IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският държавен секретар пристигна в Китай, но пробив в отношенията не се очаква

Целта ми е да изградя канали за комуникация, коментира Блинкен на тръгване от Вашингтон

11:41 | 18.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският държавен секретар Антъни Блинкен пристигна в Китай - първата визита на толково високо ниво от страна на САЩ от пет години. Очакванията за пробив в обтегнатите отношения между двете страни обаче са слаби, пише Ройтерс.

Блинкен се канеше да пътува за Китай още през февруари, но тогава съобщения за свалени разузнавателни китайски балони над САЩ отложиха посещението. Преди да тръгне сега той коментира, че основната му задача е да изгради канали за комуникация между двете страни, допълва Bloomberg. Американският държавен секретар ще потърси и начини за подобряване на сътрудничеството в няколко аспекта, включително и по отношение на климатичните промени.

Агенцията припомня, че американският президент Джо Байдън разговаря със своя китайски колега Си Дзинпин за кратко по време на форума на Г-20 в Бали. Преди ден Байдън отбеляза, че се надява отново да разговаря със Си.

Протоколни кадри показаха, че министърът на външните работи на Китай Цин Ган посреща Блинкен на вратата на вила в дипломатическия комплекс в Пекин, а не вътре, каквато е практиката, и разговарят на английски език, допълва още Ройтерс.

Служител от китайското външно министерство споделя снимка на ръкуващите се министри с коментар, че се надява, че срещата на двамата ще върне отношенията между САЩ и Китай до нивото, коментирано от Байдън и Си в Бали.

Антъни Блинкен ще остане още ден в Китай и е вероятно да разговаря и с китайския президент, пише още агенцията. Тази визита вероятно ще предизвика редица двустранни срещи, включително и наниво министри на финансите и на икономиката.

Посещението на американския държавен секретар в Пекин се следи много внимателно от международната общност около евентуален конфликт в Тайван. Напрежение между двете държави е в състояние да разклати устоите на всичко - от финансовите пазари до веригите за доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 18.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още