IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обявиха нов пакет военна помощ за Украйна, но без ракети с голям обсег

Американският президент Джо Байдън е решил, че няма да предоставя (ракети) ATACMS, но не е изключил тази възможност в бъдеще, заявиха от Белия дом

09:45 | 22.09.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Джо Байдън и Володимир Зеленски по време на срещата им в Белия дом. Снимка: Drew Angerer/Getty Images
Джо Байдън и Володимир Зеленски по време на срещата им в Белия дом. Снимка: Drew Angerer/Getty Images

Белият дом обяви, че САЩ ще доставят "значителни“ средства за противовъздушна отбрана на Украйна, но без да предоставят за момента ракетите ATACMS с голям обсег, за които Киев настоява, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Американският президент Джо Байдън "е решил, че няма да предоставя (ракети) ATACMS, но не е изключил тази възможност в бъдеще", заяви на пресконференция съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви по-рано тази седмица, че би било "разочарование“ за него да си замине без тези мощни тактически ракети.

Той също така изтъкна резултатите от контранастъплението, започнато от украинските въоръжени сили, което беше критикувано в печата от пожелали да останат анонимни американски военни.

"Украйна всъщност си връща позициите, прави го систематично, стъпка по стъпка“, каза Зеленски.

Съливан посочи, че благодарение по-специално на американската военна помощ, украинските сили са успели "да освободят повече територия за три месеца, отколкото руснаците (бяха) в състояние да превземат за осем месеца“.

"Няколко големи града в Украйна не са под руска окупация или контрол днес. На първо място благодарение на смелостта на украинските войници и на украинския народ, който ги подкрепя, но също така, не без значение, благодарение на материалната подкрепа, която предоставихме", каза съветникът на Байдън.

Някои конгресмени републиканци настояват САЩ да спрат финансовата и военна помощ за Украйна, аргументирайки се, наред с други неща, че това било загубена кауза, посочва АФП.

Среща с Байдън

По-късно през деня президентът на Украйна се срещна с американския си колега Джо Байдън. Американският президент заяви пред репортери, че само Русия стои на пътя на мира, предаде Ройтерс.

Американският президент посочи, че няма алтернатива за продължаване на военната помощ на САЩ за Украйна, предаде ТАСС.

Журналистите помолиха Байдън да коментира перспективите за нови големи пакети от американска помощ за Киев. "Разчитам на разумната преценка на Конгреса на Съединените щати. Няма алтернатива [на продължаването на помощта]", заяви в отговор американският лидер.

Също така стана ясно, че САЩ ще разширят доставките на оборудване за противовъздушна отбрана за Украйна, включително системи Hawk, заяви Байдън.

"Фокусирани сме и върху укрепването на способностите на Украйна  в областта на противовъздушна отбрана, за да бъде защитена критичната инфраструктура, която помага за осигуряването на топлина и светлина през най-тъмните и студени дни на годината", заяви американският лидер. "Това включва прехвърлянето на втора батарея за противовъздушна отбрана Hawk с постоянни доставки на Hawk и други системи всеки месец през зимата", посочи още той.

Визита в Канада

След САЩ Зеленски ще посети и Канада, за да се срещне с премиера Джъстин Трюдо и ще направи обръщение към канадския парламент в Отава, съобщиха от кабинета на канадския лидер, предаде Ройтерс.

"Министър-председателят Джъстин Трюдо обяви днес, че президентът на Украйна Володимир Зеленски ще посети Канада от 21 до 22 септември 2023 г.", заявиха от кабинета.

Докато е в Канада, Зеленски ще посети и Торонто, за да се срещне с канадски бизнес лидери, за да се укрепят инвестициите от частния сектор в бъдещето на Украйна,  съобщи от кабинета на канадския премиер.

"Канада остава непоколебима в подкрепата си за народа на Украйна, който се бори за своя суверенитет и демокрация, както и за нашите общи ценности като зачитането на върховенството на закона, свобода и самоопределение", се казва в изявлението на Трюдо.

"Очаквам с нетърпение да приветствам президента Зеленски в Канада", заяви канадският министър-председател.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 22.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 9 месеца
До: andy нещо са те активизирали по тревога ... Днес не съм следил, но явно украинците са пробили и последната отбранителна линия на скапаняяяците от русия и са изкарали троляяяжа! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 6
andy
преди 9 месеца
До: andy Кандидата за премиер на Словакия Роберто Фицо, също обяви, че ако бъде избран, ще спре поддръжката си за нацистите. Чудисна новина! Надявам се да удържат на думата си и наритат raмeнитe на ВИСШАТА раса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 8
andy
преди 9 месеца
До: andyУнгария пък упреква нацистчетата в нарушаване на правата на етничиските унгарци в укристан. Предполагам, че следващата стъпка ще е разпарчатосването на укристан. Нека още малко го понабият и отслабят и всеки ще си вземе мръвка от трупа му. Русия на изток, Полша и Унгария на запад. Време и ние да изявим претенции за земята на басарабските българи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 7
andy
преди 9 месеца
Дуда нарече укристан "удавник" и заяви, че ще стоят далече от нея! Държавите започват да оттеглят подкрепата си за малките нацистчета от ВИСШАТА раса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
penkiler1415
преди 9 месеца
Разбира се че няма да им даде.Ако им даде ракети с голям обсег, украаинците ще изхвърлят руснаците на бърза ръка! Сега ще се бият сума време а я какво става с долара?! А я какво става с щатската икономика?!! Няма кой да я настигне! А я какво става с юана и рублата?! Ниско долу. Да живее Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
khao
преди 9 месеца
А оня ден един форууумен "гении" с влечение към мъжкия пол говореше че помоща спирала, а Зеле вече е разжалван! :D:D:D разбира се че ще вярваме на доказания деееемил! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 14
andy
преди 9 месеца
"народа на Украйна, който се бори за своя суверенитет и демокрация, както и за нашите общи ценности като зачитането на върховенството на закона, свобода и самоопределение" - каза Диктатор Трюдо! :-)))) В Канада е пълно с укронацисти от ВСВ, затова толкова подкрепят зеленото нацистче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още