IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън нарече Си диктатор

Само ден след посещението на държавния секретар на САЩ Блинкен в Китай президентът на САЩ предизвика скандал

12:23 | 21.06.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Джо Байдън. Снимка: Hannah Beier/Bloomberg
Джо Байдън. Снимка: Hannah Beier/Bloomberg

Президентът на САЩ Джо Байдън оприличи китайския лидер Си Дзинпин на диктатор, с което предизвика голямо възмущение в Пекин. По време на събитие за набиране на средства в Калифорния във вторник Байдън се спря на т.нар. афера с балоните. През февруари американските военни свалиха предполагаем китайски шпионски балон в американското въздушно пространство. 

Си е бил разстроен, защото не е знаел къде се е намирал балонът в момента на свалянето му, тъй като е бил извън курса, каза Байдън и добави: „Това е много неудобно за диктаторите, когато не знаят какво се е случило". След това Байдън заяви, наред с други неща, че Китай изпитва „реални икономически трудности".

Китай реагира гневно. Байдън навреди сериозно на политическото достойнство на Народната република, като е нарекъл Си диктатор, заяви говорителката на външното министерство Мао Нин в Пекин в сряда. Това е равносилно на публична политическа провокация, каза тя. Китай е значително недоволен и отхвърля това изявление, добави говорителката, цитирана от DPA.


Само ден преди коментарите на Байдън държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен приключи посещението си в Китай, по време на което се опита поне донякъде да заздрави обтегнатите отношения между двете страни. По време на престоя си американският първи дипломат се срещна, наред с други, и с президента Си. 

Пътуването на Блинкен всъщност беше планирано за февруари, но беше отложено заради аферата с балона. Двете държави спорят и по много други въпроси. Байдън наскоро започна кампанията за преизбирането си през ноември 2024 г. Той набира средства за предизборната кампания на специални събития за спонсори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 21.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
До: zelka007 коя е таз ваща любителска лига? Дето си проверявате простатите и плащате с гледане на реклами? Не мерси, даже на съм и кандидат за нея... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
До: 0pk ... пробваш да се надскочиш , но засега не успяваш ... продължаваш да си кандидат за любителската лига ... упражнявай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
Дядото сигурно е имал предвид Мао. Бог да пази кралицата, пичове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
До: zelka007 ам аз съм там ве, ти тряа да фанеш пътя и да одиш некъде далеч от диктаторчета и техните страхотии, па да ни разказваш колко добре се живее под демократичните мостове на палатки. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 23
zelka007
преди 1 година
До: 0pk ... ам факт !! бутат се и ни плашат с най-разнообразни похвати - сармати , кинжали , тръмпанари , армати и други подобни мултики ... остави , ми и не дават на поданиците си да идват към то насам ... щото после от много убост нещът да се връщат ... ти що не фанеш пътя да видиш как е там , тъй за петилетка , па после ще разправяш ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
Ми да, навъдили се рииш ли секви диктаторчета и пречат на демокрацията да се развива. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още