IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нидерландия номинира външния си министър за нов еврокомисар

Вопке Хукстра ще замени Франс Тимерманс, който подаде оставка във вторник

09:36 | 25.08.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Вопке Хукстра. Снимка: Thomas Peter-Pool/Getty Images
Вопке Хукстра. Снимка: Thomas Peter-Pool/Getty Images

Нидерландското правителство ще номинира външния министър в оставка Вопке Хукстра за еврокомисар, заяви служебният премиер Марк Рюте късно в четвъртък, потвърждавайки твърдения на медиите.

Хукстра ще замени Франс Тимерманс, който напусна поста си във вторник, за да води алианс между Партията на труда и Зелените леви на парламентарните избори на 22 ноември, предава Ройтерс.

„След консултации вътре в правителството и с председателя на Европейската комисия реших да предложа Вопке Хукстра за кандидат за Европейската комисия“, каза Рюте в изявление.

Хукстра бе финансов министър на Нидерландия от 2017 г. до началото на 2022 г., когато бе посочен за външен министър в ново правителство.

Правителството обаче се разпадна миналия месец, след като не успя да постигне споразумение за по-строги имиграционни политики и Хукстра заяви, че няма да се кандидатира отново на предстоящите избори.

Очаква се новият нидерландски еврокомисар, който ще трябва да премине през изслушване пред Европейския парламент, да поеме климатичните политики в Европейската комисия и да представлява 27-членния Европейския съюз на тазгодишната среща по климата на ООН през ноември.

Очаква се решение по кандидатурата му да бъде официално взето по време на седмичната среща на служебното правителство в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 25.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още