IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денят на Страшния съд за Нетаняху все повече приближава

Не се вижда особена любов сред израелците към правителство, което до голяма степен бива обвинявано, че е свалило гарда на държавата и я е завлякло във война в Газа

14:02 | 18.10.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

На член на израелския кабинет му беше забранен достъпа през входа за посетители на болница. Охранителите на друг бяха залети с кафе, хвърлено от опечален мъж. Трета бе обиждана с „предателка“ и „глупачка“, докато успокояваше семействата, евакуирани по време на ужаса.

Шокиращото клане от 7 октомври от бойци на „Хамас“ сплоти израелците един с друг. Не се вижда обаче особена любов към правителство, което до голяма степен бива обвинявано, че е свалило гарда на държавата и я е завлякло във война в Газа, която разтърсва региона, пише Ройтерс.

Каквото и да последва, денят на Страшния съд надвисва над премиера Бенямин Нетаняху след рекордно дълга кариера на политически завръщания.

Общественият гняв заради 1300 убити израелци се подхранва допълнително от характерното за Нетаняху самоопределяне като стратег тип Чърчил, който предвиждаше заплахи за националната сигурност.

Друг фактор е социалната поляризация тази година заради опита за съдебна реформа от религиозно-нациолистическата му коалиция, която предизвика напускане на някои военни резервисти и предизвика съмнения – сега потвърдени с кръв според някои – за готовността за битка.

„Провалът от октомври 2023 г.“ е едно от заглавията в най-продавания ежедневник Yedioth Ahronoth – думи, целящи да припомнят провала на Израел да предвиди двойната египетска и сирийска офанзива през октомври 1973 г., която в крайна сметка доведе до оставката на премиера Голда Меир.

Отстраняването ú сложи край на хегемонията на лявоцентристката Партия на труда на Меир. Амоц Аса-Ел, научен сътрудник в Shalom Hartman Institute в Йерусалим, прогнозира подобна съдба за Нетаняху и неговата дълго доминираща, консервативна партия „Ликуд“.

„Няма значение дали има разследваща комисия, или не, или дали той признава, че е сгрешил, или не. Всичко, което има значение, е какво мислят „средностатистическите израелци“ – което е, че това е фиаско и че премиерът е отговорен за него“, казва Аса-Ел за Ройтерс.

„Той ще си отиде, а цялата му върхушка [ще си иде] с него“, добавя той.

Според анкета на вестник Maariv 21% от израелците искат Нетаняху да остане министър-председател след войната. 66% обаче казват, че искат „някой друг“, а 13% нямат мнение.

Ако се проведат избори днес, анкетата показва, че „Ликуд“ ще изгуби една трета от местата си в парламента, а центристкото партийно обединение „Национално единство“ на основния му конкурент Бени Ганц ще увеличи местата си с една трета – подготвяйки се за висшия пост.

Израел създаде военновременен кабинет

Израелците обаче не искат нови избори. Те искат действия, а докато контраофанзивата се подготвя за потенциално нападение по суша, Ганц, който е бивш военен началник, оставя настрана политическите си различия, за да се присъедини към Нетаняху във военновременния кабинет.

Ангажиран с висшето ръководство и чуждестранните емисари, Нетаняху ограничи срещите си с обществото. Той се срещна с близките на около 200 заложници, отведени в Газа, без присъствието на камери. На фона на нарастващото недоволство съпругата му посети семейство в траур.

Нетаняху обаче още не е направил изявление за лична отговорност – макар че неговите топ генерал, министър на отбраната, съветник по националната сигурност, министър на външните работи, министър на финансите и шефове на разузнаването признаха неуспеха да предвидят и предотвратят най-лошата атака срещу цивилни в историята на Израел.

Израел спечели гласна западна подкрепа за своята контраофанзива. Тя може да изчезне, ако сухопътна инвазия в Газа доведе до нарастващ брой палестински жертви и военни загуби.

Войната може да разруши и две опори на външната политика на Нетаняху: мир със Саудитска Арабия, който сега е замразен, и сдържане на Иран, който приветства мини-инвазията на „Хамас“ като победа за близкоизточната ос, заклела се да унищожи Израел.

Военни стратези казват, че войната в Газа, чиято обявена цел е унищожаването на „Хамас“, може да продължи месеци. Нетаняху ще се радва на политическо примирие за периода, казва Аса-Ел. Друг е въпросът дали ще издържи здравето на премиера. През юли му беше сложен пейсмейкър, докато протестите срещу съдебната реформа се активизираха. В събота той ще навърши 74 години.

Някои коментатори предполагат, че разривите в израелското общество и степента, до която те подкопават националната сигурност, трябва да се приписват по-широко, отколкото само на Нетаняху.

„Забравихме да бъдем братя и получихме война“, написа в Telegram Амит Сегал, политически анализатор на високо рейтинговата телевизия Channel 12. "Не е късно да поправим това. Спрете да се карате – веднага".

Отбелязвайки презрението, отправено към някои министри от кабинета, Аса-Ел казва, че изглежда вече се появяват пукнатини в правителствената коалиция.

„Чуваш хора на улицата, които са естествени поддръжници на „Ликуд“, да говорят за тях с недвусмислена враждебност“, казва той и допълни: „Гневът тепърва ще расте и това очевидно усилие на Нетаняху да избегне собствената си отговорност само ядосва хората. Той просто не може да накара себе си да каже: Издънихме се“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Gna
преди 8 месеца
Точно в тази ситуация нещо ме съмнява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още