IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна очаква първата голяма пратка далекобойни ракети от САЩ

Много трудно ще си върнем хората от Донбас, признава украинският президент Володимир Зеленски

08:07 | 01.12.23 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След известно забавяне Украйна ще получи първата голяма пратка далекобойни ракети (обхват до 160 км) от САЩ в началото на 2024 година, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници в Пентагона. Очакванията са производителите да предоставят ракетите GLSDB (разработка на Boeing и Saab) на Пентагона до края на годината, а след изпитания те да бъдат изпратени в Украйна - през януари-февруари 2024 г.

GLSDB е GPS-насочвана ракета с възможност за избягване на някои устройства за заглушаване на сигнали. Тя може да се използва при всякакви метеорологични условия и е ефективна при унищожаване на бронирана техника.

Според договора, подписан с американското военно министерство преди година, първите доставки на ракетите в Украйна трябваше да бъдат направени през септември 2023 г.

На Украйна не ѝ достигат хиляди инженери за производството на дронове

Хиляди инженери са нужни на Украйна, за да произведе нужното количество разузнавателни дронове (т.нар. FPV (First Person View) дронове), изчисляват местни производители пред украинското издание на Forbes. Според данните всеки месец в страната се произвеждат 50 хил. от този тип дронове, а в Русия се произвеждат поне шест пъти повече.

Един обучен инженер може да сглобява около 50 дрона на месец, или с други думи в Украйна има около 1000 инженери, които се занимават с тази дейност. За да се изравнят силите с Русия, са нужни 6000 души, а за да се произведат нужните за фронта дронове - поне още 2000 души, коментира изданието.

От индустрията отбелязват, че дроновете се развиват много динамично - в първите дни на войната FPV-дроновете са били "камикадзе"-та, а днес има техника за зануляване и многократното им използване. Преди войната украинската армия е имала одобрени на въоръжение шест вида дронове (разузнавателни и бойни), а днес те са вече 62. Много от тях се произвеждат в страната и са едно от решенията при ограничаване на доставките на муниции и въоръжение от Запада.

В същото време от Министерството на отбраната съобщават, че приоритет за 2024 година ще бъде ускоряването на производството на оръжие и бронирана техника. Основният фокус ще са ракети и системи за противовъздушна отбрана, включително и системи с обсег над 100 километра - като системата Koral.

Одобреният бюджет на министерството за догодина предвижда и 175 млрд. гривни (почти 5 млрд. долара) да бъдат отделени за покупка на боеприпаси.

Бойните действия остават интензивни

Бойните действия остават интензивни, сочи сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 645-я ден от началото на пълномащабната война. Отбелязани са 82 директни бойни сблъсъка след повече от 100 преди ден, а под артилерийски и минометен обстрел са повече от 130 населени места. В ранните часове на 1 декември са били изстреляни 19 бойни дрона, от които са свалени 15, допълват от ВСУ.

Метеоролозите съобщават за силни валежи от сняг и дъжд, които обаче няма да обхванат южните части на Украйна, частично окупирани от Русия.

Най-горещите точки на фронтовата линия са на изток - Авидиевка, където руските военни опитват напредък с подкрепата на военна авиация, и Бахмут. Руски военни кореспонденти съобщават за превземането на части от магистралата "Бахмут - Часов Яр" край Хромове, за което Министерството на отбраната на Русия съобщиха преди ден, че е превзето. От ISW отбелязват, че няма видими доказателства за тези успехи.

От ВСУ оттчитат за втори пореден ден по-активни действия в Запорожката област и отблъснати опити за възстановяване на позиции около Роботине и Вербове. След няколко дни на прегрупиране руските военни се активизират и около Лиман. Според украински военни кореспонденти има опити да бъдат изтласкани позиции на левия бряг на р. Жеребец.

Руски военни наблюдатели се оплакват от липсата на дронове на левия бряг на Днепър, пише Институтът за изучаване на войната (ISW). Анализаторите изтъкнаха преди дни проблемите в командването на руските части в региона, от които обаче украинците не могат да се възползват. По данни на британското разузнаване Русия предислоцира нови части край Кринки, където са и основните боеве през миналото денонощие.

Руските военни преминават през голяма бюрокрация, за да съобщят за унищожен дрон и да поискат замяната му на фронтовата линия, оплакват се още воюващите.

Министерството на отбраната на Русия съобщава за свалени дронове над Белгородска и Брянска област, както и 9 дрона над окупираните територии в Харковска, Запорожка, Донецка и Херсонска област.

Ноември показа новото ниво на въздушна защита на Украйна

По данни на Военно-въздушните сили на Украйна през ноември руснаците са изстреляли общо 376 бойни дрона Shahed 131 и 136, от които със системите на противовъздушната отбрана, с които вече разполага страната са свалени 308 дрона. Това е около 82% "успеваемост" за украинските ВВС.

Броят на изстреляните дронове е далеч от септемврийския рекорд от 503 изстреляни дрона, но на 25 ноември беше регистриран рекорден брой използвани безпилотни летателни средства по територията на Украйна - 75, от които 74 бяха свалени. Дроновете - черната модификация на Shahed, бяха изпращани на вълни от различни посоки, като основната цел беше столицата. Кадри от обстрела показаха, че Киев вече разполага и със свръхмодерните системи за ПВО Skynex или Skyranger на германския производител Rheinmetall.

Данните на украинските ВВС показват още, че през ноември Русия рядко прибягва до използването на ракети, а Украйна все още трудно се справя със зенитните управляеми ракети С-300, както и с балистичните "Искандер - М" и противокорабните "Оникс", често изстрелвани от Крим към Одеса.

От есента Киев работи активно за укрепване на ПВО в южните части на страната и защитата на зърнения коридор, по който за близо три месеца са преминали около 6 млн. тона товари.

За Украйна ще бъде много трудно да си върне хората от Донбас

За Украйна ще бъде много трудно да си върне хората, живеещи в Донбас, каза украинският президент Володимир Зеленски по време на среща със студенти в Миколаев. Според него страната ще успее да върне земите преди хората. "Смятам, че териториите се връщат заедно с хората и ако те не искат, би било много, много трудно", коментира той.

Части от Донецка и Луганска област са окупирани от 10 години и в тях постоянно има бойни действия, сепаратистки движения, които работят много активно, призна украинският държавен глава.

"В Крим няма бойни действия и затова мисля, че в Крим очакват повече връщането. Донбас също го чака, но ще бъде много трудно, защото по-глямата част от тази територия е окупирана и максимално милитаризирана", допълни Зеленски. Според него в момента в Украйна има "уникално обединение", което трябва да бъде запазено и хората от окупираните територии - привлечени към това ядро. Но това може да отнеме много време, дори и едно поколение, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 01.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 5
ddcraybfxksiji
преди 7 месеца
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България---->> http://mub.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 13
aldy
преди 7 месеца
На мястото на РФ Израел щеше да думне с ТЯО някоя мириканска база, за уважение. А Путин само дето не им лиже дЪтата. Но и това не е сигурно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 14
Vayk__
преди 7 месеца
Има пробити отбранителни линии на север от Бахмут при с. Богдановка, както и непосредствено преди Часов Яр! Това са укрепени райони на украинците след превземането на Бахмут! Зеленски продължава да говори за връщане на територии! Всъщност се разбра, че единствения път за връщане е било при преговорите 2022г. , когато руснаците са предложили изтегляне от Донбас в замяна на неутралитет! Зеленски под давление на Джонсън не се е съгласил и е избрал да воюва и още воюва за да си ги върне......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 14
sssaaa
преди 7 месеца
zelka007, Значи скоро Рашките ще останат без военни. Как тогава всеки ден превземат нови позиции и не дават назад, предвид цялата изсипана Безаналогова военна техника? Какво не е наред? Защо Русия не прави нови мобилизации, както бе първата и единствена до сега от 300к, а Укронацистите реват, че нямали достатъчно военни? Какво се случва? От коя страна е пушечното месо и защо никъде не се посочват официално жертвите на Нацистите? Какво крият?И Русия ли ще бишнете така, както бишкате паметника?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 13
Tikva007
преди 7 месеца
До: zelka00: Даже няма да питам - вижда се, че генерирате като за три хилядника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 21
zelka007
преди 7 месеца
и днес е хубав ден за тридневната война , над 1200 броя груз 200 над 30 БТР-а ... :))) ... добре вървят нещата ... всеки ден по 4-5 хладилни ТИР-а към матушката с квото е останало , и то ако ги провесват за краката на ченгели , ако ги карат на купчини поне 10 требе да са ... прелест ... спорен ден друзя антивакъре-газовици ... следете ЕСО днес , мрачен зимен ден в най-тъжното място на света ... и все пак надежда , над един хилядник ВЕИ ... пак !! паметника се е климнал , все пак да го бишнем , а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още