IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът трябва да даде битка на Русия и Китай на полето на хибридната война

Традиционната военна сила няма да бъде достатъчна за победа в Украйна и в борбата за световния ред

21:06 | 07.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Непровокираната война на Русия срещу Украйна навлезе в своя 18-ти месец. Това е война, водена с кръв и желязо, лишена от нюанса или неяснотата на така наречената сива зона, това е старомодна метална война, пише за Financial Times Майкъл Миклосик, старши сътрудник в Националния университет за отбрана във Вашингтон.

Опитвайки се отчаяно да надделее, Русия лансира заплахата от ядрено отмъщение срещу всяка ескалация, подкрепяна от Запада, пише експертът и допъва, че при тези обстоятелства не е ясно дали сивата зона остава валидна концепция "Актуални ли са още кибератаките, дезинформацията и кампаниите за влияние? Отговорът е категорично „Да“, категоричен е Миклосик.

Украйна е само един фронт в по-голяма война в глобален мащаб за това какво е и какво не е допустимо в международните отношения. Въпреки че защитата на суверенитета на Украйна е жизненоважна, войната за бъдещия глобален ред се води и на много други фронтове и Русия не е единственият ни противник, казва анализаторът.

Военният министър на Латвия Инара Мурниесе предупреди наскоро, че е погрешно да се смята, че Русия е отслабена от тази война и не е способна на стратегически изненади. Напротив, въпреки че нейната армия се представя ужасно в Украйна, Русия поддържа стабилен капацитет за подкопаване на нашите интереси с пълен набор от инструменти, различни от тези при военна битка, отбелязва Майкъл Миклосик.

Авторът напомня, че има сигнали, които показват, че през 2016 г. руски тролове са се намесили в президентските избори на САЩ. През 2017 г. подкрепяната от Кремъл хакерска група Sandworm разпространи зловредния софтуер NotPetya в интернет, което коства милиарди долари щети. Това показва, че руската машина за информационни войни може да посее раздор както в силни, така и в слаби държави.

Китай също използва усъвършенстван инструментариум от сивата зона, включително икономическа и търговска принуда, военноморска мощ, огромен флот от „риболовни“ кораби, за да тормози съседите си в Южнокитайско море и да милитаризира атолите там, както и институти „Конфуций“ в западните университети и „полицейски“ постове в чужбина, които наблюдават китайските емигранти.

През 2021 г. Китай наложи търговско ембарго и други санкции на Литва като отмъщение за откриването на тайванско представителство във Вилнюс, припомня още Майкъл Миклосик.

Наличните невоенни средства за прокарване на стратегическите интереси на една страна се разширяват през последните години и се използват ефективно. Руски и китайски информационни кампании хвърлят вината за войната в Украйна върху разширяването на НАТО и „търсещият хегемония“ Запад. Тази лъжа може да е прозрачна за приятелите на Украйна, но тя резонира в Глобалния Юг и в "анклавите на лековерно мнение" в (Югоизточна – бел. ред.) Европа и в САЩ.

Оръжията, обучението и разузнаването, предоставени на Украйна, предотвратяват руската военна победа, но сами по себе си ще доведат до замразен конфликт с Русия, която владее за неопределено време над 15 процента от украинската територия. Това би означавало победа за Русия. Тя вече окупира 20% от Грузия и 12% от Молдова и поглъща Беларус - своята „съюзна държава“.

Само военната подкрепа не може да доведе до украинска победа, още по-малко победа в по-голямата борба за либералния глобален ред. Ако искаме да запазим този ред, трябва да овладеем тъмното изкуство на сивата зона, използвайки пълен арсенал от хибридни инструменти, базирани на невоенните елементи на стратегическата мощ.

Представянето на Владимир Путин като военнопрестъпник и подкрепата за заповедта на Международния наказателен съд за ареста му показват как Западът може да направи това. В резултат на заповедта на МНС Путин беше принуден да отмени пътуването си за срещата на страните от БРИКС в Южна Африка.

През юли само 17 африкански държавни глави от общо 54 поканени присъстваха на срещата "Русия - Африка" в Санкт Петербург, в сравнение с 43 през 2019 г., ограничавайки способността на Путин да упражнява влияние. За да експлоатират този успех, западните страни трябва да продължат да отлъчват Путин и да мобилизират пълната си информационна мощ, за да го представят като престъпник, какъвто е.

Трайното значение на сивата зона не трябва да се пренебрегва. Напротив, именно там ще бъде спечелена победата в Украйна и в по-широкия конфликт за бъдещия световен ред, завършва Миклосик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 07.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още