IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Западът изопачава Черноморската зърнена сделка

Руският президент поиска западните страни да изпълнят пет ключови условия и обеща незабавно връщане на Москва в сделката след това

22:06 | 19.07.23 г. 3
Руският президент Владимир Путин. Снимка: Bloomberg LP
Руският президент Владимир Путин. Снимка: Bloomberg LP

Руският президент Владимир Путин обвини западните страни, че изопачават изтеклата Черноморска зърнена сделка в съответствие със собствените си цели, но заяви, че Русия незабавно ще се върне в споразумението, ако всички условия бъдат изпълнени, предава Ройтерс.

В понеделник Москва излезе от сделката, въз основа на която позволи преди една година на Украйна да изнася зърно от черноморските си пристанища въпреки войната, за да смекчи световната продоволствена криза.

Тя съобщи, че паралелен меморандум, подписан по същото време и целящ да улесни собствения ѝ износ на жито и изкуствени торове пред лицето на западните санкции, които бяха наложени на Русия в отговор на нашествието ѝ в Украйна, е бил игнориран.

„Първоначално същността, значението на зърнената сделка имаше колосално хуманитарно значение“, каза Путин.

„Западът напълно осакати и изопачи тази същност и вместо да помага на страните в реална нужда, Западът използва зърнената сделка за политическо изнудване и освен това… я превърна в инструмент за обогатяване на транснационални корпорации, спекуланти на световния пазар на зърно“, допълни той.

Путин изрази отново позицията на Русия, че страната ще се върне в сделката, веднага щом Западът отговори на петте ѝ ключови искания, които той изброи:

- повторно приемане на Руската селскостопанска банка (Роселхозбанк) в разплащателната система SWIFT

- възобновяване на износа на земеделски машини и резервни части към Русия

- премахване на ограниченията върху застраховането и достъпа до пристанища за руски кораби и товари

- възстановяване на повредения в момента тръбопровод за износ на амоняк от руския град Толиати до Одеса в Украйна

- Разблокиране на сметки и финансови дейности на руски компании за изкуствени торове

„Ако всички тези условия бъдат изпълнени, за което преди това се договорихме, те не са нещо, което съм си измислил сега, но веднага щом те бъдат изпълнени, незабавно ще се върнем в сделката“, заяви Путин.

По-рано министерството на отбраната в Москва съобщи, че вече ще смята всички кораби, които плават към украински пристанища, за потенциални преносители на военни товари.

Освен това руското външно министерство даде на ООН, която посредничи по зърнената сделка заедно с Турция, тримесечен срок да приложи условията от меморандума, ако иска Русия да се върне в зърнената сделка.

По-рано днес Международният валутен фонд (МВФ) заяви че излизането на Русия от зърнената сделка заплашва да повиши глобалната продоволствена несигурност и може да тласне цените на храните по-нагоре, особено в страни с ниски доходи на населението.

Говорител на фонда заяви, че глобалният кредитор ще продължи внимателно да наблюдава настоящите развития в региона и последиците от тях върху световната продоволствена несигурност.

„Прекратяването на инициативата засяга доставката на храни към страни, които разчитат силно на доставки от Украйна, особено в Северна Африка, Близкия Изток и Южна Азия“, съобщи фондът. „То влошава перспективите пред продоволствената сигурност и може да се прибави към инфлацията при храните в света, особено за страните с ниски доходи на населението“, съобщи МВФ.

Фондът допълни, че Черноморската зърнена сделка е била от основно значение за улесняването на износа на храни, зърно и изкуствени торове от Украйна към останалата част от света. Наред с отмяната на забраните за износ и по-високото от очакванията производство на храни в ключови страни износителки сделката е помогнала за укротяване на натиска върху цените на храните в света, заяви говорителят.

Сделката е позволила на Украйна да изнесе около 33 метрични тона зърно по море и да се превърне във важен фактор за продоволствената сигурност в света, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 11 месеца
До: zelka007 гледам че си много запознат, я разправи и колко нефт изнесоха американците от либия, ирак и сирия, където до ден днешен се намират незаконно? Напсувай ги и тях пропорционално. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
zelka007
преди 11 месеца
тоя па гримираният с малката (цензура) и на токчетата занулен детеубиец кътф SWIFT бълнува ... :))) ... тва да не му е красная площад да се фръцка напред-назад и да филосовства ... !! ... нема как да скрие върволицата от кораби изнасящи от севастопол под управлението на никита бусел - директор на държавният рассийски зърнен оператор ... :))) ... ypoдu вмирисaни крадливи ... !! ... досега са окрали около 4млн тона зърненки култури за около 1,9млрд евра . шшииббаняци , и чeбурашките в това число !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
wart
преди 11 месеца
Ти наивен глу..пак още колко пъти трябва да бъдеш излъган . В 2008 година 56 Руска Армия беше само на 40 км от столицата на Грузия Н. Саркози те помоли и ти спря настъплението. В 2014 година А.Меркел те помоли да кажеш на Янукович - да не използва сила срещу мирните демонстранти- военен преврат и последствията сегашната война. Когато в ООН гласува за закритието на Въздушното пространство на Либия. Когато допусна Американците да построят Военна база в Киргизия уж срещу тероризма в Афганистан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още