IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Машините за гласуване на балотажа на местните избори вече са удостоверени

Докладът за оценяване на съответствието и решението за удостоверяване са изпратени към ЦИК

19:52 | 02.11.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Съответствието на машините за гласуване на балотажа на местните избори на 5 ноември беше успешно удостоверено от Министерството на електронното управление (МЕУ), Българския институт по метрология (БИМ) и Българския институт за стандартизация (БИС), съобщават от МЕУ.

Докладът за оценяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията на Изборния кодекс и техническата спецификация и решението за удостоверяване вече са изпратени в Централната избирателна комисия (ЦИК).

Екипите на трите институции са работили интензивно и в непрекъснат режим в последните дни, за да извършат процедурата.

Машинно ще може да се гласува в 5900 секции на втория тур от местните избори, заяви по-рано днес говорителят на ЦИК Росица Матева. Тя уточни, че това число не е окончателно. Общият брой на разкритите секции за гласуването на втори тур е 7250, но и това число не е финално заради секциите в болници и специализирани заведения, които се разкриват 48 часа преди изборния ден.

На балотажа ще се избират 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. Общо 6 380 052 души имат право на глас на 5 ноември.

Припомняме, че заради скандал, свързан с машините за гласуване, ЦИК излезе с решение на първи тур да се гласува само с хартиени бюлетини. Това решение бе обжалвано в съда. Върховният административен съд постанови в понеделник, че решението на ЦИК е законосъобразно. ВАС посочи също, че за балотажа машини може да има, след като те преминат успешна процедура по удостоверяване.

Списъкът със секциите, в които в неделя ще може да се гласува и с машини, вече е изпратен от Централната избирателна комисия на фирмата "Сиела Норма", съобщава БНР. Фирмата трябва да зареди електронните бюлетини, както и да обслужи и да придвижи устройствата до 5900 секции със смесено гласуване.

Предадени са и кандидатските листи с имената на тези, които се явяват на втория тур за кметове на общини, райони и кметства. Изчаква се да приключи удостоверяването на машините, за да се подготвят машините за вота на 5 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още