IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът разпредели задачите на министерствата за местните избори

Внесено е искането за освобождаване на главния секретар на МВР

12:10 | 23.08.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Кабинетът започва подготовката за организация на изборите за общински съветници и кметове, които ще се проведат на 29 октомври, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Днес правителството е разпределило задачите и отговорностите между министерствата, свързани с провеждането на местния вот – на вътрешните работи, на финансите, на регионалното развитие и благоустройството, на правосъдието и на електронното управление. През следващите два месеца всяко от посочените ведомства трябва да извърши специфични дейности, съгласувани с Централната избирателна комисия.

„Наред с опазването на обществения ред, борбата с незаконния трафик на мигранти, борбата с производството и разпространението на наркотици и осигуряването на безопасността по пътищата, МВР ще поеме и редица нови задачи, които трябва да изпълни качествено и в срок. Затова е важно екипът в МВР да работи в синхрон“, коментира министър-председателят Николай Денков. 

На 31 юли президентът Румен Радев подписа указ, с който насрочи за 29 октомври 2023 г. изборите за общински съветници и за кметове.

На днешното заседание премиерът съобщи, че в съответствие с устройствения правилник на Министерския съвет министърът на вътрешните работи Калин Стоянов вече е изпратил до президента мотивирано предложение да издаде указ за прекратяване на правомощията на главния секретар на МВР (Петър Тодоров, бел. ред.). След приключване на съгласувателната процедура темата ще бъде включена в дневния ред на заседание на правителството, което ще вземе съответното решение.

Отстраняването на Тодоров поиска миналия петък премиерът Николай Денков след съвещание за зачестилите тежки криминални престъпления, включително и разстрела на Алексей Петров.   

Новият главен секретар на МВР ще бъде предложен, след като президентът подпише указа за отстраняването му, каза Денков, цитиран от БНР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още