IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът отхвърли и втория вот на недоверие към кабинета "Денков"

Това стана със 71 гласа "за" и 155 „против“

09:30 | 22.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Парламентът отхвърли и втория вот на недоверие към кабинета „Денков“, внесен на 8 ноември от "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ" заради „неспособността правителството да гарантира националната сигурност и отбраната на страната".

Вотът беше отхвърлен със 71 гласа "за" и 155 „против“, без въздържали се. Регистрираните депутати в зала бяха 203.

"Предвид това, че не са събрани необходимите не по-малко от 121 гласа, вотът е неуспешен", каза председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Миналата седмица гласуването се провали след процедурни хватки и игра с кворума. ГЕРБ и ДПС напуснаха демонстративно залата, последваха няколко почивки и искане за прегласуване, но до такова така и не се стигна.

Вторият вот срещу кабинета на Николай Денков е на тема "Отбрана и сигурност” и бе внесен от парламентарните групи на "БСП за България”, "Възраждане” и "Има такъв народ”. Според вносителите решенията на правителството в сектор „Сигурност” не се вземат спрямо реалните нужди на страната, а според чужди политически и икономически интереси.

При проведените дебати миналата седмица министърът на отбраната Тодор Тагарев обвини вносителите, че с дезинформационната кампания, която водят, съдействат за снижаване на отбранителните способности на страната.

Кабинетът „Денков - Габриел” оцеля след първия вот на недоверие, който беше гласуван преди месец. Мотивите бяха свързани с провал на правителството в сектор „Енергетика”. Кабинетът беше подкрепен от 143 депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 22.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още