IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Хамас" са готови за преговори, Израел се готви за война

Случващото се в Газа е само началото, предупреди премиерът Бенямин Натаняху

08:07 | 10.10.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Хамас" са готови за преговори, тъй като е "постигнал своите цели", коментира пред Aljazeera един от високопоставените членове на организацията Муса Абу Марзук. CNN предава, че в "пакета" обаче не влиза съдбата на заложниците, за които има предупреждение, че ще бъдат убивани, ако Израел продължава ударите си срещу Газа. За съдбата им преговаря Катар, сочи още медиата, позовавайки се на свои източници. Според оценките на ООН в плен на организацията са около 150 души, част от които хора, участвали в музикален фестивал в близост до Ивицата Газа.

Премиерът на Израел коментира в изявление пред нацията, че страната е готова за война. Бенямин Натаняху коментира, че предстоят трудни дни, но това, което се случва в момента в Ивицата Газа е "само началото". Израел подготвя операция срещу "Хамас" със сила, която не е използвала никога досега, допълни още той.

От Института за изучаване на войната (ISW) отбелязват, че за 48 часа Израел мобилизира 300 хил. резервисти, което е най-бързата мобилизация в страната. Военните анализатори отбелязват, че страната може да се подготвя и за втори фронт- срещу групировката "Хизбула", която е позиционирана в Ливан.  

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова "Хамас" незабавно да прекрати огъня и да освободи взетите за заложници. Той поиска също така и двете страни да осигурят възможност на ООН да достави хуманитарна помощ за палестинците в Ивицата Газа. Гутериш разговаря и с президента на Палестина Махмуд Абас, който поиска реакция на организацията срещу "израелската агресия срещу народа на Палестина, особено в Ивицата Газа".

Обикновените палестинци са сред големите жертви на конфликта, коментира още CNN. Те нямат къде да избягат, след като анклавът беше поставен под пълна обсада от Израел. Спрени са доставките на храни и електроенергия и т.н. Единственият път остава през строгоохранявания пункт с Египет. Ивицата Газа е най-гъстонаселеният регион в света и там живеят над 2 млн. души.

Гутериш отбеляза в своето изявление още, че само преговори и визията за "две държави" могат да доведат до стабилност в региона в дългосрочен план.

САЩ увеличават подкрепата си за Израел, включвайки още средства за противовъздушна отбрана и боеприпаси, съобщава още CNN. В момента се обсъждат нуждите на "Железния щит" на Израел, като Вашингтон коментира, че ще има още средства за разузнаване и друга военна помощ. Говорителят по въпросите на националната сигурност на САЩ  Джон Кърби каза, че на този етап не се планира изпращане на американски войски в Израел.

Кърби заяви още, че смята, че Иран е "замесен" в операцията на "Хамас", въпреки че няма доказателства за това. "Иран отдавна подкрепя "Хамас" и други терористични мрежи в региона с ресурси и обучение", допълни той пред MSNBC.

Великобритания отказа да признае заявлението за пълна блокада на Ивицата Газа за военно престъпление. След спешна среща с премиера Риши Сунак външният министър на страната Джеймс Клевърли коментира, че Лондон подкрепя Израел и посочи, че "Хамас" се прикриват зад народа на Палестина.

Някои регионални лидери предложиха опита си като медиатори за решаването на конфликта. Сред тях са Саудитска Арабия, Турция и Египет. В телефонен разговор между президентите на Египат Абдел Фатах ал-Сиси и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган двамата са коментирали, че огънят незабавно трябва да бъде прекратен и животът на хората а не бъде поставен в риск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 11
scott
преди 9 месеца
абе, кой ше плати въглеродните емисии?ОТИДЕ ЗЕЛЕНИЯ ПРЕХОД И НАСТЪПЛЕНИЕТО НА КОВИДЪТ.Ето затова требва да мисил гути.За войната - тя ше си върви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 12
zelka007
преди 9 месеца
израелците преговарят , за начало с Ф16 и прецизно насочвани бомби , а от следващите дни и с танкове ... преговорите текат дет се вика ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още