IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на Хавиер Милей за кризите - "шокова" икономическа терапия

Новоизбраният президент на Аржентина обеща да вкара икономиката във фискален баланс

22:24 | 22.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Новоизбраният президент на Аржентина Хавиер Милей се придържа към плановете си за "шокова" икономическа терапия, с която да преодолее множеството кризи в страната – от трицифрената инфлация до нарастващата бедност и дефицита на валутни резерви, пише Ройтерс.

В интервю Милей заяви, че неговото правителство, което ще встъпи в длъжност на 10 декември, ще трябва да съкрати разходите драстично - нещо, което той обеща в предизборната кампания, като част от плана за намаляване на държавните разходи.

„Няма пари. Няма пари“, оплака се Милей пред местното издание Neura Media. „Ако не направим фискална корекция, ще допуснем хиперинфлация. Освен нея ще наблюдаваме и 95% бедност и 70% или 80% бездомни.“

Аржентина, която е втората по големина икономика в Южна Америка, е затруднена от инфлацията от 143% и отрицателните нетни резерви на централната банка, от минус 10 млрд. долара. Над две пети от населението живее в бедност, а рецесията е напът.

Милей победи перонисткия министър на икономиката Серхио Маса на балотажа в неделя, тъй като мнозина от гласоподавателите обвиняват лявоцентристкото правителство кризата с високите бюджетни разходи, които подкрепят милиони, но се оказаха неустойчиви.

Самоопределящият се като анархокапиталист Милей, който рязко раздвои мненията в Аржентина и извън нея с плановете си за доларизация на икономиката и затваряне на централната банка, каза, че ще намали публичните разходи и ще постигне фискален баланс до края на 2024 г.

„Ще направя шокова корекция и ще вкарам икономиката във фискален баланс. Тъй като обещах да не повишавам данъците, това означава, че ще го направя чрез намаляване на разходите“, заяви той. Той добави, че това е предпоставка за много трудни месеци за страната.

„Фискалният баланс не подлежи на обсъждане. Фискалното равновесие не е предмет на дебати. Ще освободя всеки министър, който харчи твърде много.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 22.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още