IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутатите отложиха одобряването на ръководителите на климатичната политика на ЕС

Волке Хукстра и Марош Шефчович не успяха да убедят ЕП, че няма да се откажат от "зелени" мерки преди изборите догодина

08:38 | 04.10.23 г.
Бившият нидерландски външен министър Вопке Хукстра е номиниран да ръководи климатичната политика на ЕС. Снимка: Peter Boer/Bloomberg
Бившият нидерландски външен министър Вопке Хукстра е номиниран да ръководи климатичната политика на ЕС. Снимка: Peter Boer/Bloomberg

Комисията по околна среда към Европейския парламент отказа да приеме двете номинации за ръководители на климатичната политика на Европа, като поиска кандидатите да се ангажират, че няма да се откажат от зелени мерки, които може да се натъкнат на политическа съпротива преди предстоящите избори, пише Ройтерс.

Бившият нидерландски външен министър Вопке Хукстра, номиниран за следващ ръководител на климатичната политика на ЕС, и Марош Шефчович, който е кандидат да поеме координирането на зелените политики, не успяха да спечелят одобрението на комисията по време на продължилите с часове изслушвания.

Депутатите поискаха и от двамата кандидати да отговорят на допълнителни въпроси до сряда сутринта и след това ще обмислят отново дали да одобрят новите им постове, съобщи френският депутат Паскал Канфен, който е председател на комисията.

Депутатите искат уверения, че Европейската комисия не планира да се откаже от зелени мерки, които обеща, но все още не е задействала, включително ограничения върху вредни химикали, замърсяване с микропластмасови частици и благосъстоянието на животните.

При изслушването си във вторник Шефчович отказа да заяви кога ще бъдат предложени тези мерки, като обеща само „да работи повече по тези теми“.

„Знаем, че те са готови“, каза Канфен за предложенията и допълни, че някои от тях се нуждаят от няколко месеца, а други – от дебат дали работата по тях да продължи.

Разместването на ръководителите на зелените политики на Европа се случва в момент, когато те са подложени на нарастващи критики от политици, предупреждаващи за необходимостта от големи инвестиции.

Някои представители на ЕС се притесняват да прокарват нови зелени мерки преди изборите за Европейски парламент през юни. Последните предложения на ЕС, включително ключова директива за възстановяване на природата, се натъкват на съпротивата на някои депутати и правителства, които твърдят, че Брюксел омотава цели индустрии в бюрокрация.

Но Шефчович и Хукстра се нуждаят и от подкрепата на „зелените“ и на левите депутати, настояващи за спешни действия за справяне с въглеродните емисии, които водят до крайно време в Европа.

Депутатите поискаха също Шефчович, който е словак, да се ангажира, че ще защитава позицията на ЕС срещу нашествието на Русия в Украйна. Въпросът беше породен от победата на проруския бивш словашки премиер Роберт Фицо на парламентарните избори.

Ако бъдат одобрени, кандидатите ще заемат постовете си по-малко от една година до изборите за Европейски парламент, а това ограничава работата, която реалистично могат да свършат.

Хукстра заяви, че ще работи за това ЕС да си постави нова цел за намаляване на нетните емисии от парникови газове с поне 90% до 2040 г.

Той обеща да прекрати субсидиите за изкопаеми горива от следващия бюджет на ЕС и да настоява на срещата на ООН по климатичните въпроси COP28 през ноември за глобална сделка за елиминиране на изкопаеми горива, емитиращи въглероден диоксид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 04.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още