IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия започна мащабно учение в Балтийско море с повече от 6000 военни

За 820-ти път в украинската столица беше обявена въздушна тревога

07:51 | 03.08.23 г. 4
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Руското Министерство на отбраната съобщи за началото на мащабното военно учение в Балтийско море "Океански щит 2023", в което ще участват повече от 30 бойни кораба и катери, 20 обезпечаващи морски съда, 30 самолета на морската авиация и Въздушно-космическите сили на Русия и около 6 хил. военни.

"По време на учението ще бъдат разиграни ситуации по защита на морските комуникации, превоз на войски и военни товари, както и отбрана на крайбрежни региони. Планирани са повече от 200 бойни упражнения, включително и с практическо използване на оръжия", се казва в съобщението на ведомството.

С разширяването на НАТО в последните месеци Русия изгуби доскоро доминиращата си роля в Балтийско море, а позициите ѝ там са ключови за руския флот, както и за пристанището Санкт Петербург и най-вече за анклава Калининград.

Въздушна тревога за 820-ти път в Киев

В ранните часове на 3 август в украинската столица Киев беше обявена въздушна тревога за 820-ти път от началото на пълномащабната война, съобщават местните власти в Telegram. Тази нощ градът беше нападнат с ирански бойни дронове "Шахед", като част от тях са унищожени от противовъздушната отбрана, но информацията все още се уточнява. На този етап няма данни за пострадали и разрушения в осмата поредна атака срещу града.

Военновъздушните сили на Украйна съобщиха и за атаки в Сумска, Черниховска, Черкаска и Полтавска област, като част от изстреляните дронове са свалени. Унищожени са дронове, насочени към Харковска, Кировограска, Днепропетровска, Запорожка и Донецка област.

Украинският президент Володимир Зеленски уточни в своето вечерно обръщение, че през миналото денонощие Русия е изстреляла 37 дрона срещу Украйна, от които са свалени 23, но част от безпилотните самолети отново са поразили пристанищна инфраструктура в градовете Одеса и Измаил (по поречието на р. Дунав), които са основни за износа на селскостопанска продукция от Украйна.

Румънският президент Клаус Йоханис определи атаката срещу Измаил като "неприемлива" - пристанището е съвсем близо до границата с Румъния.

Има изстреляни и пет ракети, допълват от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна в сводката за 525-тия ден от началото на пълномащабната война.

Обучението на украинските пилоти на F-16 започва през август

Обучението на украинските пилоти на F-16 започва този месец, заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на конференция с посланиците на Украйна по света. В своето изявление той призова за мобилизация на посланиците в тези държави, които имат самолети от този тип и могат да ги предоставят на Киев.

По време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс в началото на юли беше създадена т.нар. "самолетна коалиция", в която влязоха 11 държави, сред които водеща роля имат Дания и Нидерландия. И двете страни имат самолети F-16 и са готови да ги предоставят на Киев, но трябва да получат одобрението на САЩ. Първата стъпка в този процес беше началото на обучението на украински пилоти за използването на западните бойни самолети.

В коалицията е и Румъния, където ще бъде създаден център за обучение.

Пред дипломатите на Украйна Зеленски коментира още важността от далекобойни ракети и основно ATACAMS, както и на системи за противовъздушна отбрана - Patriot, Nasams, Iris-T, SampT, включително и С-300, които са от съветско време. "Днес сме във война и всичко е важно", допълни още той.

Зеленски поръча на посланиците да работят активно, за да остане Украйна в дневния ред на обществото в държавите, в които е мисията им, участвайки в дискусии, конференции, културни, научни и спортни събития, в социалните мрежи и т.н., както и да се борят с разпространението на руската дезинформация.

Украйна се приближава към Бахмут

Руските военни кореспонденти съобщават за изтегляне на руските части от Клищиевка и Андриевка, което означава приближаване на украинските военни към Бахмут. В същото направление има напредък и около Курдюмивка. Официално украинските власти не потвърждават тази информация, но съобщават за известни победи в южното направление към града. На север продължават тежките боеве. Отблъснати са атаки на украинците около Сватове - Кремина, казват още руските кореспонденти.

Усилията на руснаците остават фокусирани около Лиман, Купянск, Бахмут, Авдиевка и Маринка. ВСУ съобщава за повече от 30 сблъска по фронтовата линия. По данни на руските кореспонденти отблъснати са украинските атаки край Старойорске - населено място, което беше деокупирано преди седмица, както и около Роботине.

Украйна напредва в направленията Мелитопол и Бердянск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 03.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 4
bigi
преди 10 месеца
Учение с 6000 човека като за Русия не е мащабно. Миниатюрно е. Жалка картинка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Кузя, Кузя ще участва ли в "мащабното" учение? Или високотехнологичните кораби си ги пазят при Арматите? :))) Ей, мъко пиянска, преди 100 години сигурно камарите от ламарина са значели нещо, но вече е 21век. А алкохолиците продължават да живеят в средата на 20ти век технологично и в 19ти век като социален строй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 12
zelka007
преди 10 месеца
До: evlogi ... не е глyпav зануленият детеубиец , хитър е ... той самият е забогатял доволно , кръжецът му също ... лош държавник е ... вместо да изгради просперираща държава за 20-25г , примери бол по света , ги върна във феодалният строй ... но всеки народ си заслужава управниците ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 11
evlogi
преди 10 месеца
Умняга е полуръстът от Кремъл.Превърна Балтийско море във натовско езеро, ся са сетил да са показва там, да разсмива русалките...Гл.упав вълк излезе и туй си е..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още