IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан планира да управлява Унгария до 2034 г.

В реч пред свои привърженици унгарският премиер обяви план от 15 точки за укрепване на страната

18:48 | 10.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Унгарският премиер Виктор Орбан, който е най-дългогодишният правителствен ръководител в ЕС, планира да остане на власт до 2034 г., съобщи новинарският сайт Telex, като цитира запознати с плановете му източници.

60-годишният Орбан, който изпълнява петия си мандат и неотдавна говори публично, че ще остане на власт до 2030 г., обяви нова цел в ежегодната си реч пред привърженици при закрити врата през уикенда, съобщи Telex, като цитира няколко души, присъствали на събитието.

Обран влезе в конфликт в ЕС и САЩ заради безпрецедентната консолидация на власт след завръщането му като премиер през 2010 г. Той разшири влиянието си във всички сфери от живота в Унгария – от съдилища, бизнес, култура до образование, и изгради огромна пропагандна машина, която му помага да ограничава политическата опозиция.

ЕС спря европейски средства за над 30 млрд. долара, предназначени за Унгария, заради притеснения за корупция и върховенството на закона. Отношенията със САЩ, които са съюзник в НАТО, се влошиха, след като Орбан отхвърли искания за разхлабване на контрола си и за ограничаване на добрите отношенията на правителството му с Китай и Русия, припомня Bloomberg.

В речта си Орбан е обявил план от 15 точки за укрепване на Унгария, която преживя едногодишна рецесия, остър недостиг на работна ръка и е една от страните членки на ЕС с най-голяма зависимост от руската енергия, отбелязва Telex.

Планът включва опит за повишаване на раждаемостта, стъпки за модернизиране на армията и усилия за замяна на руското ядрено гориво с френско гориво за единствената атомна централа в страната, която е в процес на разширяване с помощта на Русия.

Орбан започна политическата си кариера като антикомунистически студентски лидер през 80-те години на миналия век и си спечели име, като смело призова съветските войски да напуснат Унгария още преди падането на Желязната завеса.

Той се отказа от либералните си корени и управлява като десноцентристки консерватор през първия си мандат като премиер от 1998 до 2002 г. След осем години в опозиция Орбан спечели убедителна победа на изборите през 2010 г. и се завърна като националистически и проруски лидер, който насочи Унгария на изток през последните 13 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 10.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още