IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Решението да бъдат дадени клъстерни бомби за Украйна е временно

Джо Байдън е предупредил своя китайски колега да внимава в отношенията си с Русия

11:48 | 08.07.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg
Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg

Решението да бъдат дадени клъстърни боеприпаси на Украйна е било "трудно", коментира американският президент Джо Байдън в интервю за CNN. "Това е война, която зависи от боеприпасите - те привършват мунициите, а ние имаме малко (запаси - б.р)", отбелязва още Байдън. От думите му става ясно, че решението е само временно, докато бъдат произведени достатъчно конвенционални 155-мм боеприпаси.

В съобщение на Министерството на отбраната относно новия пакет с военна помощ за Киев се отбелязва, че решението за отпускането на новите боеприпаси е взето след консултации с Конгреса и партньорите на САЩ за войната в Украйна, както и след задълбочени анализи.

Джо Байдън споделя също, че в момента няма единство в НАТО за членството на Украйна, а Киев не може да стане част от Алианса преди края на войната. "Ние сме длъжни да защитим всеки инч от територията на НАТО. Това е ангажимент, който всички ние правим и ако войната продължава, всички ние ще бъдем във война", коментира още той.

Украйна подаде молба за членство в Алианса по ускорена процедура, но отбелязвайки, че не очаква това да стане по време на войната. Нуждаем се от ясен сигнал, че ще бъдем членове на НАТО, не от повторение на заявленията за отворените врати, коментира преди ден украинският президент Володимир Зеленски в Прага.

На 11 юли във Вилнюс започва срещата на върха на организацията, на която основна точка ще бъдат бъдещите отношения с Украйна.

Байдън към Си Дзинпин: Бъди внимателен

След срещата си с руския му колега Владимир Путин китайският президент Си Дзинпин е получил предупреждение "да бъде внимателен", отправено от Джо Байдън, защото Китай зависи от западните инвестиции. "Казах му: това не е заплаха, това е наблюдение", допълва още американският президент пред CNN.

600 американски корпорации напуснаха Русия след нападението над Украйна, обяснява Байдън. "Казваш, че китайската икономика зависи от инвестициите от Европа и САЩ, тогава бъди внимателен. Бъди внимателен", е коментирал американският президент пред Си Дзинпин.

Си беше на двудневно посещение в Москва през март и проведе дълги срещи с Владимир Путин, припомня Ройтерс. Двете страни споделят своите критики срещу Запада, но Пекин отказа да изрази официалната си подкрепа за Русия във войната с Украйна.

Заради растящите опасения за отношенията между Китай и Тайван САЩ забраниха износа на нови технологии към Китай. В опит да изглади напрежението в Пекин преди време беше държавнитя секретар на САЩ Антъни Блинкен, а днес (6 юли) в страната е финансовият министър Джанет Йелън

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 08.07.23 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
А химическото и бактериологично оръжие си остава постоянно? Защото урките използват всичко, до което се докопат. Спиране няма пред нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 1 година
Решението да бъдат дадени клъстерни бомби за Украйна е временно == не пей ми се, не смей ми се, но днес ще да блея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 1 година
ще има клъстер фак на вааатенки ! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още