IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите руски загуби край Авдиевка може да имат по-дълготрайни последици

Страните от ЕС обсъждат финансовата подкрепа за Украйна във втория ден от срещата си в Брюксел

07:55 | 27.10.23 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украинските военни съобщават за големи загуби - и на техника, и в жива сила, на Русия в опитите за обкръжаване на Авдиевка. Тези съобщения се потвърждават от сателитни снимки, които показват поне 109 бронирани машини и танкове, унищожени в региона само в периода 10-20 октомври, пише Институтът за изучаване на войната (ISW).

Военните анализатори сравняват случващото се сега с опитите да бъде превзет Вухледар през януари и февруари 2023 година, където загубите на техника изглеждат значително по-малки. Много вероятно обаче именно те попречиха за по-продължителни атаки на фронта в пролетната офанзива на руснаците, казват военните анализатори. Унищожената край Адвиевка техника ще доведе до още по-изразен недостиг на бронирани машини, но не може да се оцени дали ще повлияе на опитите за превземане на града. Тя обаче ще има дългосрочен ефект върху случващото се на фронта, допълват още от ISW.

Руските военни се прегрупират поне по три части от фронтовата линия

За прегрупиране на руските части поне по три фланга от фронтовата линия, съобщават от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна в отчета си за 610-ия ден от началото на пълномащабната война в Украйна. Интензивността на военните действия изглежда незначително намаляла - почти 70 директни бойни сблъсъка. Под артилерийски обстрел са били над 80 в близките до бойните действия населени места в Черниховска, Сумска, Харковска, Луганска, Донецка и Запорожка област.

Активни са боевете край Купянск, Маринка и Авдиевка и са отблъснати десетки атаки. Край Лиман няма регистрирани опити за офанзивни действия, а руските военни се прегрупират, съобщават ВСУ. Само присъствие и прегрупиране на силите има и в Запорожката област и край Шахтьорск в Донецка област. Министерството на отбраната на Русия също съобщава за отблъснати атаки по фронтовата линия, както и за два свалени дрона над Курска област през тази нощ.

Украинските военни напредват край Бахмут и в посока Мелитопол, съобщават още от ВСУ. Има данни и за укрепване на украинските позиции на левия бряг на р. Днепър. Геолокализирани данни потвърждават напредък края населеното място Пидстепне, извършват атаки край Пойма и запазват позициите си край Кринки. Руски военни кореспонденти съобщават, че продължава прехвърлянето на малки части през реката.

Украйна очаква стъпки в подкрепа от ЕС

Украйна очаква стъпки от страна на ЕС в подкрепа - 12-и пакет със санкции, военна и финансова помощ и началото на преговори за членството в общността, коментира в своето вечерно обръщение Володимир Зеленски. Той уточни, че е подписал закона за финансов мониторинг на висши чиновници след края на мандата им - едно от ключовите искания на Брюксел по отношение на европейското бъдеще на Украйна.

Зеленски се обърна към лидерите на ЕС преди началото на засението с думите, че подобно решение не е лесно за нито една държава. "Но ние сме във време, когато лесните решения не са достатъчни", каза той и допълни, че Украйна е изпълнила седемте препоръки на ЕК и не очаква изключение от общите правила.

Европейските лидери не успяха да се разберат за увеличаването на Многогодишната бюджетна рамка в първия ден от срещата си и разговорите ще продължат днес (27 октомври). Приоритети са няколко, не само Украйна, за която много лидери изказаха подкрепа, каза председателят на ЕС Шарл Мишел по време на брифинг след края на заседанието.

В плановете за актуализацията на бюджетната рамка е включен пакет от 50 млрд. евро помощ за Украйна. Унгария и Словакия намекнаха, че не са съгласни с отпускането на тези средства.

Публикация в Bloomberg показва, че ЕС изостава от графика с доставката на муниции, одобрен преди няколко месеца. Общността се ангажира с доставката на 1 млн. артилерийски снаряда до март 2024 година, от които са доставени около 30%.

Пакети с помощ от Дания и САЩ

Украйна получи два нови пакета с военна помощ на обща стойност 200 млн. долара от САЩ и Дания. В тях са включени различни муниции, въоръжение и бронирани машини.

Намаляването на помощта от САЩ тревожи Киев, стана ясно от коментари на украински чиновници на различни нива. Новоизбраният председател на Камарата на представителите Майк Джонсън, който досега се изказваше срещу подкрепата за Украйна, коментира в изявление, че страната ще продължава да получава средства от Вашингтон след по-сериозен контрол.

Съветникът за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби коментира в брифинг, че капацитетът за нападение на Русия е запазен, а случващото се край Авдиевка е доказателство, че Москва пренебрегват човешките жертви, за да изпълнят поставена цел.

Той съобщи, че Вашингтон има данни, че командващите руските операции са разстрелвали войници, които отказват да изпълнят заповеди. Заплахи са отправяни срещу цели военни части, каза още Кърби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 5
VenislavRN
преди 8 месеца
Bakhmut holds
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 5
Vayk__
преди 8 месеца
Добре укрепени райони какъвто е Авдеевка се пробиват с много жертви и загубена техника! Руснаците обаче не се спряха карй Соледар и Бахмут заради това, ще видим сега как ще бъде! Едно е ясно, без този район да бъде превзет, ударите по Донецк няма да спрат, което е проблем за този голям град!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 40
zelka007
преди 8 месеца
До: valentino29 ... Авдиевка ... да изплакнеш окото ... във всеки взривен танк изгарят по 4 свuне , а в БРТ по 7-8 ... бих пуснал и онзи , дето с касетъчни снаряди направиха на кайма цялата рота , около 150-200 крадеца на бидета , ама ще го цензурират ... великата рассийска осирация ... пълна е мрежата с рассийските "победи" ... ден 610 от тридневната война ... до Нова година ще чукнeте 400к "груз 200" ... https://***.youtube.com/watch?v=KSDu-OuuJis
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 49 rate down comment 32
valentino29
преди 8 месеца
"Украинските военни съобщават за големи загуби"! : )Зелето ,пак се е надрусал. : )-https://x.gd/UXn9a
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още