IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мистериозни дронове примамват руската ПВО в Украйна

И Русия, и Украйна имат ефективна противовъздушна система на фронтовата линия

07:55 | 04.12.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Снимки от отломки показват, че Украйна разполага с реактивни дронове ADM – 160 MALD, пише украинското издание Defence Express. Те са американско производство, пускат се от самолет и целта им е да привличат и изтощават системите за противовъздушна отбрана (ПВО). Мистерията в случая е, че не е ясно откъде Украйна е получила тези дронове, нито с какъв самолет се пускат те.

Досега нито една държава не е обявила официално за доставката на тези дронове на Украйна. Но руски източници споменават за втори път за останки от тях - за първи път за използването на ADM – 160 MALD има данни от май 2023 година.

Военните експерти уточняват, че тези реактивни дронове са с дължина от малко над 2 метра и тегло от 45 килограма. Те обаче са способни да прелят разстояние между 460 и 570 километра и на радарите да симулират сянката на крилата ракета. Обикновено американските военни използват няколко платформи за изстрелването на тези дронове - самолети F-15, F-16, F-22, F-35, P-8A Poseidon, свръхзвуковите бомбардировачи B-1B и B-52, както и на дроновете MQ-1 Predator и MQ-9 Reaper.

Русия и Украйна имат ефективна наземна противовъздушна система на фронтовата линия

Усилията и на Украйна, и на Русия да неутрализират противовъздушните си системи са едни от най-съществените в тази война, пише британското военно разузнаване в своята сводка за бойните действия в Украйна. Според експертите Русия има ефективна система за отбрана - "Тор", която е с малък обсег на действие (до 15 км), но защитава успешно предната фронтова линия - основно от украинските дронове.

Едно от основните ограничения на системата е издръжливостта на обслужващия персонал, казват още британските разузнавачи и подчертават, че системата се управлява от трима души и поддържането им в състояние на максимална концентрация за дълго време е действително екстремен тест за издръжливост.

Украинската защита също е ефективна, сочат данни на Института за изучаване на войната (ISW). Те цитират говорителя на Таврийската военна групировка Олександър Щупун, който отбелязва, че украинските ПВО успяват да свалят хеликоптерите Ка-52 и Ми-24, щом влязат техния обсег. По тази причина Русия започна да използва щурмовите самолети Су-34 и Су-35 за удари от дълбочина 50-70 км от фронтовата линия.

През лятото Русия защитаваше позициите си в Запорожка област с хеликоптери, но сега данните показват увеличаващ се брой управляеми авиационни бомби, използвани от руснаците по южния фронт. Тяхната точност е по-ниска, но с теглото си от 500 кг са способни да нанесат сериозни щети, разказа и говорителят на ВВС на Украйна Юрий Ихнат. Според него тези удари ще намалеят, когато Украйна получи средства, за да защити въздушното си пространство - например самолетите F-16.

Руснаците отварят още два фронта към Авдиевка

 Геолокализирани данни потвърждават напредък на руските сили края жп линията на север от Степове (3 км северозападно от Авдиевка). Руснаците опитват да превземат града от началото на октомври. В третата вълна на тази операция са отворили още два фронта към индустриалната зона на града, съобщи ръководителят на военната администрация на града Авдиевка Виталий Барабаш. В момента руските сили не използват тежка бронирана техника заради лошото време, уточни той. От ВСУ съобщават за 21 отбити атаки към позиции около града.

Въпреки настъпването на зимата бойните действия остават интензивни - Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна информира за близо 70 директни бойни сблъсъка в своя отчет за 648-я ден от началото на войната. Повече от 130 населени места в близост до фронтовата линия са под обстрел с артилерия и миномети.

На 3 декември под силен обстрел беше Херсон, като има данни за поражения по сградите на две болници в града и жилищна сграда. От ВВС съобщават свалени 18 от 23 изстреляни бойни Shahed в ранните часове на 4 декември. Дроновете са изстреляни на няколко вълни от територията на окупирания Крим. Част от тях достигнаха до Лвов. От ВВС съобщават и за свалена ракета Х-59 тази нощ.

Най-горещите линии на фронта остават Авдиевка, Бахмут и Купянск, както и разрушената Маринка. Нито руснаците, нито украинците имат потвърдени успехи около Бахмут, като и двете страни съобщават за неуспешни атаки край Клищиевка и Андриевка (за украинците) и край Бохданивка и Иванивске (за руснаците). Военна авиация покрива руските позиции в региона, допълват от ВСУ.

Русия и Украйна запазват офанзивните си действия по направлението Купянск - Кремена, като и двете воюващи страни съобщават за отбити атаки и известен напредък в различни части по този фланг. Геолокализирани данни потвърждават присъствието на руски военни край Берестове, а на украинците - край Диброва. От ВСУ съобщават за отбити атаки край Синкивка и Кисливка, към които руснаците настъпват от месеци.

В Запорожка област в последните дни руснаците опитват да си върнат загубените през лятото позиции край Роботине и Вербове, но засега без успех. Украинските военни се задържат на левия бряг на Днепър и съобщават за контрабатарейна работа. Руски военни кореспонденти съобщават, че бойните действия са блокирани от мъгла и дъжд в региона. Русия обстрелва Херсон и околностите му с артилерия именно от левия бряг на реката.

Украйна уведоми международни организации за разстрел на предаващи се украински бойци

Украйна е предала информацията за разстрела на двама предаващи се украински бойци край Степове (Авдиевка), съобщи омбудсманът Дмитро Лубинец. Руски източници разпространиха преди дни видео, на което се вижда как руски военни застрелват украинците, които са без оръжие, а единият от тях е с вдигнати ръце.

Съветът за сигурност на Украйна съобщи, че разследва случая, а военни източници допълват, че руската позиция в същия ден е била превзета от украинците и отговорните за разстрела са вече ликвидирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 04.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 8
andy
преди 7 месеца
До: zelka007 Вкисат, не си губи времето тук, ами тичай да чистиш фотоволтайци, че останахте на тъмно и студено! :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 15
0pk
преди 7 месеца
Мистериозни статии подмамват местната евроатлантическа фауна, отрано да се мята на балатума с поредна доза микроперемоги, които аха да бишнат коварния Мордор. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 21
zelka007
преди 7 месеца
друзя антиваксъре газовици , мина повече от месец , откакто хамериканците са спрели помощта за Украйна ... защо тъпчете на едно място и пафкате папироси (тези дни гръмнал некъф тракторен завод в рассийката, няма общо с танкови двигатели!) ... според форумните специалисти вече требеше да организирате парад на победата в Киев ?! предполагам вътрешни недоразумения са някакви , конашенко иска на един проспект , а шойгу на друг ... ?! ... дерзайте , ден 648 от тридневната война ... паметника де е ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още