IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партизанското движение в Запорожка област се активизира

Само победата над Русия е необходима, за да стане Украйна член на НАТО, каза украинският президент Володимир Зеленски

09:45 | 14.10.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Силите за специални операции на Въоръжените сили на Украйна съобщиха за успешна операция на партизанското движение в окупирания Мелитопол (Запорожкa област) - взривена жп инфраструктура, която е една от важните логистични линии на руската армия. Ежедневно през този маршрут от Крим към Мелитопол, а след това и към фронтовата линия се доставят горива и муниции, а в обратна посока - повредена техника за ремонт, както и произведени на окупираните територии стоки - метални руди, селскостопанска продукция и други, разказват от спецчастите.

Партизаните са успели да взривят преминаващ влак и са унищожени към 150 м жп линии.

Настъпателните действия на украинските военни в това направление продължават, става ясно от сводката на Генералния щаб на ВСУ за 597-я ден от началото на пълномащабната война. Успехи са регистрирани още и край Бахмут.

Украинските военни удържат на силния натиск на руската армия, която се активизира на източния фронт - Авдиевка, Купянск и Маринка. Именно там са най-активните бойни действия на фронтовата линия за изминалото денонощие. По данни на ВСУ общо директните бойни сблъсъци са точно 100 и интензивността на боевете остава много висока спрямо предходните месеци.

Руски военни кореспонденти обаче посочват, че настъплението край Авдиевка е затруднено от минни полета и от износването на артилерийските системи.  Преди три дни ръководителят на Таврийското направление ген. Александър Тарнавский съобщи, че три руски батальона и колони от бронирана техника и танкове се опитват да обкръжат Авдиевка, но засега украинците успяват да удържат на натиска. 

Институтът за изучаване на войната (ISW) посочва, че в руското информационно пространство новините за Авдиевка са ограничени. В Министерството на отбраната на Русия съобщават единствено за отбити атаки в няколко направления на фронта, включително и Авдиевка, за изминалата седмица. Ведомството съобщава и за свалени 217 украински дрона над руска територия.

През изминалата седмица руските военни са извършили осем удара с ракети "Искандер", съобщават още от министерството.

В същото време постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя съобщи, че украинската контраатака е приключила, тъй като руснаците минават в настъпление по цялата фронтова линия. Според ISW Русия ще се опита да използва настъпателните действия към Авдиевка, за да измести наратива в западното медийно пространство.

Военните анализатори, както и украинските власти, включително и украинският президент, отбелязват, че тази зима няма да има пауза на бойните действия и операциите, макар и по-ограничени, ще продължат.

Ракетна пауза

По данни на британското разузнаване Русия не е извършвала масирана ракетна атака срещу Украйна от 21 септември. Причината изглежда желанието на Москва да натрупа запас за зимните месеци. В момента Русия използва дронове, чиято точност е голяма. В последните месеци основна цел на страната са пристанищата в Южна Украйна и разчита на високоточните дронове заради близостта на Румъния, която е член на НАТО, допълват британците в пост в Х (Twitter).

Военното разузнаване на Украйна също съобщава, че Русия се опитва да увеличи производството на ракети - основно "Калибър" и и от типа Х -101. В момента най-използваните руски ракети за единични обстрели са типа "Искандер".

Още един руски кораб пострада край Крим

Украинските военни атакуваха военен кораб от клас "Буян", носител на ракетите "Калибър", съобщава украинската информационна агенция "Униан", позовавайки се на източници в Службите за сигурност на Украйна. Според информацията за операцията са използвани експерименталните дронове Sea Baby.

Няма официално потвърждение на информацията от руска страна, но в социалните мрежи се появиха множество видеа с горящия кораб край Крим. Преди ден местни жители съобщиха за вероятна повреда и по един от големите останали близо до Крим кораби на Черноморския флот на Русия - "Павел Державин", за което също няма официално потвърждение.

Рюте и Зеленски посетиха пристанището в Одеса. Снимка: President.gov.ua Рюте и Зеленски посетиха пристанището в Одеса. Снимка: President.gov.ua

Зеленски: Победата е стъпката, която ще ни направи член на НАТО

Това, което липсва на Украйна, за да бъде член на НАТО, е победата, каза пред курсанти във военното училище в Одеса украинският президент Володимир Зеленски. Той посети града, заедно с премиера на Нидерландия Марк Рюте. Нидерландия отпусна допълнителна подкрепа за противовъздушната отбрана на Украйна - боеприпаси за системите Patriot, както и други муниции и въоръжение.

През тази зима в Киев очакват отново масови обстрели на енергийната инфраструктура в страната и затова в последните дни активно се работи за осигуряване на защитни системи. Като цяло Украйна е извършила добра подготовка за зимата и разполага с над 15 млрд. куб. метра природен газ и 1,2 млн. тона въглища в запас, става ясно от съобщение на сайта на Президентството.

Украйна е напълно готова за членство в НАТО, каза още Зеленски пред кадетите и посочи, че нито една държава в Европа в момента няма бойния опит на украинските военни. След началото на пълномащабната война има сериозни промени и например въоръжението на Украйна вече се доближава изцяло до стандартите на НАТО.

Нов транспортен коридор от Украйна до Европа

По време на своето вечерно обръщение Зеленски съобщи за създаването на нов транспортен коридор през територията на Молдова към Европа. През него ще бъдат изнасяни селскостопански стоки, както и друга украинска продукция.

Украйна разчита на износа, за да може да "поддържа икономиката жива", коментира в Одеса украинският държавен глава. Той припомни, че издръжката на украинската армия - изплащането на заплати, обезщетения, както и покупката на въоръжение, се извършва единствено с парите от украинския бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 14.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 20 rate down comment 48
Импeраторът
преди 8 месеца
До: ratten какъв е проблемът Украйна да влезе в НАТО? Рашистите се притесняваха, че ще имат граница с НАТО, но вече си имат с Финландия, така че не може да говорим за никакви пречки. Дори, много от частите с границата с фините ги махната от там, защото Рашистан знае, че НАТО няма полза ги напада и ги пратиха да умрат в Украйна. Същото е и с техника и части от Курилските острови.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 50 rate down comment 35
ratten
преди 8 месеца
"Само победата над Русия е необходима, за да стане Украйна член на НАТО, каза украинският президент Володимир Зеленски". ареее, ни победа ни нато. клоуна сам го казва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още