото и да е начало на преговори с Украйна.

Длъжностни лица и дипломати заявиха, че са подготвени за тежки преговори в Брюксел, които могат да продължат до късно вечерта в петък или дори през уикенда.

Естонският премиер Кая Калас каза, че не е оптимист, но добави: „Надявам се, че можем да постигнем споразумение поне по някои от точките, които са на масата“.

Длъжностни лица споделят, че ако Унгария също се придържа към позицията си по отношение на помощта, другите членки на ЕС биха могли да създадат финансиране извън бюджета за Украйна, но това би било по-сложно и скъпо.

„Най-важното нещо, което трябва да решим тук днес и този уикенд е, че дългосрочната финансова подкрепа за Украйна ще дойде от ЕС“, заяви ирландският премиер Лео Варадкар. „Ако Украйна няма подкрепа от ЕС и САЩ, тогава (руският президент Владимир) Путин ще спечели“, подчерта той.

Ако лидерите на ЕС одобрят началото на преговорите за членство и четиригодишния финансов пакет, Киев ще може да претендира за геополитическа победа. Неуспехът тук вероятно ще бъде представен от Москва като знак за колеблива западна подкрепа за Украйна.

Путин заяви по време на пресконференция и в телефонен разговор по-рано в четвъртък, че изглежда, че чуждестранната помощ за Украйна е на изчерпване.

В опит за постигане на напредък чрез дипломатически усилия по въпроса френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц се срещнаха с Орбан преди срещата на върха, заедно с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и ръководителя на Съвета на блока Шарл Мишел.

Орбан се позова на корупцията в Украйна и на други опасения, за да оправдае позицията си. Но служители на ЕС и редица дипломати подозират, че той използва въпроса като разменна монета, надявайки се да получи повече средства, замразени от ЕС поради опасения относно върховенството на закона в Унгария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още