IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хунтата в Нигер предлага тригодишен преход към гражданско управление

Военните не са упражнили контрол над цялата страна и вакуумът, оставен от армията в другите региони, отваря вратата за ново движение на ислямистките организации

09:45 | 20.08.23 г. 1
Поддръжници на военната хунта в Нигер на протест срещу санкциите, наложени от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), в столицата Ниамей. Снимка: EPA/LUFF
Поддръжници на военната хунта в Нигер на протест срещу санкциите, наложени от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), в столицата Ниамей. Снимка: EPA/LUFF

Лидерът на преврата в Нигер е предложил тригодишен преход към гражданско управление след среща с делегация от западноафриканските лидери и е предупредил, че атака срещу страната „няма да бъде като разходка в парка“.

Ген. Абдурахман Чиани е говорил по националната телевизия късно в събота. Той не е дал повече подробности за планирания преход на властта. Той е допълнил, че принципите на прехода ще бъдат определени в рамките на 30-дневен диалог, домакин на който ще е военният съвет, съобщава телевизия Al Jazeera.

„Нито Националният съвет за защита на родината, нито народът на Нигер искат война и остават отворени за диалог“, коментирал е Чиани след първата си среща с делегати от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) в столицата на Нигер Ниамей.

„Нека бъдем ясни: ако бъде предприето нападение срещу нас, това няма да е разходката в парка, както някои хора изглежда мислят“, предупреждава той.

ECOWAS наложи строги санкции на Нигер след преврата от 26 юли и нареди разполагането на „сили в готовност“ за възстановяване на конституционното управление в страната. Блокът заяви в петък, че е договорен и ден за евентуална военна намеса, след като 11 от 15-те страни членки на организацията са се съгласили да ангажират войски в операцията.

В 12-минутна реч Чиани заяви, че ECOWAS „се готви да атакува Нигер, като създаде окупационна армия в сътрудничество с чужда армия“. Той осъди и определените от него като „незаконни“ и „нечовешки“ санкции, наложени от регионалния блок.

„Нашата амбиция не е да конфискуваме властта. Също така потвърждавам нашата готовност да участваме във всякакъв диалог, стига той да взема предвид желанията на гордия и издръжлив народ на Нигер“, добавя той в речта си.

ECOWAS зае по-твърда позиция относно преврата в Нигер от 26 юли, седмият в региона за три години след превратите в Мали, Буркина Фасо и Гвинея. Блокът – въпреки заплахата с военна намеса – също търси дипломатически начини да обърне заграбването на властта в Нигер – страна със стратегическо значение за регионалните и глобалните сили поради своите запаси от уран и петрол.

Нигер е и център за чуждестранни войски в борбата им срещу въоръжени групировки, свързвани с „Ал Кайда“ и „Ислямска държава“.

Лидерите на преврата в Нигер досега отхвърляха възможности за среща с дипломати. Те обаче решиха да приемат накрая делегация, водена от бившия нигерийски държавен глава генерал Абдулсалами Абубакар. Делегацията е посрещната при назначения от военните министър-председател, според агенция Ройтерс.

След среща и с Чиани представителите на блока са се срещнали и със сваления президент Мохамед Базум, който е държан под домашен арест в президентския дворец в Ниамей след преврата.

„Срещнахме Базум, чухме от него какво са му направили. Той ни разказа за проблемите, пред които е изправен. Ще предадем това на лидерите, които ни изпратиха тук“, коментира Абубакар. „Без съмнение срещата отвори дискусии, които да доведат до начин за разрешаване на тази криза“, допълва той.

Пристигането на делегацията на ECOWAS в Ниамей последва това на новия посланик на САЩ в Нигер Катлийн Фицгибън. Говорител на Държавния департамент на САЩ коментира, че „дипломатическият фокус на новия пратеник ще бъде да се застъпва за дипломатическо решение, което запазва конституционния ред“ и незабавното освобождаване на Базум, семейството му и всички незаконно задържани.

ООН също се присъединява към усилията за помирение, като изпрати своя специален представител за Западна Африка и Сахел Леонардо Сантос Симао на мисия за улесняване на бързото и мирно разрешаване на кризата в Нигер.

Междувременно по улиците на Ниамей в събота много жители казаха, че се готвят да дадат отпор на евентуална военна намеса на ECOWAS. Хиляди хора се събраха пред главния стадион, за да се регистрират като бойци и доброволци. Организаторът на събитията Амсару Бако твърди, че военните не са участвали в набирането на доброволци за защита на преврата, въпреки че са запознати с инициативата.

Въпреки очевидната демонстрация на подкрепа за лидерите на преврата, анализатори казват, че военните не са успели да упражнят пълен контрол над страната. „Тази хунта прилага всяка тактика, за която е чувала, и гледа дали ще проработи. Те твърдят, че имаме свобода на избор, но те потиснаха всички протести в подкрепа на Базум и моето разбиране е, че е имало демонстрации или опити за демонстрации в цялата страна“, казва Биса Уилямс, която е бивш посланик на САЩ в Нигер.

„Чух много съобщения за недоволство в армията и в момента виждаме много уязвимост в Нигер, тъй като много от въоръжените сили бяха изтеглени в Ниамей и далеч от другите региони на страната. Тези зони остават широко отворени“, казва тя пред Al Jazeera.

Тя обобщава, че има „дезориентация, объркване и много разногласия в редиците“.

Преди преврата западните държави виждаха Нигер като една от последните демократични нации, с които биха могли да си партнират, за да отвърнат на ислямистките терористични организации в региона. Те наляха милиони долари във военна помощ и съдействие за укрепване на силите на Нигер.

Политическите сътресения в страната укрепват тези групи. Бивши бойци коментират, че те се възползват от военния вакуум в регионите и предоставената свобода на движение заради прекратените военни операции на френските и американските войски.

Миналата седмица най-малко 17 войници бяха убити и 20 ранени при засада от бойци. Това беше първата голяма атака срещу армията на Нигер от шест месеца. Ден по-късно най-малко 50 цивилни бяха убити в региона Тилабери от бойци, за които се смята, че са членове на „Ислямска държава“, съобщава АП, като се позовава на вътрешен доклад за сигурността на хуманитарните групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 20.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 4
julian12
преди 10 месеца
Хунтата иска справедливо управление. Нещо не ги кефи разграбването на страната им от западните страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още