IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-7 готви нови санкции срещу енeргийния сектор на Русия

Украинският президент Володимир Зеленки "обходи" четирима от лидерите в групата дни преди срещата в Хирошима

12:50 | 15.05.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лидерите на Г-7 ще дискутират нови санкции срещу енергийния сектор на Русия, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Срещата на върха ще започне на 19 май в японския град Хирошима, а Япония покани за участие и украинския президент Володимир Зеленски. Сега не е ясно дали това няма да стане и лично, или както досега - във видеообръщение.

Японският премиер Фумио Кишида покани Зеленски на Г-7 по време на визитата си в Киев. Снимка: Bloomberg Японският премиер Фумио Кишида покани Зеленски на Г-7 по време на визитата си в Киев. Снимка: Bloomberg

Киев отдавна настоява за включването на санкции срещу ядрения сектор на Русия като отговор срещу окупацията на Запорожката АЕЦ още в първите седмици на войната през 2022 година. Зеленски в момента е на обиколка в Европа - след като през уикенда (13-14 май) посети Италия, Германия и Франция, сега е във Великобритания. Според съобщение на "Даунинг Стрийт" Зеленски и британският премиер Риши Сунак дискутират нов пакет военна помощ за Украйна в крайградската вила "Чекърс" на премиера. Украинският президент е първият чуждестранен гост Сунак в резиденцията.

Преди дни Лондон потвърди, че е доставил ракети с обсег на действие от 300 километра (Storm Shadow) на Украйна. Сега от офиса на британския премиер допълват, че в новия пакет ще има муниции за системи за въздушна отбрана, както и дронове с обсег на действие от над 200 километра.

"Ще обсъдим спешна подкрепа за Украйна
Володимир Зеленски
президент на Украйна

Вашето лидерство е вдъхновение за нас, коментира британският премиер, посрещайки Зеленски. Според украинският държавен глава двамата ще дискутират "спешна помощ за Украйна" и благодари за подкрепата досега.

Ройтерс допълва, че в своето заседание в края на седмицата западните лидери, включително и на посетените вече от Зеленски Франция, Германия и Италия, както и Великобритания, ще коментират възможни санкции срещу трети страни, които не спазват западните ограничения. САЩ предлагат и забрана на вноса на групи стоки от Русия, независимо дали отделните продукти са включени в забранителни списъци или не.

С дискутираните промени за Москва ще бъде по-трудно да избягва санкциите, коментират анализатори. Според тях все още не всички подробности са уточнени и решени, допълват още източниците на Ройтерс. Според тях лидерите на седемте водещи държави в света ще обсъдят още и санкции, които да засегнат отбранителния комплекс на Русия.

Срещата на върха на Г-7 съвпада и с преговорите в ЕС за 11-я санкционен пакет срещу Русия. Последното допълнение към ограниченията беше направено в края на февруари, когато се навърши една година от началото на войната. Според официалните изявления на Брюксел в общността също работят върху "пропуски" и възможности за избягване на санкциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: Имитаторът: Ахъм, пак позна. Но нали като убива цивилни и разрушава градове, човек се уморява, особено, когато забуксуват нещата. Тогава трябва да се оттегли на заслужена почивка, нали? И аз това мисля да направя. Ни лук ял, ни лук мирисал.И пак си прав - не при лошия запад, а в красивия юг. Сочи ми е хладно. Азиатската хорда ще ме почака до ноември - нека си буксува. А ти ще излезеш типичния тъппаннарр, който си е проссрал реалния живот и се опитва да търси реванш във виртуалния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 9
Импeраторът
преди 1 година
До: Tikva007 ти ще излезеш типичният копейкин - като убивате цивилни и разрушавате градове в Украйна сте номер едно ... като започнат да буксуват нещата и вече ни лук ял, ни мирисал :-) и виж го лицемерието - громи в и интернет лошият запад, а не иска да ходи на почивка в Сочи: :-( ей заради такива псевдо фенове, азиатската хорда буксува ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: Имитаторът: При нас специално е добре - хапване, пийване и планиране с приятели. Сервизираме и подготвяме техниката, получихме и последните пратки снаражение и оборудване от Запада. Чакаме да спрат дъждовете и се готвим за голямата контраофанзива към морето. Няма да има никаква прошка - плановете на командването са за 5 месеца (до ноември) да превземем всички укрепвайони на противника по 1500 км. линия на съприкосновение от Александруполис до Атина, включително и десантиране по островите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 8
Импeраторът
преди 1 година
До: Tikva007 ами какво да ти споделя копейче, за съжаление нищо не може да ударим :-( ей го, пратиха им на украинците патриотче, ке ударим нещо руско, ама те рашистите сами си свалиха няколко самолета и хеликоптерпечета :-) и така ... при вас как е - изнасилвате ли, крадете ли тоалетни :-?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: Имитаторът: Пурко, ама ти много си се разскачал от ден-два, бре! Беше залегнал дълбоко, от три месеца я имаш 10 включвания, и то някакви депресивни, я не, а днес нямаш спиране! Я да ида да видя, да не сте превзели верно Бахмут. Или Сатове? Кое сте грабнали - сподели, не мъчи аудиторията! Ама пак ти така беше три-чутири месеца след октомври, пък се спихна в един момент. Сега да не вземеш пак да зачезнеш, ако нещо пак се запече по фронтовете, че вие много я преживявате тази война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 1 година
добра новина по случай утрешния юбилей, а именно 200 000 изчистен рашист!... с пожелание за още толкова поне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 10
Импeраторът
преди 1 година
До: mr. Yoda знам, знам, спокойно. Като каже човек нещо за рашистите и веднага влизат в сила опорките за евро-*ейсите ценности, ЛГБТ, къде беше ти като бомбаридаха хамериканците Х, У и З и т.н. ... няма нужда да изброяваме, но ми обади за целите на рашките :? понеже ако нямате цели, вземете да си ходите у дома :?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 1 година
Да кажеш рашист, значи ти си нацист. Да ви *** на модераторството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 12
Импeраторът
преди 1 година
Междудругото - ама съвсем сериозно - може ли някой копейник да ми обясни в момента какви са целите на войната на азиатците в Европа :?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 11
Импeраторът
преди 1 година
Явно ще играят евроатлантиците на дебело, защото "енeргийния сектор на Русия" се чете "енергийния сектор на Китай" - все пак нали това е целта на рашистите - да служат на чайниците :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още