IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО май още няма крайно решение какво да предложи на Украйна

За пет седмици украинците си върнаха площ, чието окупиране отне на руските военни шест месеца

08:01 | 11.07.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: НАТО
Снимка: НАТО

По-малко от 24 часа преди началото на срещата на върха на НАТО генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг призна по време на брифинг, че все още няма крайно решение относно членството на Украйна. "Нямаме крайно решение, но съм абсолютно сигурен, че на срещата ще бъдем единни и ще имаме силен сигнал към Украйна", категоричен беше той в отговор на въпрос докъде са стигнали преговорите в тази насока.

Все още се обсъждат варианти, включително опростяване на процедурата за приемането на Киев в Алианса, призна Столтенберг и допълни, че всички членове на НАТО са съгласни да приемат Украйна и изрази увереност, че ще има "силен и положителен" сигнал за страната.

"Най-спешно е в момента да гарантираме, че Украйна ще бъде суверенна и независима европейска държава, защото без това няма смисъл въобще да коментираме членството в НАТО", посочи още той и допълни, че Украйна трябва да получи оръжия, които да ѝ помогнат да освободи земята си и да държи Русия на разстояние.

Вече е ясно е, че във Вилнюс Киев ще получи още военна помощ и ще бъде създаден Съвет НАТО-Украйна, на представянето на който ще присъства и украинският президент Володимир Зеленски. Доскоро и самият Зеленски не беше категоричен дали ще отиде във Вилнюс, коментирайки, че ако няма конкретни гаранции за Украйна няма смисъл да присъства.

"Всеки разбра - всеки лидер, всяка държава, дори и тези на различни позиции, че Украйна заслужи да е в Алианса. Не сега - по време на войната, но имаме нужда от ясен сигнал и имаме нужда от него сега", коментира украинският държавен глава в своето вечерно обръщение в 502-я ден от началото на пълномащабната война.

Според изчисленията в Украйна поне 23 от 31-те членове на НАТО подкрепят членството на Украйна, когато това стане възможно. Решаващ обаче е гласът на САЩ, а президентът Джо Байдън отбеляза в интервю за CNN през уикенда, че не е времето да се предлага пътна карта за членството на Киев. Планира се среща между Байдън и Зеленски във Вилнюс в сряда (12 юли), коментират източници на CNN и допълват, че все още се очаква официалното потвърждение.

На срещата на върха България ще бъде представена от премиера акад. Николай Денков, а не както обичайно от президента Румен Радев.

В Русия започват да възприемат Турция като неприятелска държава

От неутрална държава Турция започва да се превръща в неприятелска държава, коментира председателят на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) и бивш началник на военновъздушните сили на Русия Виктор Бондарьов пред ТАСС. Доказателство за това е предаването на командирите на отбраната на "Азовстал", подкрепата за членството на Украйна в НАТО и плановете за строителството на завод за дронове в Украйна, смята той.

"Многоликият Ердоган и преди е приемал глупави и импулсивни решения - заигра се с ИДИЛ, свали руски самолети, предостави безпилотни самолети на Украйна", коментира още Бондарьов по повод турския държавен глава. Според него Москва е "прощавала на Турция грехове", сочейки убийството на руския посланик Андрей Карлов в края на 2016 година и е помогнала на Ердоган да се задържи на власт след опита за преврат, предоставяйки данни от разузнаването.

"Руската държава търпи дълго и е милосърдна, но разбира кои са истинските приятели и врагове", казва още Бондароьов пред ТАСС.

Бахумт вече е в оперативно обкръжение

Основните усилия на руските военни остават в направленията Лиман, Авдеевка, Бахмут и Маринка, съобщават от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Опитите за придвижване напред на руснаците обаче са блокирани и на свой ред украинците укрепват позиции около Бахмут. Според зам.-министърът на отбраната Ана Маляр градът е в оперативно обкръжение - украинските власти държат под огневи контрол входовете и изходите.

В края на май собственикът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин съобщи, че Бахмут е превзет след месеци на тежки боеве и предаде контрола на руската кадрова армия. Сега представители на руската армия потвърждават напредъка на украинците в югозападната част на града до позиции, които дават предимство, пише Институтът за изучаване на войната (ISW).

В последната седмица Украйна е освободила 4 кв. километра площ около Бахмут, а от началото на контраофанзивата през юни - 24 кв. километра. Украйна напредва и в направленията към Мелитопол, както и към Бердянск с почти 9 километра напред.

По изчисления на Министерството на отбраната на Украйна от началото на контраофанзивата украинските военни са освободили 169 кв. километра площ в южните части на страната, или територия с големината на гр. Одеса. Според военните анализатори от ISW от началото на контраофанзивата са освободени общо 253 кв. километра площи, а тези данни се различават от украинските заради различните оценки на контрола върху територията към началото на годината. От института обаче използват своите изчисления, за да могат да сравнят случващото се в окупираните територии от 1 януари 2023 година досега.

За тези шест месеца  руските военни окупираха 283 кв. километра, тоест за пет седмици Украйна успя да си върне почти същата площ, сочат от ISW.

Ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров съобщи, че неговите военни вече се дислоцират в Бахмут, но от Института за изучаване на войната са категорични, че тези военни части нямат съществен принос на бойното поле досега.

Къде е Пригожин?

На 29 юни руският президент Владимир Путин е разговарял в Кремъл с 30 представители на ЧВК "Вагнер", сред които и ръководителят на наемниците Евгений Пригожин, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Разговорите са продължили почти три часа, през които Путин е дал оценка на военните действия в Украйна и бунта на "Вагнер" на 24 юни.

Досега информацията беше, че по това време Пригожин трябваше да се намира в Минск по силата на договореното от президента Александър Лукашенко прекратяване на опита за преврат. На 6 юли президентът на Беларус коментира, че ръководителят на "Вагнер" вече не е на територията на страната му и изказа предположения, че може би е в Санкт Петербург или дори в Москва.

Публично на 10 юли за първи път след бунта на "Вагнер" се появи и главнокомандващият руската операция в Украйна Валерий Герасимов. От ISW отбелязват, че генералът често изчезва за дълги периоди от време и не може да бъде оценено каква точно е ролята му по отношение на Украйна. Според военните анализатори публичната му смяна би донесла негативи за Кремъл след честите смени на ръководителите от началото на т.нар. "специална военна операция".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
andy
преди 11 месеца
Статия за алабалъци! :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още