IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужда мисия ще оцени през септември готовността на България за Шенген

Има шанс за преразглеждане на негативната позиция за членството на България

18:00 | 15.08.23 г.
Снимка: EPA/ANTONIO BAT
Снимка: EPA/ANTONIO BAT

България очаква пристигането на чуждестранна мисия през септември, чиято задача ще бъде да провери степента на готовност на страната ни за присъединяване към Шенгенското пространство. Това става ясно от стенограмата на редовното правителствено заседание, провело се на 9 август.

По време на обсъждането на точка от дневния ред, посветена на резултатите от участието на България в неформалното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, провело се на 20 юли в Испания, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов докладва за проведени двустранни срещи с европейския комисар по вътрешни работи Илва Йохансон и с министъра на миграцията на Нидерландия Ерик ван дер Бург. Акцент в разговорите са били сътрудничеството и стъпките на България за присъединяването към Шенген.

На разговорите българската страна е информирала за предприетите действия в изпълнение на препоръките, отправени от Европейската комисия в Доклада за върховенството на закона, както и на ангажиментите, поети в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Министър Стоянов съобщава още, че комисар Йохансон е потвърдила подкрепата на Комисията и е изразила готовност да окаже съдействие в разговорите с Испанското председателство на Съвета на ЕС, както и с двете страни, изразили мнение против присъединяването ни – Нидерландия и Австрия. 

Министър Ван дер Бург е посочил, че ако се предоставят достатъчно силни аргументи, има шанс за преразглеждане на негативната позиция за членство на България в Шенген, става ясно от изказването на Стоянов, цитирано от БТА.

Министърът на миграцията на Нидерландия е изразил желание за провеждане на мисия, като българската страна е предложила същото.

„Този път, по тяхно искане и по наше настояване, те са готови да направят такава визита през месец септември, която, разбира се, трябва да бъде координирана от Европейската комисия и с участието на експерти, които ще вземат от страна на Нидерландия. Вече е задвижен този въпрос, надяваме се и правим всичко възможно до 10 септември, максимум до 15 септември, тази делегация да дойде тук на място, да извършват проверките, които искат, да си зададат въпросите на съответните експерти и тук, на място“, съобщава още българският министър на вътрешните работи.

От своя страна, премиерът Николай Денков отправя препоръка към всички отговорни институции да се подготвят максимално добре за предстоящото посещение, отбелязвайки, че в него може да се включат експерти от Нидерландия и Австрия под организацията на Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 15.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още