IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отново използва свръхзвуковите "Кинжал", Украйна пробива защитата на юг

Западът е оказвал натиск Африка да бойкотира форума, който се провежда в Санкт Петербург, смятат в Кремъл

08:02 | 27.07.23 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия отново използва ракети "Кинжал" срещу обекти на територията на Украйна. Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщава за изстреляни четири свръхзвукови ракети към Хмелницка област. Местната администрация съобщава за паднали отломки върху жилищни сгради в региона, но без данни за пострадали.

През май Русия изстреля няколко свръхзвукови ракети "Кинжал" по столицата Киев, но всички те бяха унищожени от системите на ПВО на украинците.

Малко по-рано на 26 юли 8 стратегически бомбардировача ТУ-95 изстреляха общо 36 крилати ракети от типа Х-101 и Х-555, от които украинската противовъздушна отбрана свали 33, въпреки че те постоянно са сменяли траекторията на движението си. Унищожени са и 3 ракети "Калибър", използвани в поредната ракетна вълна над Украйна в 518-ия ден от пълномащабната война в страната.

Въздушната операция приключи в ранните часове на 27 юли с обстрел с дронове, като от Военно-въздушните сили  на Украйна уточняват, че са били свалени всички осем, които са били насочени към Хмелницка, Донецка и Днипропетровска област. При вчерашните обстрели с "Калибър" от подводница в Черно море отново има попадения по пристанищната инфраструктура на Одеса.

Министерството на отбраната на Русия въобще не съобщава за изстреляни ракети през последните часове в своите сводки.

Ракетният обстрел може да бъде разгледан като отговора на Москва на докладван от украински висши държавни служители и потвърден от руски военни напредък на Украйна на юг.

Украйна увеличава натиска върху първата защитна линия на юг

Украинските военни се вклиняват в първата защитна линия на Русия в Запорожка област и укрепват позициите си около Старомайорске, което се намира на Донецка област на границата със Запорожката област в направлението към Бердянск. Селото беше окупирано след 24 февруари 2022 година.

При директен сблъсък между десантни части на двете воюващи страни украинските военни съобщават за взети в плен руски парашутисти и разузнавателна информация. Геолокализирано от CNN видео показва руски военни, които напускат позиции и се предават в този регион от фронта.

Руски военни кореспонденти потвърждават, че Украйна увеличава натиска в южното направление и ситуацията става все по-сложна. Източници на CNN посочват също така, че украинските военни са стигнали до Роботине, но още не са влезли в населеното място. Назначеният от Москва зам.-управител на Запорожката област Владимир Рогов съобщи, че украинците са струпали голямо количество техника, включително и 100 танка в региона. Министерството на отбраната на Русия потвърждава за пробиви в отбраната североизточно от града.

Геолокализирани кадри показват украинска техника - две бронирани машини Bradley и танк Т-72, в точка, която е отвъд първата защитна линия на руснаците в Роботине, посочва още Институтът за изучаване на войната (iSW). Анализаторите коментират, че следващите защитни съоръжения вероятно са по-малко заради интензивните боеве по първата линия. Изглежда украинците са изпратили нови части в този регион като руски кореспонденти отбелязват, че става въпрос за по-подготвени и утвърдени военни, докато руснаците не са правили ротация, пишат още от института в своя отчет за 518-ия ден от пълномащабната война.

Това означава, че може да се очаква засилване на натиска край Орихив през следващите дни.

На изток продължава напредъка към Бахмут, съобщава зам.-министърът на отбраната Ана Маляр в своя канал в Telegram. Тя отбелязва тежките боеве, които се водят около Авдиевка, както и в направленията към Лиман, Маринка и Купянск.

Украинските военни отрекоха съобщенията за превземането на Серхиевка и още две населени места край Купянск, както и като цяло за успеха на Русия в Лиманско направление  От Министерството на отбраната на Русия съобщават, че са навлезли на 2,7 километра в дълбочина на украинската защитна линия в Лиманското направление.

В своето вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски също намекна за успехи на украинските военни с думите, че има "много добри резултати" на фронта, но обеща подробности на по-късен етап.

Западът накарал Африка да бойкотира срещата Русия-Африка в Санкт Петербург

В Санкт Петербург днес (27 юли) започва втората среща Русия-Африка, а руски медии отбелязват занижения интерес към нея. От поканените 54 африкански държави само 17 ще бъат представени от своите първи държавници. Останалите делегации се водят от второ и трето ниво на администрацията, както и даже посланици. За сравнение, първият форум Русия-Африка, който се проведе през 2019 година в Сочи, беше представен от 43 държавни глави.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни това рязко намаление с работния график на африканските лидери и натиска на Запада форумът да бъде бойкотиран. "Това е абсолютно неприкрито, нагло вмешателство на САЩ, Франция и други държави чрез своите дипломатически представителства в африканските държави и опит да се окаже влияние на ръководството на тези държави да не участват активно във форума", каза Песков, цитиран от ТАСС.

Той определи това като "възмутително", но и не очаква, че ще се отрази на успешното провеждане на срещите.

На 17 юли Русия излезе от зърнената сделка, по силата на която Украйна изнасяше своята селскостопанска продукция към страните от Африка и Азия. Според Москва страните по договора не изпълняват ангажиментите към руската страна и не премахват ограниченията върху износа на руски стоки и торове.

Западът обаче не налага санкции срещу износа на храни и селскостопански стоки от Русия. Според Върховния представител по въпросите на външната политика на ЕС Жозеп Борел не само няма ограничения, но и Русия изнася рекордни количества пшеница в последните месеци.

Темата за защитата на черноморските пристанища и безопасността на Черноморския регион беше дискутирана по искане на президента на Украйна Володимир Зеленски в заседание на Съвета НАТО-Украйна. Съюзниците отбелязват, че ситуацията може да доведе до ескалация на конфликта, пишат от пресцентъра на НАТО. Алиансът осъди действията на Русия в Черно море, застрашавайки териториалните води на Румъния и България. Британското Министерство на отбраната съобщава, базирайки се на разузнавателни данни, за увеличаване на военното присъствие в Черно море от страна на Русия.

"Действията на Русия поставят под заплаха стабилността в Черноморския регион, който е от стратегическо значение за НАТО", коментира генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг.

По време на заседанието на съвета страните са дискутирали и начини за продължаване на износана украинско зърно - по суша и по море, при променените обстоятелства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 27.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
Празноглаеите копейнишки мaccтии пак се събрали да квиччат слабоумните си лозунги. Таварищи дураци, вижте си само пропадналата фeкaлнa яма пPaccия и после скимтете, че никога не сте стъпвали дори там да видите що е то мизерия, гнусотия, алкохолизъм, развал, безперспективност и падение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 8
andy
преди 11 месеца
До: zelka007Ще разказваш от първа ръка. Скоро. Цели 3 дена. Толкова е живота на укронещастниците на фронта. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 10
zelka007
преди 11 месеца
До: andy ... не знам кво има , но рашибозушката пасминa поприключва , вече не им достигат хора повсеместно ... остави фронта ... ама ква красота е като думне касетъчен боеприпас некоя могучая траншея пълна с крадци на санитарен фаянс , фърчат на мръвки нефелниците ... и после украинците минат отгоре с онези немски трактори с имена на котка да загладят само ... всичко върви по план ... чупят ги като орехи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 11
andy
преди 11 месеца
До: zelka007Оня тъмничкият ОСтин казал, че все още има укри за избиване и няма да се спрат докато и последния не закопаят. С тези загуби, много укрите зелки ще паднат докато стигнат до Крим. Скоро ще заложат и твоята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 14
sssaaa
преди 11 месеца
До: zelka007, ***, върви ли по план контра атаката, я кажи? Или още не е почнала?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 21
zelka007
преди 11 месеца
могучая осирация ... кво рече зануленият детеубиец : украинският контранступ е провал ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още