IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обстрелва украински градове с предадени от Киев ракети

Настъплението на украинците отново изглежда забавено и няма информация за териториални завоевания

08:09 | 04.08.23 г. 10
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От октомври 2022 година Русия започна масови обстрели над украински градове, а журналистическо разследване показва, че за част от атаките са използвани ракети, предадени от Киев преди години. Става въпрос за осем бомбардировача Ту-160, три Ту-95 и 575 крилати ракети Х-55, съобщава "Радио Свобода". С този пакет са били платени дългове на Киев за природен газ.

Журналист от медията е поискал справка от украинското Министерство на отбраната за предаденото през 1999 година въоръжение и е сравнил серийните номера с тези на ракети, попаднали на територията на Украйна - унищожени от средствата за противовъздушна отбрана или попаднали в целите си.

Данните показват десетки съвпадения. На отломките в момента се прави експертиза в Киевския научноизследователски институт за съдебна експертиза.

Русия вече изстреля почти 2000 дрона Shahed по Украйна

Освен ракетите от началото на войната Русия изстреля и поне 1961 ирански бойни дрона Shahed по Украйна, съобщи в своето вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски. Част от тях са били унищожени от силите на противовъздушната отбрана.

В 526-ия ден от пълномащабната война той обърна внимание и на тежката ситуация в източната част на фронтовата линия - направленията Бахмут, Лиман, Купянск, Маринка и Авдиевка. Именно в тези региони руските военни са съсредоточили своите усилия и атаките са много жестоки, казва Зеленски.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна допълват, че през изминалото денонощие е имало близо 40 военни стълкновения. Руснаците извършват въздушни и артилерийски обстрели в основните направления на бойните действия. ВСУ съобщава за отбити атаки около Авдиевка и Маринка. 

Украйна продължава да напредва в направленията Мелитопол и Бердянск. От Института за изучаване на войната (ISW) цитират директора на Националната гвардия на Украйна Микола Уршалович, който съобщава за преминати 650 метра през защитната линия от 1,5 километра в едно от направленията към Мелитопол.

На 3 август в Киев прозвуча 820-ия сигнал за въздушна тревога. Градът беше обстрелян с 15 безпилотни самолета, като военните съобщават, че всички са унищожени. В ранните часове на 4 август Военновъздушните сили на Украйна съобщават за нови отбити атаки с дронове в Харковска и Запорожка област, като информацията за тях все още се уточнява.

Междувременно руското Министерство на отбраната пък съобщава тази сутрин (4 август) за две неуспешни атаки с дронове - срещу Крим, при която са използвани 13 дрона, и по военна база в Новоросийск, при която са използвани два морски дрона. Безпилотните летателни средства са унищожени, допълват от ведомството. Заради атаката с морски дронове е затворено пристанището в Новоросийск, което предизвика ръст на цената на пшеницата с 2,6% в азиатската сесия.

Контраофанзивата отново изглежда забавена

Офанзивата на украинските военни отново изглежда забавена, пише CNN. Потвърдени видеоклипове и снимки показват работата на украинските военни, които "прочистват" руски позиции, но още няма информация за териториални завоевания. Руската страна също не съобщава за напредък - нито свой, ниго украински в някое от направленията.

След първите дни на контраофанзивата, които не донесоха забележителни резултати, украинците смениха тактиката и сега се придвижват по-бавно и внимателно, но пътят им е осеян с мини. Според секретаря на Националния съвет за сигурност и отбрана Олексий Данилов често на квадратен метър има заложени по 3-5 мини. "Представяте ли си колко трудна работа е да бъдат премахати и да бъде отворен пътят на военните да се придвижат напред", коментира той и допълва, че често работата се извършва през нощта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 04.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 4
sssaaa
преди 10 месеца
До: Скъсана_Ушанка, Всичко което казваме ние е вярно, просто вие нямате капацитета да го разберете. А ти вместо да пишеш във форума, защо не се върнеш в Родината си и да се бориш срещу неправдата, която тука яростно защитаваш? Защо дезертира? Защо предаде братят си? Защо изостави близките си? Защо напусна своя дом и дойде на хранилка при нас, в нашата Родина България? И кой е нефелния между нас ти или аз?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 9
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: sssaaa Не знам кой е по-глупав и печели приза Най-глупава копейка - ти или Циклоп. :)) може да пусна анкета. Но иначе за едно нещо си прав - "Нефелници сме ние". Вярно е, такива сте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 9
sssaaa
преди 10 месеца
До: 0pk, Той добре знае, нали той създава част от Украинските новини. Ти ли ше му кажеш, че не знае. Нефелници сме ние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 9
0pk
преди 10 месеца
До: zelka007 ти отде знаеш какво имат и какво нямат? Някой ти дава пълен отчет? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 11
zelka007
преди 10 месеца
До: ratten ... украинците нямат крилати ракети х55 , ползват storm shadow ... скоро и други ... мъка , мъка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 18
zelka007
преди 10 месеца
До: nkavrakov1982 ... украинците на Гостомел ликвидираха елитната им десантна дивизия , отблъснаха ги от Киев , изкараха ги от Харков , изметоха ги от Херсон , сега им избиват зъбките в Запорожието и настъпват към Азовско море ... справят се както могат с/у една от най-големите армии в света ... ти като виден патриот , който ежедневно хвали родината си и ЕС и препоръчва инвестиции в нея как би постъпил ?! да отгатна ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 14
ratten
преди 10 месеца
дали съм разбрал правилно, киев доброволно си дават ракетите на путин, който най-коварно стреля с тях по градовете на укрите?а не е възможно самите укри да стрелят с техните си ракети, нали?мъма, мъка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 14
sssaaa
преди 10 месеца
До: zelka007Викаш не е демократично това споразумение за разлика от Сашовото, където редица нации като например Германия и 40% от златото на Италия не могат да си вземат Златото от САЩ след края на втората Световна война. Ама няма проблем, те Американци го правят с Демократична цел, просто им се полага. Иначе плана на Украинците върви пак със същото темпо 1 напред 2 назад, както добре се вижда в Новоселвське и Блогорвка. Ей много повръщат тия Украинци, уж контра-атакуват а пък назад вървят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 14
nkavrakov1982
преди 10 месеца
2014-2022 година -7 години имаха време да се подготвят добре за тази война !До последно им се говореше,говореше че ще ги нападнат ,те спаха до последния момент ,айде !След като една нация няма нужното самосъзнание да оцени една опасност и то при положение че американските служби им го набиваха в тиквите ,какво да говорим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 17
zelka007
преди 10 месеца
типично за блатните не-човеци ... подписали са споразумение , гепили им ракетите и сега ги избиват с тях ... колко струват договорите с рассията ?! нещо могъщата 100хил армия с хилядите танкове около Бахмут , Лиман , Купянск , Маринка , превъзбуди форумните полезни ... а кво станА ?! взеха 3 села , сега не стига че ги повърнаха ами и отстъпват ... много бият тия бременните украинки ... :))) ... вечно пияното жуже близнак на зануленият каза ,че от началото на година нови 230хил в мелачката ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още