IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в САЩ през 2024 г. - битка между Байдън и Тръмп или не съвсем

Твърде рано е да се каже, че кандидатурата на Рон ДеСантис няма да успее, но има такова усещане. Въпреки това животът носи изненади

16:22 | 02.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Докато се подготвя да се включи в президентската надпревара през следващите седмици, ДеСантис разполага със сметки, имащи за цел да подкрепят кандидатурата му, които възлизат на повече от 110 млн. долара, според публично достъпни документи и хора, представляващи дарителите. И всичко това е преди още той да е открил официална сметка на своя политически организационен комитет за кампанията.

Финансовото предимство на ДеСантис е взело застрашителни размери в лагера на републиканците. Повечето претенденти имат парични средства, които са по-малко от неговите. Той далеч изпреварва своите претенденти с по-нисък брой гласове като двойката от Южна Каролина - бившият постоянен представител на САЩ в ООН Ники Хейли и сенаторът Тим Скот.

Дори подкрепящият Тръмп супер "Комитет за политически действия", наречен "Да направим Америка велика отново" (MAGA Inc.), отчита в края на 2022 г. към 55 млн. долара в наличност - голяма сума, но далеч по-малка от тази, която има в банката ДеСантис. Бившият президент е събрал също така и 18 милиона долара чрез кампанията си от нейното стартиране през ноември миналата година досега.

Нещо повече, ДеСантис има предимство, свързано с правомощията на своя пост като губернатор на Флорида. Само за една седмица той се опита да издигне своя авторитет във външната политика с пътуване до Япония, Южна Корея, Израел и Обединеното кралство, финансирано от органа за икономическо развитие на щата, който разчита както на обществени, така и на частни средства. Екипът на губернатора заяви, че разходите не са за сметка на данъкоплатците.

Въпреки финансовото си предимство ДеСантис е поставен в трудно положение от Тръмп по други начини. Бившият президент и сегашен фаворит на Републиканската партия получава подкрепа от републиканците във Флорида. Неотдавна той получи и подкрепата на бившия конгресмен Лий Зелдин, нюйоркчанин, който от месеци сипеше похвали по адрес на ДеСантис. Някои негови поддръжници и дарители започнаха да изразяват съмнения за качествата му, след като той зае противоречиви позиции по отношение на абортите и войната в Украйна.

Независимо от това към ДеСантис вече се надига море от пари.

Робърт Бигълоу, магнат в областта на недвижимите имоти, който се интересува от задгробния живот, е дарил 10 милиона долара в губернаторската сметка на ДеСантис и наскоро се определи пред сп. Time,a че е най-големият дарител на "Никога не отстъпвай" (Never Back Down), супер политически организационен комитет, сформиран от Кен Кучинели, бивш служител в Белия дом при Тръмп.

Милиардерът от Wall Street Джеф Яс, един от първите инвеститори в TikTok, внесе 2,6 млн. долара в кампанията за щатските избори през февруари - три месеца след като ДеСантис спечели своето преизбиране.

Няколко други големи дарители последваха този модел, което е показател, че подкрепят амбициите на ДеСантис. Джо Рикетс, бивш главен изпълнителен директор на TD Ameritrade, също дари през февруари 1 млн. долара в сметката на губернатора.

Бигелоу, Яс и Рикетс не са отговорили на искането на Politico за коментар, не направи коментар и говорител на ДеСантис. Въпреки че парите са от значение, в миналото и добре финансирани кампании са се проваляли, припомня изданието.

Бившият губернатор на Флорида Джеб Буш може да послужи като предупреждение, след като през 2016 г. влезе в първичните избори на Републиканската партия със 100 млн. долара финансиране от супер "Комитет за политически действия", но не постигна нито една победа в тези първични избори. Бившият кмет на Ню Йорк Майк Блумбърг похарчи 1 млрд. долара от собственото си състояние за кандидатура за Белия дом през 2020 г., само за да се откаже три месеца по-късно, след като не успя да осигури нито една победа, освен в Американска Самоа.

Според Politico обаче прехвърлянето на свързаното с политиката богатство крие известен риск за ДеСантис.

Федералният закон забранява прехвърлянето на средства от щатската му сметка към сметка за президентска кампания, а на кандидатите за президент по принцип е забранено да набират пари чрез щатски сметки.

Според адвокати по финансиране на предизборни кампании обаче преместването на пари в "Комитет за политически действия", който го подкрепя, едва ли ще доведе до правни последици. ДеСантис трябва да следва поредица от сложни стъпки, включително да се откаже от контрола си върху щатската сметка, преди да се извърши прехвърлянето.

Федералната избирателна комисия също така действа толкова бавно, че ако срещу ДеСантис бъде подадено оплакване, то вероятно няма да бъде решено преди изборите през 2024 г., казва пред "Politico Брендън Фишър, дългогодишен адвокат по финансиране на кампании.

Политическият комитет "Никога не отстъпвай" набира средства за евентуална сметка, която би насочила пари към вероятната кампания на ДеСантис, но вноските ще бъдат ограничени до 3300 долара от дарител за първичните избори. Представител на комитета не съобщава дали са прехвърлени някакви средства към "Проект Десантис 2024" и не разкрива броя на хората, които са направили дарения.

"Има само един републиканец, който може да победи Джо Байдън. Това е Рон ДеСантис", заяви пред Politico Ерин Перин, директор по комуникациите на "Никога не отстъпвай". Перин се позова на социологически проучвания, които показват, че ДеСантис е в по-силна позиция от Тръмп да победи Байдън, въпреки че изостава от Тръмп в повечето двубои при първичните избори. Америка се нуждае от смели, консервативни лидери, които не се страхуват да се изправят срещу левицата, да защитават семейството и никога да не отстъпват от трудните битки, пред които е изправена страната ни. Рон ДеСантис е този лидер, казва Перин.

Съобщава се, че ДеСантис ще обяви своята кандидатура за президент по-късно тази пролет, пише коментаторката Нунън във Wall Street Journal. Онзи ден тя получава интересна бележка по негов адрес от ветеран в политиката, който каза, че проблемът на Десантис не е в това, че не е симпатичен: "Проблемът за Рон е по-лош. Проблемът е, че той не ни харесва". Когато избирателите видят, че дадена политическа фигура ги харесва, те започват да ѝ се доверяват, защото знаят, че "ще направи много, за да запази тяхната симпатия".

Политиците намират начини да бъдат популярни, когато не са толкова симпатични, отбелязва журналистката.

Ако започне да става ясно, че Америка отново е в капана на надпреварата Тръмп-Байдън, избирателите ще се размърдат. Хората просто няма да се примирят с това. Очаква се отпор и малко бунтарство, допълва тя в коментара си за Wall Street Journal.

Последна актуализация: 17:06 | 02.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
SporqZaKef
преди 1 година
Много удобно ви се 'изключиха' коментарите под статията за кабинета на Промяната ... Жалкарчета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още