IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлационната криза нарушава климатичния консенсус в Европа

По-малко от година преди местните избори британският премиер Риши Сунак търси баланс между зеления преход и икономическата и политическа устойчивост

14:13 | 11.09.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В рамките на трипартийната коалиция също се наблюдава разногласие по отношение на прилагането на по-строгите правила за енергийна ефективност на ЕС, които ще принудят много собственици на жилища да инвестират в по-екологични отоплителни уреди.

Германия сега смекчи забраната си за нови отоплителни системи с изкопаеми горива, която би могла да допринесе значително за намаляване на емисиите в жилищния сектор. Правителството отмени и целите си за централно отопление след силно лобиране от страна на фирмите за комунални услуги.

Обратно в Обединеното кралство - предстоят още решения, които ще покажат доколко политиците са готови да се откажат от целите, свързани с климата. Сунак тази седмица смекчи регулациите за разработване на нови оншорни вятърни паркове, но беше разкритикуван от екоактивистите, че това не е достатъчно, тъй като бюрократичната тежест остава.

Новият министър на енергетиката Клеър Коутиньо също ще трябва да реши дали да одобри противоречиво ново петролно находище край Шетландските острови и дали иска да продължи с плановете за откриването на нова въглищна мина в Камбрия въпреки текущите правни жалби и протести. В края на миналата година правителството одобри планове за изграждане на първата голяма въглищна мина от десетилетия насам.

След като Сунак се вкопчи в поста си, който мнозина очакваха да загуби през юли, тъй като подкрепата за партията му падна с 20 пункта зад опозиционната Лейбъристка партия в последните социологически проучвания, неговите помощници сега смятат, че създават твърда разделителна линия по отношение на зелената политика, като наблягат на първоначалната цена на зелените инвестиции.

Правителството „се опитва да го превърне в проблем между него и лейбъристите“, коментира Джес Ралстън, енергиен анализатор. „Светът е по-фокусиран върху енергията през последните няколко месеца от всякога“, добавя тя.

Липсата на познаване на политиките за климата не помага, изтъква още Ралстън. Според проучването на неправителствената организация за климата ECIU 97% от британците не знаят кога ще започне постепенното премахване на газовите котли, а 74% вярват, че спирането на автомобилите, задвижвани с изкопаеми горива, трябва да се случи по-рано от определения целеви хоризонт. Половината от респондентите също не осъзнават, че газовите котли генерират въглеродни емисии.

Лейбъристите се притесняват, че Сунак ще свика общи избори през май 2024 г., когато съвпадат изборите за кмет в Лондон, където Садик Хан се сблъска с обратна реакция заради предложението за разширяване на зоната за таксуване на коли, отделящи високи нива на парникови газове. Опозицията вярва, че ако Сунак реши да направи това, зелените проблеми ще се превърнат в едно от основите политически бойни полета.

Но лейбъристите казват, че основната им зелена политика - плана за харчене на милиарди за публично финансиране на инфраструктурни проекти за възобновяема енергия съвместно с частни инвестиции - е съсредоточена върху икономическия растеж, инвестициите и възможностите за работа в цялата страна.

Те посочват Закона за намаляване на инфлацията (IRA) на президента на САЩ Джо Байдън - който предвижда милиарди долари за инвестиции в климата, създаващи работни места - като вдъхновение за това каква може да постигне успех една зелена политика по отношение на изборите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 11.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още