IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България предоставя близо 300 хил. лева хуманитарна помощ за Украйна

Тя ще бъде разпределена на три равни вноски между три институции

14:15 | 23.08.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

България ще предостави нова хуманитарна помощ за Украйна в размер на 293 376 лева, която да подпомогне страната в това да се справи с тежката хуманитарна обстановка в резултат на продължаващата руска агресия. Това реши правителството на днешното си заседание.

Решението е потвърждение на последователната позиция на страната ни в подкрепа на усилията на Европейския съюз (ЕС) и международната общност за облекчаване на страданията и подпомагане на украинското население, пишат от пресслужбата на кабинета.

Хуманитарната помощ ще бъде разпределена на три равни вноски към Хуманитарния фонд за Украйна/Бюрото на ООН на координиране на хуманитарните дейности (ОСН), Детския фонд на ООН и Международния комитет на Червения кръст (тематичен апел за хора с увреждания). Финансирането ще бъде осигурено от средства по бюджета на Министерството на външните работи, предназначени за развитие и хуманитарна помощ.

България ще продължи да оказва всестранна помощ на Украйна, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев при посещението си в Одеса преди дни.

„Страната ни е солидарна с украинските усилия, както на двустранна основа чрез оказване на политическа, хуманитарна и военно-техническа подкрепа, така и в рамките на членството си в НАТО, ЕС и ООН“, каза Тагарев след среща с украинския си колега Олексий Резников.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още