IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ изпращат един от най-големите самолетоносачи в света в подкрепа на Израел

Израел вече официално е в състояние на война и заявява, че няма място за дипломатически преговори

07:26 | 09.10.23 г. 12
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ изпращат самолетоносача USS Gerald R. Ford с придружаваща го група бойни кораби се отправя към източната част на Средиземно море, съобщава американският министър на отбраната Лойд Остин, цитиран от AP.  Бойната група е в готовност да окаже съдействие на Израел.

USS Gerald R. Ford е един от най-модерните самолетоносачи на САЩ с около 5000 моряци на борда. САЩ също така увеличава и присъствието на изтребителите F-35, F-15, F-16 и А-10 в региона, допълва CNN.

Израел е поискал от САЩ прецизно насочвани бомби и още "прихващачи" за "Железния купол" - системата за въздушна отбрана на страната, изградена с подкрепата на САЩ. Според информацията системата е унищожила повечето от изстреляните ракети, но обстрелът е масиран и някои от тях са пробили. Посланикът на Израел в САЩ Майкъл Херцог коментира, че "Хамас" са изстреляли повече от 4000 ракети в Израел през изминалите два дни. В отговор Израел вече е официално в състояние на война и заявките са, че няма място за дипломация, като очакванията са за масиран военен отговор. 

Генерали от израелската армия са категорични, че вземането на заложници този път променя ситуацията. На този етап няма потвърдена бройка на задържаните от "Хамас" граждани. 

Израелските власти могат да разширят списъка си с искано въоръжение, в зависимост от това как се развива операцията им, отбелязват световните агенции. Източници на CNN твърдят, че в момента представители на Конгреса и администрацията на президента Джо Байдън преговарят за увеличаване на военната подкрепа за Израел. Страната ще се нуждае от допълнителни артилерийски снаряди, ако конфликтът се задълбочи и се стигне до военна операция в Ивицата Газа.

Съветът за сигурност на ООН засега не предприема нищо в Израел

Засега няма да има изявление от страна на Съвета за сигурност на ООН, свикан извънредно заради Израел, коментират участници в срещата, която се проведе при закрити врата. Според Робърт Ууд, заместник на представителя на САЩ в ООН, има "немалко страни, които осъждат атаката на "Хамас". Той не коментира кои държави не подкрепят осъждането на атаката срещу Израел с думите: "мисля,че можете и сами да разберете коя е една от тях".

В Съвета за сигурност влизат 10 ротационни и 5 постоянни члена (Китай, Русия, САЩ, Франция и Великобритания). За да бъде одобрено решение, е нужно единодушие на 15-те държави.

Представителят на Израел в ООН призова за единна реакция на организацията за случващото се в Израел. "След Холокоста светът обеща: "Никога повече", коментира той.

Припомняме, че подобен призив преди близо 20 месеца направи и украинският представител в ООН. Резолюцията на Общото събрание, осъждаща войната в Украйна, събра огромно мнозинство, но пет държави се обявиха против, а 35 се въздържаха. Една от държавите против беше Русия, а друг член на Съвета за сигурност - Китай, се въздържа. Сега официалната позиция на Пекин съдържа "дълбока загрижениост" от ескалацията на конфликта, както и призив двете държави да прекратят огъня. Решението е в плана за две независими държави - Израел и Палестина, казват още китайските дипломати.

Иранска връзка

The Wall Street Journal съобщи, позовавайки се на високопоставени членове на "Хамас" и "Хизбула", че Иран е помогнал в организирането на атаката. Замисълът е от август 2023 година, като детайли от него са дискутирани на срещи в Бейрут.

Пред CNN американският държавен секретар Антъни Блинкен обаче коментира, че няма доказателства за намесата на Техеран, но и потвърди, че Иран има връзки с групировките. Европейски чиновник, който е и съветник на сирийското правителство, също не потвърди версията за намесата на Иран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 09.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 4
0pk
преди 9 месеца
До: zelka007 бойни лазери човек, хахаха - неска ми вдигна настроението :D Зелкич, полетят ли противокорабните ракети, никви бойни лазери не могат да ги спасят. Всяка система си има капацитет на ракетите, а от земята могат да се пуснат много повече залпове, отколкото противоракети може да изстреля корабната групировка. Но пък някой потопен американски самолетоносач ще е добър удар по носа на галактическия жандарм. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Achtung
преди 9 месеца
Е то няма по-голям самолетоносач в света, другите са клас Нимиц и са съвсем малко по-късно от клас Форд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 19
zelka007
преди 9 месеца
До: 0pk ... искаш ли да се обзаложим какво ще се случи с опита на противокорабната ракета ?! спомни си дузина кинжали и ято шахеди какво постигнаха с атаката си по един допотопен patriot ... тук ще е същото , само дето нема допотопни patriot-и , а имат бойни лазери за защита от дронове ... :))) ... самолетоносача е за предупреждение към иранците , докато израелците методично ще заличават хамас в продължение на месеци и събарят всичко на 1км от граничната линия откъм палестинска страна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 9
0pk
преди 9 месеца
До: zelka007 ами да зелков, не само НАТО може да снабдява с оръжие престъпни режими, за да потапят кораби. Интересно ще стане, ако при някакъв условен хамас изплуват противокорабни ракети, ще се появи ли самолетоносещ риф в източната част на средиземно море. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 11
andy
преди 9 месеца
До: andy Въпросът е, ще гледаме ли как гори самолетоносач или да?! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 13
andy
преди 9 месеца
Израелците са завладели земите с войни. Арабите да искат да си ги отвоюват. Нещо странно?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 15
zelka007
преди 9 месеца
за дежурните копейкопоклонници ... радвайте се на "рассийски мир" в цялата му прелест ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 17
zelka007
преди 9 месеца
цитирам ... "Само преди месеци делегация на антисемитската терористична организация Хамас, водена от Муса Абу Марзук, бе в Москва. Там тя бе радушно приета от външния министър Сергей Лавров. Имаше братска среща и с президента на Чеченската република Рамзан Кадиров. Според палестинското издание Donia Al Watan лидерите на Хамас са обсъдили топлите връзки между Кремъл и движението, ситуацията в Ерусалим и вътре в Палестинската автономия" ... край на цитата ... !! ... едните свuне с другите накуп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още