IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС размрази една трета от спрените пари за Унгария

Средствата се равняват на около една трета от общата сума, която съюзът реши да замрази преди една година заради притеснения за върховенството на закона

21:12 | 13.12.23 г.
Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Bloomberg LP
Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз реши да размрази над 10 млрд. евро от определената за Унгария помощ, голяма победа за премиера Виктор Орбан преди ключова среща на върха за Украйна, която националистическият лидер заплашва да провали. Форинтът продължи ръста си спрямо еврото след новината, предава Bloomberg.

Средствата, равняващи се на около една трета от общата сума, която ЕС реши да замрази преди една година заради притеснения около върховенството на закона и корупцията, бяха размразени, след като правителството на Орбан прие закони за засилване на независимостта на съдилищата, съобщи Европейската комисия в сряда.

Сега Унгария ще може да представи пред ЕС проекти за около 10,2 млрд. евро в унисон с начина по който се разпределят средствата в блока.

„След цялостна преценка и редица разговори с унгарското правителство Комисията счита, че Унгария е предприела мерките, които се ангажира да предприеме“ с оглед на независимостта на съдебната система в страната, съобщи изпълнителният орган на ЕС в комюнике.

Решението е победа за Орбан, който настояваше Унгария да получи своите средства преди да обмисли да подкрепи пакет от помощи на ЕС на стойност 50 млрд. евро за Украйна. Унгарският лидер се противопоставя и на започване на преговори с Киев за членство в съюза. Не е ясно дали частичното размразяване на средствата ще отслаби решителността му да блокира проблеми, свързани с Украйна, на срещата на върха на лидерите в Брюксел в четвъртък и петък.

Форинтът продължи ръстовете си след обявяването на решението, като поскъпна с 0,6% спрямо еврото. Той е отбелязал повишение от над 5% спрямо еврото от началото на годината и е напът да прекъсна шестгодишната си серия от годишни спадове. Доходността по 10-годишните унгарски облигации спадна до около 6,5% спрямо над 9 на сто в началото на годината.

Решението за европейските средства е ключово за инвеститорите. Форинтът беше до неотдавна сред най-волатилните валути в света, до голяма степен заради несигурността около отпускането на финансирането от блока. Подобряването на перспективите за средствата подкрепя местните активи.

Независимо от срещата на върха по-късно тази седмица изпълнителният орган на ЕС вероятно ще бъде подложен на критики заради размразените средства за Орбан, който не появява склонност да спре подкопаването на либералната демокрация по време на над 10-годишното си управление, отбелязва Bloomberg.

Орбан разшири влиянието си върху всички сфери на живота – от бизнеса и медиите до образованието и културата чрез мрежа от близки сътрудници. Нова агенция, която ще следи чуждестранното влияние, беше одобрена във вторник и останалите все още независими медии и неправителствени организации в страната твърдят, че тя цели да задуши още повече тяхната дейност.

ЕС, който е отпуснал финансиране за над 100 млрд. евро за Унгария през последните 20 години, продължава да бъде удобна мишена за Орбан на фона на продължителното забавяне на икономиката. Билбордове, осмиващи председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, се виждат навсякъде в поредна кампания на правителството срещу ЕС.

Въпреки това представителите на съюза се надяват, че има достатъчно условия за отпускането на останалите средства за Унгария, които държат Орбан под контрол. Други условия, които Унгария трябва да изпълни, за да получи достъп до близо 21 млрд. евро, които остават замразени, включват намаляване на корупцията, по-прозрачни обществени поръчки, защита на правата на ЛГБТ общността и академичните свободи и смекчаване на политиката за предоставяне на убежище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още