IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай променя подхода към Украйна, но какво се случва с подкрепата за Русия?

Възможно е провалът на зърнената сделка да накара Пекин да действа

12:44 | 06.08.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Китай се съгласи да участва в конференцията, организирана от Саудитска Арабия, в която представители на 43 държави търсят начин за прекратяване на войната в Украйна. Участието е ключово, защото много наблюдатели смятат, че Пекин може да окаже въздействие върху Русия. Според анализатори, цитирани от Ройтерс, обаче включването към разговорите в Джеда само показва, че Пекин променя подхода си към войната, но зъсега едва ли може да се каже, че ще се откаже от подкрепата за Русия.

Според участвалите в предишния подобен форум - в Копенхаген през юни, големият отстъстващ на разговорите е бил Китай. Сега страната изпрати своя отговорник за Евразия Ли Хуей за участие. Според анализатори той се чувства много по-удобно в Джеда, курортния град на бреговете на Червено море, отколкото в НАТО-вската Дания, дори и без Русия.

В Саудитска Арабия присъстват страните от т.нар. Глобален Юг - организация, за която Китай има апетити да ръководи.

"Китай не иска да отстътва от обещаващи мирни инициативи, водени от незападни държави", коментира Юн Сун, ръководител на програмата за Китай в мозъчния тръст "Стимсън" във Вашингтон.

В Саудитска Арабия основната тема е разработения от Украйна мирен план с 10 точки, в които основата се гради на спазването на суверенитета и териториалната цялост на страната и изтеглянето на руските войски от територията в международно признатите граници.

Пекин досега не е осъждал действията на Москва в Украйна, припомня Ройтерс. Китайският президент Си Дзинпин представи преди месеци собствена формулировка на мора в Украйна, която обаче не срещна подкрепа в световната общност.

Затова и Ли Миндзян, анализатор от Сингапур, коментира, че в Джеда Пекин всъщност търси "фината настройка" на позициите си. Присъствието на китайски представител на срещата е добро за образа на Китай и вероятно цели да сондира докъде може да достигне в собствените си мирни планове.

Зърнената сделка може да се окаже пробивът на позициите на Китай

Промяната в политиката на Пекин може би крие в преустаняваването на зърнената сделка, смятат наблюдатели. На 17 юли Русия официално се отказа от инициативата и оттогава обстребва почти ежедневно пристанища и зърнени силози на територията на Украйна в опит да спре износа. На 26 юли представителя на Китай в ООН Гън Шуан официално изяви опасенията си, че не се вижда краят на войната между Русия и Украйна.

Китай е един от най-големите купувачи на украинска царевица, сочат данните на ООН, която беше посредник в зърнената инициатива.

При това положение войната в Украйна може и да има нежелано от Пекин негативно икономическо и политическо отражение в Китай, смята Мориц Рудолф от Центъра "Пол Цай" към правното училище в Йеил. По този начин и пространството за маньоври на Китай се ограничава, допълва още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 06.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
penkiler1415
преди 10 месеца
Китай ще"подкрепя" Русия докато икономическите вреди не станат повече от ползите.Момента наближава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още