IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефчович: ЕС няма да намалява климатичните си амбиции

Нужна е по-добра комуникация с индустриите, подчерта словашкият еврокомисар

16:18 | 30.08.23 г. 6
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз (ЕС) няма да намали ангажимента си за борба с изменението на климата, но трябва да подобри комуникацията с индустриите, притеснени от цената на политиките за намаляване на въглеродните емисии, заяви новият еврокомисар по екологичната политика на блока Марош Шефчович, цитиран от Euractiv.

Миналата седмица словашкият заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) пое временно на поста на ръководител на политиката по климата на блока, след като Франс Тимерманс напусна, за да се кандидатира в парламентарните избори в Нидерландия, които ще се проведат през ноември.

През последните месеци ЕС беше изправен пред отпор относно зелените политики от някои страни членки и политически формации. Полша съди Брюксел заради политиката в областта на климата, която според Варшава ще влоши социалното неравенство, докато десноцентристки депутати от ЕС водят кампания за отмяна на нов закон на блока за защита на природата.

„Няма да разводним нашата амбиция“, подчерта Шефчович във вторник по време на съвместно интервю в Брюксел. „Това, в което вярвам, е, че трябва да подобрим комуникацията си и да можем да действаме по-бързо, по-навреме и да бъдем по-точни в реакциите си на някои от естествените притеснения, които съществуват в редица сектори“, добавя словакът.

Шефчович предлага ЕС да организира разговори между компании, генериращи чиста енергия, и индустрии, които трябва да закупуват нарастващи обеми нисковъглеродна енергия. Подобно усилие може да помогне да се свържат производителите на стомана и цимент с компании, които планират да генерират нисковъглероден водород - гориво, на което тежката промишленост залагат за намаляване на своя въглероден отпечатък.

Брюксел също трябва да се срещне с индустриите за чиста енергия, за да обсъдят как да улеснят достъпа до финансиране, подчерта Шефчович, който е управлявал други схеми на ЕС с индустрии за разработване на вериги на доставка на батерии и съвместно закупуване на газ.

Мащабният натиск на САЩ в лицето на Закона за намаляване на инфлацията (IRA) за по-голямо разполагане на производствени центрове за зелени технологии на територията на страната породи опасения, че инвеститорите могат да бъдат изкушени да загърбят Европа и подчерта оплакванията на някои сектори, че докато ЕС предлага различни субсидии за чисти технологии, процесът за достъп до тях е дълъг и сложен.

Писмо от индустриалната група Hydrogen Europe до Шефчович го призовава да отговори на тези опасения.

„Много европейски компании при чистите технологии и особено във водородния сектор вече посочиха, че са привлечени от мерките на САЩ“, става ясно от писмото.

Смяната в ръководството на ЕК стана факт в края на европейското лято на рекордно високи температури и интензивни пожари и наводнения – които Шефчович нарече „зловещи сигнали“ за последствията, които ще последват, ако страните не успеят да се справят с изменението на климата.

ЕС ще трябва да назначи нов нидерландски еврокомисар, който се очаква да управлява пряко политиките на ЕС за изменението на климата и да бъде преговарящ на блока от 27 държави на срещата на ООН за климата през ноември.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен посочи в сряда Вопке Хьокстра, номиниран от нидерландското правителство и външен министър в оставка, да изпълнява постоянно ролята на оттеглилия се Тимерманс. Ако това бъде потвърдено от Европейския парламент, холандецът ще работи под "ръководството" на Шефчович, подчерта Фон дер Лайен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Tikva007
преди 10 месеца
До: zelka00: Пълзи какво ли не. Всякаква гаддд пълзи. Особено видимо отново пълзи един *призрак из Европа - призракът на комунизма*, наметнал зелен пешкир след забравително-ободрителната и идейно-регенерираща евро-соц-баня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 10 месеца
хихи ... мъка , антиваксърчета-газовици , много мъка пълзи из този свят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Tikva007
преди 10 месеца
* Шефчович нарече зловещи сигнали за последствията, които ще последват, ако страните не успеят да се справят с изменението на климата.* - ЕК се превърна в някаква зомбирана изпълнителна агенция на мистериозната, изпълзяла от украйна тъмна, уж-научна, уж-обществена, неорелигиозна талибан-проповедническа структура Аллатра с нейните труженици от Creative Society и официалният им говорител-лобист Егон Чомакян. Проблемът е, че и той, в едночасовата си проповед посоче извънземни причини за процесите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
cyclop
преди 10 месеца
"КЛИМАТИЧНИ АМБИЦИИ". Идиокрация 2.0.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 10 месеца
Едно време така сме били част от Съюз с голеееееми неконтролируеми амбиции. И после се разпадна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
andy
преди 10 месеца
Или ФЕС ще намали "климатичните" си амбиции или те ще спрат всички нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още