IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един генерал на 50 години в 500-я ден от войната в Украйна

Няма да си пазим танковете за паради, е едно от най-ярките изказвания на Валерий Залужни от началото на войната

13:59 | 08.07.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

На 7 юли главнокомандващият украинските Въоръжени сили (ВСУ) генерал - майор Валерий Залужни навърши 50 години. В разгара на военните действия неговият личен празник едва ли има толкова голямо значение, още повече в деня, в който Украйна отбелязва 500-я ден от началото на пълномащабната война. Но наред с президента Володимир Зеленски, той е сред най-популярните лица в Украйна и в информационната агенция УНИАН отбелязват някои от по-любопитните факти от неговата биография.

Роден в семейството на военни, Залужни израства по военни гарнизони и от дете мечтае за да продължи кариерата на своите родители. В училище не се старае особено, макар че учителите му да твърдят, че е много изпълнителен. През 1997 година той завършва с отличие военната академия в Одеса.

Валерий Залужни е първият главнокомандващ в новата история на Украйна, която е участвал в реални бойни действия - през 2014 година той е ръководил батальон в Донецка област. През 2017 година получава званието генерал-майор, но продължава да бъде на предните линии на фронта. През юли 2021 година с указ на президента Зеленски той е назначен за главнокомандващ на ВСУ.

"Железният генерал", както го нарича американското издание Politico, е един от най-ярките представители на новото поколение украински военни и ще остане легенда в историята на Украйна. През 2022 година сп. Time го включи в списъка със 100-те най-влиятелни хора на планетата и беше първият украински военен, който се появи на корицата на списанието.

Залужни е женен повече от 20 години за Олена, която до войната е финансист в банка. Има две дъщери - голямата е по стъпките на баща си, а малката - студент в медицинския университет в Киев.

"На всички нас ни е трудно, много трудно. Но никога няма да ни е срам", казва Залужни в редките си появи пред медиите.

Института за изучаване на войната пък цитира интервю на Залужни дадено наскоро един най-ярките му кометари в отговор на въпрос за загубите на техника в контраофанзивата на Украйна. "Няма да пазим танковете си за паради", категоричен беше той и вероятно това ще бъде една от крилатите фрази на тази война, заедно с "Не ми трябва транспорт, дайте ми оръжие" на призедента Зеленски от първия ден на войната, когато западни държави му предлагат евакуация.

В своя материал Униан обръща внимание и на факта, че главнокомандващият ВСУ е "потрошил" милион долара за украинската армия. През 2023 година американският гражданин Григорий Степанец оставя в наследство на генерала 1 млн. долара, които той превежда веднага за покупка на оръжия. Степанец не е роднина на Залужни, допълва още украинската медия.

500 дни пълномащабна война в Украйна

Празникът на Залужни съвпада с 500-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна. Денят беше отбелязан от президента Володимир Зеленски с посещение на Змийския остров - именно там започна офанзивата на руската армия, където почете паметта на загиналите за отбраната на острова. Връщането на Змийския остров под украински контрол доведе до възстановяване на износа на селскостопански стоки по море от Украйна и блокиране на плановете на Русия за морски десант.

За привличаните от мистиката руснаци островът има голямо значение - идеологът на борбата срещу англосаксонския свят Александър Дугин твърдеше,че който го притежава, владее света заради наличието на светилище на скалите.

Малко преди освобождаването на скалистия остров Украйна успя да потопи и флагманът на Черноморския флот на Русия - "Москва".

Зеленски участва и в заупокойна литургия в памет на загиналите украински военни, изнесена от Вселенския патриарх Вартоломей. В изявление след срещата между двамата патриархът обяви подкрепата си за мирния план на Украйна и потвърди ангажиментите за връщането на пленени украинци и особено депортирани деца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 08.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Кисимов ...и накрая ае получи операция VгZ ! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Кисимов ... операциА "К" ... ще пробват на "К"исимов да интегрират мозък от "К"анарче , за да намира поне пътя към "К"енефа сам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 15
Кисимов
преди 1 година
Операциа "Z" - на лов за Зеленски и ЗалужниОперация "V" - лов на Валери и Володимир
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още