IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков и Габриел ще обсъдят оставката на вътрешния министър

Заради сблъсъците на агитки и полиция е уволнен зам.-министърът на вътрешните работи Темелакиев

11:28 | 17.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Заради сблъсъка между агитките и полицията зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев е уволнен, заяви премиерът акад. Николай Денков по време на брифинг. Той уточни, че ще обсъди исканията за оставката на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов след връщането на вицепремиера Мария Габриел в страната.

Денков е изпратил и искане до УЕФА за становище относно организацията на спортното събитие.

Премиерът потвърди, че не е имал връзка със Стоянов по време на сблъсъците снощи и се е наложило той да дава заповед на зам.-министъра да предприеме действия. Отделно ще има и разследване на полицейското насилие, за което има данни. Според медийни публикации вътрешният министър е бил на кино по време сблъсъците край националния стадион.

Денков отказа да посочи чия номинация е Калин Стоянов, а Темелакиев е лична номинация на вътрешния министър и премиерът каза , че не може да каже каква е "политическата му украска".

От дни напрежението около мача България - Унгария, част от квалификациите за Европейскто първенство през 2024 година се повишава. Мачът се игра без публика, няколко дни се търсеше стадион извън София, за да не бъде допуснат протест, насочен срещу ръководството на БФС. Денков беше категоричен, че мачът е бил лошо организиран, а управлението на футболния съюз е проблемно от години. 

Премиерът отбеляза и грешката на Столичната дирекция на вътрените работи (СДВР), която позволи да бъдат събрани на едно място враждуващи от години футболни агитки. Полицията използва и водно оръдие, за да разпръсне хората, събрали се пред стадиона. Не е виновно СДВР като цяло, заяви Денков и посочи, че трябва да бъде уточнено кой е отговарял за организацията на спортното събитие и от него да се потърси отговорност.

Премиерът ще изчака доклад от МВР за случилото се в центъра на София по време на мача  България - Унгария част от квалификациите за Европейското първенство през 2024 година.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на спортния министър заради организирането на спортното събитие, както и да се потърси отговорноста на кмета Васил Терзиев за допускането на протеста, но Денков не мисли, че някой от двамата има вина за случилото се.

По отношение на гласуването на вота на недоверие, който отново беше отложен, Денков беше категоричен, че ГЕРБ и ДПС, "които са винаги заедно напоследък", имат право да гласуват срещу правителството. Той беше категоричен, че няма да допусне "извиване на ръцете" и няма да приеме отмяната на дерогацията за три дни, което  застрашава пазара на горивата в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още