IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Членството на Украйна ще укрепи ЕС, но Брюксел не се готви сериозно за него

В Киев методично правят чаканите реформи и се готвят за начало на преговорния процес още в рамките на тази година

15:58 | 19.07.23 г. 4
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Украйна е в "чакалнята" на НАТО и Европейския съюз (ЕС) и ако си мислите, че вратите на военния блок се отварят трудно, почакайте да започнат преговорите с Брюксел, пише Foreign Policy в анализ за евроатлантическото бъдеще на Киев. Във Вилнюс украинците бяха разочаровани от формулировките, но НАТО поне признава, че има някакви условия, колкото и мъгляви да са те пред широката аудитория.

По отношение на членството на Украйна в ЕС в Брюксел говорят за него така, сякаш това вече е факт. По време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в Брюксел през февруари председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в Twitter: "Добре дошли у дома, добре дошли в ЕС".

Дори по време на война в Киев извършват реформи - например в съдебната система, борбата с корупцията и нов закон за медиите, и методично "отбелязват" прозорчетата в дългия списък с дейности от изискванията на ЕС. Има очаквания, че страната ще започне преговорния процес още в края на тази година.

Украйна малко изненадващо получи статут на кандидат за член в ЕС през юни 2022 година. Киев подаде молбата си само няколко дни след началото на пълномащабната война в края на февруари 2022 година. За да получи своя статут, Украйна за рекордно кратко време попълни няколко тома с въпросници и отговори на всички изисквания на Брюксел.

Но въпреки че Киев старателно се подготвя за членството си в общността, нищо подобно не се вижда в ЕС. За да бъде приета държава с размерите на Украйна и броя на населението ѝ, с разбита от войната икономика и нужда от финансова подкрепа, е нужна сериозна реформа и в институциите на ЕС, политиките, процедурите и практиките.

Според Foreign Policy, ако европейските политици действително държат на своите думи, то подготовката за членството на Украйна в ЕС трябваше вече да започва. Един от най-спешните въпроси е субсидиите за селското стопанство, които и в момента са чест обект на спорове между членовете на общността. Украйна е един от най-големите земеделски производители в Европа.

В момента страната обаче е и една от най-бедните в Европа с доходи на човек от населението от едва 1/10 от средното за ЕС и около половината на най-бедния член на общността - България. Страната се нуждае и от сериозна подкрепа за развитието на инфраструктурата и възстановяването след края на войната.

Част от въпросниците, които Украйна попълни, за да получи статут на кандидат за членство в ЕС. Снимка: President.gov.ua Част от въпросниците, които Украйна попълни, за да получи статут на кандидат за членство в ЕС. Снимка: President.gov.ua

Ако процедурите в ЕС не бъдат променени, Киев ще получи огромна част от европейските фондове и повечето членове веднага ще се превърнат от нетни бенефициенти в донори в европейския бюджет. Затова не е чудно, че именно страните от Източна Европа разглеждат членството на Киев с резерви и първите битки вече започнаха, ограничавайки достъпа на украински селскостопански продукти до пазарите.

Разширяването на ЕС с Украйна и другите държави (от Западните Балкани, например), които от години чакат, поставя много въпроси за бъдещето на общността, сред които и начина за взимане на решения. В момента по-важните от тях изискват пълно единодушие, което и днес се постига трудно с 27 държави. Вероятно ще се стигне и до фискален съюз, за да могат да бъдат увеличени средствата в европейския бюджет и още други трудни за дискусии мерки, за които отдавна се говори в Брюксел.

От известно време Германия натиска за промяна на правилото за взимането на решения по отношение на въпросите от външната политика от пълно единодушие на квалифицирано мнозинство (тоест 55% от държавите, които представляват 65% от населението в ЕС - б.р). Малките държави обаче се притесняват, че без правото си на вето ще загубят своята сила в общността, както и възможността да издигнат собствен комисар (в момента всяка държава има право на едно място в ЕК), или местата в Европейския парламент да бъдат редуцирани.

Като цяло настроенията в ЕС по отношение на Украйна обаче са по-скоро позитивни. Foreign Policy цитира в своя анализ и резултатите от последното проучване на Евробарометър, според което повечето европейци подкрепят членството на страната в общността дори и на фона на икономическите санкции срещу Русия и военната помощ, изпращана на страната.

Според изданието Украйна категорично има своето място в ЕС и ще направи общността не просто по-голяма, но и по-силна, с повече тежест в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
andy
преди 11 месеца
До: zelka007Списаци и сайтове за ликвидация показват за какъв нaцизъм става въпрос в укристан, подкрепян от фащстан и останалите наглосаксоски марионетки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 11
zelka007
преди 11 месеца
До: andy ... нъл бандеровци бяха ?! искаш да кажеш , че в центъра на София , браните и почитате неква светиня на бандеровци ли ?! а извратен ?! ... още една рашистка висша гнuда е наторила украинската земя , полковник денис иванов , командир на 123 бригада , виновен за хиляди убийства на цивилни в Луганск ... ще ги ликвидират всичките от разширеният списък на Буданов ... !! ... пали му свещичка ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
andy
преди 11 месеца
До: zelka007Така е! Подложили са много ифраструктура с която са неутрализирали ракетите. например пристанището на Одеса е вече история.Ти нали мразиш само българите, що искаш да бишнеш укри паметника?! И тях ли вече намрази?! Фaшиcтите мpaзитe всичко що не е фaшиcтko.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 12
zelka007
преди 11 месеца
украинците са свалили 14 от 16 крилати ракети снощи и 23 геранъ(забрадени шахеда) от 32 ... никак не е зле ... а мръcните рашибозуци са целили силозите със зърно ... нефелно племе ... като не могат военни цели барем наваксват с цивилни ... тукашните несретници като ооррккаа , mr.yoda и тиквеника , прималяха от удоволствие ... скоро в Одеса ще има система SAMP/T ... туко виж затворила и небето над Крим ... :))) ... паметника ще го бишнем ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още