IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна разработва автономни дронове с изкуствен интелект

Украинските военни са близо до обкръжение на град Бахмут

07:21 | 26.07.23 г. 3
Снимка: "Укрспецсистемс"
Снимка: "Укрспецсистемс"

Украинската компания "Укрспецсистемс" разработва дронове с изкуствен интелект, които ще имат по-добро насочване, разпознаване на обекти и взимане на самостоятелни решения. Дроновете на компанията, наречени Shark, са основно разузнавателни и част от тях - вече тествани в бойни условия.

Украйна вече има своята армия от дронове от всякакви типове, включително и морски и бойни дронове, които могат да покриват далечни дистанции, коментира в своето вечерно обръщение по повод 517-я ден от началото на войната украинският президент Володимир Зеленски. Част от тях се произвеждат в Украйна.

Киев не крие амбициите си да се върне на пазара на оръжия в Европа след края на войната. Сега на фона на липсващите боеприпаси производството е от ключово значение и през последните дни има данни, че то започва да се ускорява. За това говори министърът на стратегическата отбрана Олександър Камишин в интервю за полското издание PAP. Той разказва, че фокусът в момента е насочен към ракетите и посочва, че има напредък, но отказва повече подробности от съображения за сигурност.

Преди ден говорителят на Военновъздушните сили на Украйна Юрий Ихнат призна, че Русия е напреднала доста по отношение на неутрализирането на дронове, използвайки електронни оръжия, а не системите на противовъздушната отбрана. В последните дни обаче имаше поне три големи атаки на военна инфраструктура и складове на полуостров Крим, за които назначената от Москва администрация твърди, че са извършени с дронове.

Украйна записва победи на юг и край Бахмут

Украинските военни напредват към Бахмут, сочат съобщения на официални лица в социалните мрежи. Информацията се потвърждава и от руските военни кореспонденти, пише CNN. Говорителят на източната военна групировка на Украйна Серхий Черевати коментира, че военните напредват със "стотина метра" на ден в района на Андреевка и в още едно населено място, без да уточнява името му. Институтът за изучаване на войната (ISW) пишe в своя анализ за 517-я ден от началото на войната, че има геолокализирани данни, че украинските военни имат успехи край Клищиивка, което се намира на около 7 километра от Бахмут. Укрепване на позициите в тези две направления ще доведе до обкръжението на града.

Другото направление, в което се съсредоточи Украйна - на юг към Мелитопол и Бердянск, също има малки победи - има напредък от 750 метра към Старомайорске и Орихов, а в останалите райони се укрепват завладени позиции и прочистват мини, посочват от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Оттам съобщават и за свален руски хеликоптер Ка -52 през последното денонощие.

Руското Министерство на отбраната съобщава за превземането на населеното място Сергеевка в Лиманското направление.

Дипломатически маратони

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба е на третата си обиколка на Африка в опит да подобри отношенията между Украйна и континента, става ясно от съобщение на сайта на МВнР на Украйна. В последните визити е включено и първото посещение на държавен чиновник от такъв ранг в Екваториална Гвинея.

Някои от африканските държави са сред съюзниците на Русия при разглеждането на резолюции на ООН в подкрепа на Украйна. Киев работи за подобряване на връзките, а с излизането на Русия от зърнената сделка сега има още аргументи, с които да поиска подкрепа.

В края на юли Русия организира среща Русия - Африка, но руски медии обръщат внимание, че някои лидери сякаш бойкотират форума. От 54 участващи държави само 17 ще бъдат представени от своите президенти. В Санкт Петербург ще пристигнат и 10 премиери от африкански държави, а останалите делегации са водени от вицепремиери, министри или дори от посланиците на страните в Русия. Пет държави изцяло са решили да не участват в срещата, която ще се проведе в периода 27-28 юли.

По-късно днес (26 юли) ще се проведе първото заседание на създадения преди броени дни по време на срещата във Вилнюс Съвет НАТО-Украйна, на който ще бъдат дискутирани атаките на Русия срещу пристанищна инфраструктура и противовъздушната защита на Украйна. Държавният департамент на САЩ вече одобри нов пакет с военна помощ на стойност 400 млн. долара за Украйна, в който основната част са муниции за противовъздушните системи Patriot и NASAMS.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу е на посещение в Северна Корея, свързано с укрепването на военните връзки между двете страни, съобщават от руското ведомство. Шойгу ще участва в мероприятия, посветени на 70-ата годишнина от края на Корейската война. Тази война приключва с примирие между страните, но без мирен договор.

Разследване на ООН не потвърждава руската версия за обстрела на военния лагер в Оленовка

Близо година след атаката над военен лагер в Оленовка разследването на ООН не потвърждава версията на Русия за ракетен удар с HIMARS над сградите, в които бяха настанени украински военнопленници. При удара загинаха 50 души. Върховният комисар по правата на човека на ООН коментира, че организацията така и не е получила достъп до лагера, който се намира в окупираните от Русия територии, но е провела множество интервюта с оцелелите лагерници, както и е събрала достатъчно информация по свои методи. Причините за разрушенията и сега не са ясни, но събраните данни показват, че те не са от HIMARS.

Военнопленниците се намират под защитата на международното право.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 26.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
penkiler1415
преди 11 месеца
До: andy Бе момче, самия факт че руснаците са в отбрана от Украйна не ти ли говори нещо?! И за сетен път си задайте въпроса кой започна войната и кой печели от нея. Славяни се бият срещу славяни за славата на Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
andy
преди 11 месеца
До: zelka007Укронацистите не бяха ли стигали до Магадан, според пропагандните сайтове дето четеш?!Иначе руснаците вече ползват дронови ята с ИИ. Укрите и пишмян ОТАНовците тепърва за почнаха да загряват! Наречи го "ОТАНовси реотан" и не го обиждай повече! :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 23
zelka007
преди 11 месеца
и днес са ги наплющяли рашибозуците ... некоя чeбурашка би ли споделила ,защо се въртят само 3-4 кадъра на унищожени leopard-и , след като официално са получили около 85 броя ... къде са купищата котки по линията на съприкосновение ?! защо рашибозуците показват унищожени трактори вместо танкове ?! нали и bradley-тата ги гърмяха кат пуканки , пък само 20-на има потвърдени , а другите стотици къде ги ?! да не би да газят крадци на съдомиялни и фаянс из окопите и траншеите ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още