IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел нареди пълната блокада на Ивицата Газа

Украинският президент Володимир Зеленски сравни действията на "Хамас" в Израел с тези на Русия в Украйна

15:18 | 09.10.23 г. 10
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Израелският министър на отбраната Йоав Галант нареди пълната блокада на Ивицата Газа - спрени са доставките на електроенергия, горива и храна, територията е обсадена и никой няма право да влиза или излиза, съобщава CNN.

Военните съобщиха, че са си върнали пълния контрол над всички населени места по граничните райони 48 часа след изненадващата атака на "Хамас", взела 1100 жертви от двете страни. Това е най-мащабната ескалация на конфликта между Израел и "Хамас" за последните 50 години.

"Хамас" твърди, че държи за заложници около 100 души - част от участници в музикален фестивал, провел се в края на седмицата в близост до Ивицата Газа. Сред тях има и чужди граждани. Израел не е дал официални данни за броя им.

Заради атаката в страната е обявено състояние на война, а според властите именно заради взетите заложници ситуацията е коренно различна спрямо предишни сблъсъци с "Хамас".

The Wall Street Journal съобщи, базирайки се на високопоставени източници в "Хамас" и "Хизбула", че Иран е оказал подкрепа за операцията. Техеран категорично отхвърли тези твърдения. "Подкрепяме Палестина, но не сме замесени в нейните действия", казват от представителството на Иран в ООН пред CNN. Според анализатори именно Иран има полза от изненадващата атака. Причината са затоплящите се отношения между Израел и Саудитска Арабия, които биха пренаредили съотношението на силите в Близкия изток.

На този етап Вашингтон няма доказателства, че Техеран стои зад организирането на атаката, коментират американски чиновници, макар да признават връзките между двете страни, включително обучение и финансова помощ.

Зеленски: Злото може да стигне толкова далеч, колкото му позволим

Злото може да стигне толкова далеч, колкото му позвалим, коментира пред Парламентарната асамблея на НАТО украинският президент Володимир Зеленски. Той призова за единна реакция, която да спре терора и да бъде възстановен световният ред.

В своето видеообръщение Зеленски сравни действията на "Хамас" в Израел и на Русия в Украйна.

"Никой никога няма да забрави какво направиха терористите в Израел. Хиляди ракети срещу мирни градове, разстреляни хора в колите им по улиците. Жени и деца, никой не е пожален. Улици, заляти с кръв, взети заложници, бити жени, отвлечени възрастни хора и откраднати деца", каза той и допълни, че израелските журналисти, които са отразявали събитията в украинския град Буча заявяват, че виждат една и съща картина.

Според военните анализатори от Института за изучаване на войната Русия ще се опита да използва ескалацията на военния конфликт в Израел, за да сведе до минимум военната помощ за Украйна. В изявление на Министерството на външните работи Москва вече обвини Запада за недостатъчната заинтересованост към Близкия изток, а бившият президент Дмитрий Медведев, сега зам.-председател на Съвета за сигурност на Русия, поиска незабавно да бъде спряна подкрепата за Украйна и вниманието да бъде насочено към Израел.

Военното разузнаване на Украйна пък публикува предупреждение за готвена информационна кампания от страна на Москва срещу страната. Според публикация на институцията Русия е предала на "Хамас" трофейни западни оръжия от Украйна и ще лансира тезата, че Киев вместо да използва предоставените оръжия за освобождаване на окупирани територии, ги е продавал на терористични организации.

Външните министри на ЕС ще заседават за ситуацията в Израел

Министрите на външните работи на ЕС ще заседават по казуса с Израел, съобщава Върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Барел. Срещата е насрочена за 10 октомври и ще бъде в "смесен" формат - част от министрите ще се включат онлайн. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 09.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 10 rate down comment 4
andy
преди 9 месеца
До: Repoman Израелците страдат от синдром на жертвата - когато си бил малтретиран като дете, после ставаш насилник. Това се е получило и с тях. Може би най-агресивната държава след ФАЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 10
khao
преди 9 месеца
До: adimos последните 2 години рашистите бомбят болници, родилни домове, зърнобази, пицарии, а оня ден и обреден дом.... но не ти правеше проблем, даже ги аплодираше и тайно онанираше на ония видеа... не се прави на морален, копейкоооо!... тия поне си го заслужиха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
Gna
преди 9 месеца
Иран направи фатална грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 7
adimos
преди 9 месеца
В момента евреите вършат геноцид в Газа, вижте видеата как сриват цели сгради с хората вътре, избиват наред деца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 10
khao
преди 9 месеца
До: 0pk хахахахахахахахаха, айде и евреите станаха нацисти! Кво ли ще е следващото творение на болните ви мозъци, Може би лесбийки-нацисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 11
0pk
преди 9 месеца
До: Repoman, ами той съвременния израел отдавна се е превърнал в подръжник на фашизма и старите утвърдени методи никак не са им чужди. Могат принципно и някой вирус да им пуснат на индианцитe в газа, след което да я изринат с багерите, както предлагат някои по-радикални форумни коментатори. При всички положения, световната общност максимум ще изрази силна загриженост и до там, така че ръцете им са отвързани както се казва. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 14
khao
преди 9 месеца
До: Repoman не, те да не са като рашистите да бомбят складове със зърно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 11
Repoman
преди 9 месеца
Добре де, нали знаете че в Газа живеят над 2 млн. човека? Интересно как Израел е решил да направи подобно нещо, защото звучи като концлагер за 2 млн. човека ... Сега евреите с глад ли ще морят народа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още