IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ подготвят безпрецедентна хуманитарна помощ за Израел

Това стана ясно след посещението на американския президент в Тел Авив

21:14 | 18.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът Джо Байдън заяви, че ще поиска от Конгреса тази седмица „безпрецедентна подкрепа“ за Израел, докато страната се готви да унищожи „Хамас“, но също така обеща 100 млн. долара хуманитарна помощ от САЩ за жителите на Газа и Западния бряг, пише Bloomberg.

Това стана ясно от изявлението на Байдън по време на кратко посещение в Тел Авив. По-рано той каза, че получил доказателства от Пентагона, които подсказват, че Израел не е отговорен за смъртоносната експлозия в болница в град Газа във вторник вечерта, която уби стотици и заплаши да потопи региона в хаос.

Атаката ще затрудни САЩ в желанието им да овладеят конфликта. Израел и палестинската групировка „Хамас“ - определена за терористична от САЩ и Европа, се обвиниха една друга за нападението.

Джак Лю, избраният от президента Джо Байдън за посланик в Израел, каза пред сенатската комисия в сряда, че ще продължи предвоенните преговори за нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия след края на конфликта.

Администрацията на Байдън, преди атаките на Хамас на 7 октомври, се беше фокусирала върху сделка, целяща официално признаване на Израел от Саудитска Арабия в замяна на американски гаранции за сигурност за Рияд. Саудитска Арабия спря дискусиите на фона на насилието между „Хамас“ и Израел.

"Това беше мисията, която мислех, че ще изпълня в началото", заяви Лю пред сенатската комисия по външни отношения по време на изслушване в сряда. "Надявам се да се върнем към нея.“

Отделно по време на изслушването Лю каза, че сега „не е моментът“ САЩ да възобновят ядреното си споразумение с Иран от 2015 г. Лю изигра ключова роля в споразумението като бивш министър на финансите на САЩ.

Израелското правителство заяви, че ще позволи хуманитарна помощ от Египет в южната част на Газа, стига да е сигурно, че няма да бъде отклонена към „Хамас“.

Правителството заяви, че се е съгласило да разреши доставките на храна, вода и лекарства за цивилното население в южната част на страната. Миналата седмица Израел каза на жителите на северната част на Газа да се преместят на юг, тъй като не планира да спре с въздушните удари и подготвя сухопътна офанзива.

Израел също поиска Червеният кръст да получи достъп до заложниците, държани в Газа от „Хамас“, на фона на призивите групата за първа помощ да бъде допусната до жителите там.

Израел няма да попречи на притока на храна и вода към хората в южната част на Газа, каза Байдън преди да замине. Доставките за региона бяха до голяма степен прекъснати след атаката на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, което доведе до засилена хуманитарна криза в гъсто населената територия.

Байдън заяви, че САЩ ще отпуснат 100 милиона долара хуманитарна помощ за Газа и Западния бряг.

Резолюция на Съвета за сигурност на ООН за войната в Израел, внесена от Бразилия, беше отхвърлена в сряда, като САЩ наложиха вето, Обединеното кралство и Русия се въздържаха, а останалите 12 членове одобриха. Резолюцията осъжда атаките на „Хамас“, нарича членовете ѝ „терористи“, изисква незабавното освобождаване на цивилни заложници и „осъжда всяко насилие и враждебни действия срещу граждани и всички терористични актове“, според бразилските официални лица.

„Бразилия положи всички възможни усилия, но всяка страна гласува според възприятията си по отношение на конфликта“, каза Мауро Виейра, министър на външните работи. „За съжаление, за огромно съжаление, Съветът отново не успя да приеме резолюция. Мълчанието и бездействието надделяха“, коментира посланикът на Бразилия в ООН, Серджо Данес.

От друга страна американският президент Джо Байдън коментира пред репортери, че е получил доказателства от Пентагона, че Израел не стои зад експлозията в болница в град Газа. Той говори часове след като каза на Бенямин Нетаняху, че смята, че взривът във вторник вероятно е по вина на „другите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
andy
преди 8 месеца
100 милиарда за хуманни бомби за израелтяните и 100 милиона за 2 милиона палестински терористи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още