IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близкоизточната обиколка на Блинкен продължава с Йордания и Катар

Усилията на американския държавен секретар ще бъдат подкрепени и от министъра на отбраната Лойд Остин

07:38 | 13.10.23 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След като разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху, американският държавен секретар Антъни Блинкен продължава своята обиколка в Близкия изток и следващата му спирка е Йордания. Планирани са срещи с крал Абдула ІІ и с президента на Палестина Махмуд Абас, пише CNN.

Йордания изпрати и първия самолет с хуманитарна помощ и медикаменти за Ивицата Газа. Помощите пристигнаха в Египет, откъдето ще бъдат насочени към Газа през граничния пункт Рафах, макар и да не е ясно дали той ще бъде отворен.

Блинкен се опитва да ограничи конфликта между Израел и "Хамас", както и да намери изход от заложническата криза и хуманитарната катастрофа в Газа. По време на брифинг след срещата си с израелския премиер той потвърди подкрепата на САЩ. "Може да сте достатъчно силни, за да се защитите сами, но докато САЩ съществуват, няма да ви се наложи", заяви Блинкен и посочи, че действията на "Хамас" са по-жестоки от тези на ИДИЛ.

От своя страна, Нетаняху коментира, че "Хамас" трябва да бъде унищожен, по същия начин както беше унищожена т.нар. "Ислямска държава".

След Йордания американският държавен секретар ще отпътува за Катар, където са планирани срещи с високопоставени държавни служители. Още преди ден стана ясно, че Катар води преговори с "Хамас" за освобождаване на заложниците. От заявления на организацията близо 150 души са държани в плен - голяма част от тях са участници в музикален фестивал в близост до границата с Ивицата Газа.

Блинкен ще посети още и Саудитска Арабия, Египет и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Освен текущата криза държавният секретар планира да коментира мерки за повишаване на сигурността и просперитета на Близкия изток.

Американският министър на отбраната ще посети Израел

Слев визитата на Антъни Блинкен в Тел Авив още един високопоставен американски чиновник ще пътува до Израел - министърът на отбраната Лойд Остин, който беше в Брюксел на среща на НАТО. Според информацията на CNN Остин ще разговаря с израелски военни относно техните планове за отговор на атаката на "Хамас" от събота (7 октомври). Според източници на агенцията Израел ще поиска допълнително муниции - прецизно насочвани ракети и т.нар. "прихващачки" за "Железния купол".

От Вашингтон на няколко пъти заявиха, че нямат намерение да изпращат военни сили към Израел, още повече, че израелските власти ясно са показали, че не желаят чужди военни на своя територия.

Иран също предприема дипломатическа обиколка

Иранският министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан също предприема дипломатическа обиколка в опит за политическа координация с висши лидери в региона. На 12 октомври той разговаря с премиера на Ирак Мохамад Судани, който преди ден беше на посещение в Москва.

Очакванията са, че Абдолахиан ще посети още и Ливан и Сирия в следващите дни. От 7 октомври той води телефонни разговори със своите колеги от Египет, Филипините, Унгария, Ирак, Оман, Катар, Русия и Турция.

Институтът за изучаване на войната (ISW) отбелязва, че Иран опитва да обедини мюсюлманските страни срещу Израел и в последните два дни президентът Ебрахим Раиси проведе няколко телефонни разговора, включително и с престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман.

Израел разруши инфраструктура на летищата в Алепо и Дамаск

Израел предприе ракетен обстрел на летищата на двата най-големи града в Сирия - Алепо и Дамаск, съобщават сирийски медии, цитирани от CNN. Заради ударите летищата са затворени. Ден по-рано Израел съобщи за ракетни удари от територията на Сирия към Израел.

Германското издание Bild написа преди ден за възможно разширяване на конфликта към още няколко фронта, включително Ливан и Сирия.

Институтът за изучаване на войната  отбелязва, че интензивността на обстрелите от Ивицата Газа към територията на Израел намалява. Израелските военни са наредили на екипите на ООН да напуснат северните части на Газа до 24 часа, както и евакуация на 1,1 млн. души от региона, допълва CNN.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 4
sssaaa
преди 8 месеца
Най-жалкото в цялата ситуация е че страдат цивилни граждани и от двете страни. Разликата е че Държавата Израел се управлява от така нареченото Демократично правителство и е призната в цял свят. В същото време Палестина и нейните територии не са признати от редица страни и се смята, че там Демокрация няма. Въпроса ми е защо едно Демократично общество като това на Израел бомбирдира цивилни, спира ток, вода, храна, лекарства, горива и не разрешава хуманитарен коридор?Няма ли да бъдат осъдени в Хага
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 6
Tikva007
преди 8 месеца
*След Йордания американският държавен секретар ще отпътува за Катар, където са планирани срещи с високопоставени държавни служители. * - И тук ще бъде интересно от гледна точка на публично известния факт, че Катар е основният спонсор на Хамас и нещо като юридически представител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 8
Tikva007
преди 8 месеца
Защото кадрите със зверствата на Хизбула, които потресоха свита, вече остаряха, а жадната за нови зрелища западна либерална публика вече получава нови - на детски палестински трупчета, изравяни изпод руините на израелските (американски) *умни* бомби. От тази посока скоро е възможна радикална промяна в европейския наратив. Нетаняху е черната оффца в политическите критерии на новото поколение европейски *политици*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 11
Tikva007
преди 8 месеца
Блинкен хубаво обикаля Близкия изток, за да убеждава арабите да стискат зъби, докато Биби избива братята им и изравнява Газа със земята. Има шанс, докато успява да размахва ислямистката същност на Хамас и прясната невинна кръв в Израел. Скоро ще му се наложи, обаче, да припка и из Европа, когато невинната палестинска кръв залее праговете на ЕС, населен и управляван от нежни, безтелесни и безполови трансцедентални либерални души.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 13
zelka007
преди 8 месеца
друзя антиваксъре-газовици ... защо един такъв начетен народ като палестинците , специалисти в широк спектър от мирни дейности , никой от съседите им не ги иска и са си затворили границите ?! нито в Египет , нито в Йордания , нито дори в Иран ?! да не би да е свързано нещо с това , че като ги пуснаха онези миряни от хамас , хизбула и идил , в Сирия и Ливан счупиха държавите ?! щото то много е удобно там винаги да се бърбори са УСАто това , УСАто онова ... ама си затвориха границите съседите :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още