IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти половината американци биха обмислили да гласуват за кандидат-президент на трета партия

Групата "Без етикети" говори окрито за възможността да издигне свой кандидат като алтернатива на непопулярните двама кандидати на големите партии

23:21 | 19.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Почти половината от американските избиратели (47%) казват, че биха обмислили да гласуват за кандидат на трета партия на президентските избори догодина – сигнал за неудовлетворение от потенциално повторение на двубоя между президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп, предава Bloomberg.

Резултатите от допитването на университета Куинипиак, публикувани в сряда, може да отворят трасе за трети кандидат, който да повлияе на изборите, като групата „Без етикети“ активно намеква за перспективата за кандидат на трета партия.

В момента „Без етикети“ е организирана като центристка лобистка група, а не политическа партия. Но тя открито говори за възможността да издигне кандидат като алтернатива на непопулярните двама кандидати на големите партии. Сенаторът от Западна Вирджиния и консервативен демократ Джо Манчин се появи на събитие на „Без етикети“ в Ню Хемпшир тази седмица и засили слуховете, че може да се окаже този кандидат.

Байдън няма голяма конкуренция за номинацията на демократите, а допитвания показват, че Тръмп е явният фаворит на първичните избори на републиканците.

Но Байдън вероятно ще загуби най-много от трета партия, защото избирателите, които не харесват и двамата потенциални кандидати на големите партии, обичайно са демократи или клонящи към демократите независими.

Социологът от „Куинипиак“ Тим Малой отбеляза, че е трудно да се каже как би се представил кандидат на трета партия, докато неговото или нейното име и партия не бъдат изписани на бюлетината.

„Но това е ярка индикация, че за много избиратели статуквото е неприемливо“, изтъкна той.

Наред с потенциален кандидат на „Без етикети“, прогресивният активист и преподавател в Бръшляновата лига Корнел Уест се обяви за независим кандидат на президентските избори и се стреми към подкрепата на Зелената партия с помощта на кандидата ѝ на изборите през 2016 г. Джил Стейн. Много демократи обвиняват Стейн, че е отнела гласове от Хилари Клинтън и е открила пътя за победата на Тръмп същата година.

Неудовлетворението от двете партии е почти последователно във всички демографски групи. Апетитът за кандидат на трета партия е най-голям сред избиратели на възраст между 35 и 49 години, а най-малък сред тези над 65 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още