IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Бенишева: Европейският съюз трябва да се реформира, за да спре релокацията на бизнеси

Икономическата сигурност на ЕС да се разглежда като част от националната на отделните държави, призова Бисерка Бенишева

16:12 | 25.10.23 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономическата сигурност на Европейския съюз трябва да се разглежда като част от националната сигурност на отделните държави членки. Това каза Бисерка Бенишева, директор „Европейски въпроси“ в „ПанЕвропа България“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя отбеляза, че вече текат вътрешни дискусии как ЕС да запази своята конкурентоспособност и тази тема ще бъде продължена на Европейския съвет, който започва на 26 октомври. Според нея зелената сделка и дигиталната трансформация само ще засилят позициите на европейските компании, но отбеляза, че прекалената регулация може да е пречка пред развитието им. 

„Прекалената регулация отслабва конкурентоспособността на европейските компании спрямо останалия свят“, каза Бенишева и определи това за системен дефицит, макар да дава тежест на съюза като лидер в световните стандарти. „Свръхрегулацията води до релокация на европейския бизнес в други държави. Съюзът трябва да направи реформа, за да предотврати по-нататъшно изтичане на бизнеси към други пазари“, каза още тя.

Според Бенишева се очертава широк консенсус за необходимостта от геополитическа трансформация на ЕС, като до евроизборите през 2024 г. ще бъде приет Стратегическия дневен ред на ЕС до 2030 г. със заложени приоритети и мерки за постигането им. По думите ѝ това ще засегне и следващото разширяване на ЕС, което вероятно ще бъде по различна формула от тази за присъединяването на България и другите страни от Централна и Източна Европа. Бенишева посочи, че в момента се лансират идеи нови държави да се приемат като членове частично или поетапно в отделни политики на съюза. Разширяването ще зависи и от капацитета на ЕС да приема нови членове, добави тя.

ЕС често е обвиняван, че действа твърде малко и твърде бавно по време на кризи, като това забавяне произтича основно от принципа на единодушие в съюза. Според Бенишева, ако ЕС иска да бъде ефективен глобален партньор, трябва да действа бързо и това може да означава отмяна на правото на вето на всяка държава, но за момента няма особен апетит за такова решение.

Повече по темата можете да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още