IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нидерландия иска мисия в България и доклад на ЕК преди приемане в Шенген

Няма промяна в ситуацията в България, подчерта холандският министър на вътрешните работи Ерик ван дер Бюрх

21:30 | 19.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Нидерландия иска мисия за проверка на ситуацията в България, а след това и доклад на Европейската комисия (ЕК). Едва тогава ще реши дали да ни подкрепи за Шенген. Това каза пред БНТ вътрешният министър на Нидерландия Ерик ван дер Бюрх.

Коментарите на холандския политик контрастират с похвалата на България и Румъния от Брюксел относно опазването на външните граници на Европейския съюз (ЕС).

Според Ван дер Бюрх няма промяна в ситуацията в България и поради тази причина Нидерландия няма да свали ветото си за присъединяване на страната ни към Шенген.

"Ситуацията в момента не е променена и не виждам да се промени в краткосрочен план", подчерта министърът.

По-рано днес той се срещна с нашия български вътрешен министър Калин Стоянов, който изрази оптимизъм, че България може да влезе в Шенген до края на годината.

В Люксембург се провежда среща на вътрешните министри на страните членки на общността.

Ван дер Бюрх подчерта, че неговата страна очаква ЕК да представи доклад, в който да пише: "Те не само приеха необходимите закони, свързани с върховенството на закона, но и ги изпълняват".

Междувременно министърът на вътрешните работи на Испания Фернандо Гранде-Марласка заяви, че приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство може да бъде гласувано през декември. Неговата страна в момента председателства Съвета на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
nikiangel
преди 8 месеца
Тъжната истина е че не ни иска никой, но го играят добро ченге-лошо ченге.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още