IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маргрете Вестагер готви оттеглянето си от ЕК, кандидатства за ръководител на ЕИБ

Съгласно правилата на ЕС, датчанката ще излезе във временен отпуск, който може да бъде последван от оставка, ако бъде избрана за нов президент на кредитора

21:30 | 05.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Маргрете Вестагер, дългогодишният бич на технологичните гиганти и банките, манипулиращи лихвите, вероятно ще се оттегли като еврокомисар по конкуренцията на Европейския съюз (ЕС), след като стана официална кандидатурата ѝ за ръководител на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), съобщава Bloomberg.

Съгласно правилата на ЕС, датчанката ще излезе във временен отпуск, който може да бъде последван от оставка, ако бъде избрана за нов президент на кредитора – длъжност, на която евентуално ще бъде назначена на 1 януари след напускането на настоящия президент Вернер Хойер.

„Ще взема неплатен отпуск от Европейската комисия (ЕК), за да се съсредоточа върху кандидатурата си“, споделя Вестагер в пост в социалната платформа X, известна преди като Twitter.  

Вестагер е изправена пред ожесточена конкуренция за поста в ЕИБ в лицето на Надя Калвино, вицепремиер на Испания. Бившият италиански финансов министър Даниеле Франко също се счита за един от фаворитите за позицията.

Страните членки на ЕС ще одобрят назначението и решението може да стане факт най-скоро в средата на септември, когато финансовите министри на блока се срещнат в Испания, за да обсъдят имената, които в момента са на масата.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс ще поеме задълженията на Вестагер в сферата на конкуренцията, докато ЕК се готви за изборите, които е се проведат юни 2024 г. Вера Йоурова, комисарят по ценностите и прозрачността, ще бъде повишена от вицепрезидент в изпълнителен вицепрезидент, поемайки ролята на Вестагер в работата с други институции. 

По време на 10-годишния си мандат като еврокомисар по конкуренцията в ЕС Вестагер нанесе тежки удари на Google, част от Alphabet Inc. налагайки глоба от над 8 млрд. евро за поредица от антиконкурентни практики, свързани с бизнеса на американската компания с търсачки и реклами, като същевременно призова дружеството да продаде своя печеливш клон за рекламни технологии.

Вестагер нареди на Apple Inc. да плати 13 млрд. евро на правителството на Ирландия заради предполагаеми незаконни данъчни облекчения – което шефът на компанията Тим Кук определи решението ѝ като „политически глупости“. Тя също така ръководи проучвания за това как банковите търговци обменят информация в чат стаите.

Въпреки протестите на френския президент Еманюел Макрон и бившия германски канцлер Ангела Меркел, Вестагер също така блокира през 2019 г. железопътна сделка на стойност 15 млрд. евро между френската компания Alstom SA и германската Siemens AG и също се противопостави на сделка за 10,25 млрд. паунда между CK Hutchison Holdings Ltd. и О2 на Telefonica SA.

Когато Illumina Inc. заобиколи регулаторното одобрение от Брюксел за придобиването на доставчика на тестове за рак Grail Inc. в размер на 7 млрд. долара, Вестагер нареди на компанията да прекрати сделката и наложи на биотехнологичната фирма санкция от 432 млн. евро.

Инвазията в Украйна

След като ЕС беше засегнат от последователни икономически кризи по време на пандемията от коронавирус и нахлуването на Руския в Украйна, Вестагер се изправи пред натиск от френското и германското правителство да подкрепи европейската икономика.

Тя беше принудена да въведе цялостни реформи в рамката за държавна помощ на блока - позволявайки на националните правителства да наливат повече пари в своите страдащи индустрии, като в крайна сметка това имаше по-големи положителни ефекти за силните икономики.

Потенциалното напускане на Вестагер също следва въвеждането на нови антитръстови правила за цифровата икономика под формата на Закона за цифровите пазари, който определя какво трябва и какво не трябва да се прави за най-големите технологични платформи в света.

Нейното ръководство на отдела за конкуренцията в ЕС обаче наскоро беше опетнено след публично изказване на Макрон относно назначаването на американския академик Фиона Скот Мортън като главен икономист на ЕК.

Ако не успее в кандидатурата си за президент на ЕИБ, може да се окаже, че Вестагер няма политическа подкрепа за друга роля, съизмерима с нейния голям авторитет в ЕС. Нейната партия в момента не попада  в правителството на Дания, което ѝ оставя малко възможности да се върне в Копенхаген. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още