IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в САЩ през 2024 г. - битка между Байдън и Тръмп или не съвсем

Твърде рано е да се каже, че кандидатурата на Рон ДеСантис няма да успее, но има такова усещане. Въпреки това животът носи изненади

16:22 | 02.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Президентът на САЩ Джо Байдън започва кампанията си за втори президентски мандат в позиция, която едновременно е достойна за завист и доста незавидна. Незавидна, защото Америка продължава да бъде в лошо настроение, рейтингът му е слаб, а ентусиазмът към неговата кандидатура е минимален. Достойна за завист, защото Доналд Тръмп, който в момента е най-вероятният съперник на Байдън, е идеалният кандидат, който може да превърне гласуването наистина в избори, а не в референдум. Това прогнозира в последния си анализ за изборите в САЩ главният кореспондент на Washington Post в Белия дом Дан Балц.

Журналистът отбелязва, че видеоклипът, в който Байдън обяви официално точно преди една седмица, че ще се кандидатира за втори президентски мандат, е резонанс на видеото от кампанията му през 2020 г., с подбор на кадри и език, които поставиха бившия президент Доналд Тръмп и неговите последователи в центъра на посланието за 2024 година. Байдън ще се кандидатира отчасти въз основа на своя опит в законодателната дейност и желанието си да "довърши работата", както каза той във видеото. Но Байдън също така ще продължи да отправя и предупреждения към избирателите, както направи през 2020 и 2022 г., че предстоят опасности, ако Тръмп спечели Белия дом, както и заради политиката на доминираната от неговия съперник Републиканска партия.

Действащите президенти в САЩ обикновено печелят преизбиране. Но малко президенти - Тръмп е най-скорошният пример - имат толкова слаб рейтинг като този на Байдън в момент, когато той започва кампанията си. Washington Postцитира ново проучване на NBC News, което му дава едва 41% одобрение и рейтинг 38% по отношение на икономиката. В същото проучване 70% от американците казват, че не искат Байдън да се кандидатира за преизбиране, включително 45% от тези, които се определят като демократи. Според традиционните норми такива данни обикновено биха могли да означават поражение за действащия президент или в най-добрия случай - голяма борба, за да може да победи, отбелязва вестникът.

Погледнете лицата на избирателите, когато описвате участниците в двубоя, и ще разберете, че са готови за алтернативи, съветва в авторски коментар за Wall Street Journal Пеги Нунън.

Вижте лицата на хората, когато кажете: "Изглежда, че ще бъдат Байдън и Тръмп". Тези лица ви казват всичко - слабото потрепване, клатенето на главата, въздишката. Това са характерните черти на кампанията за 2024 г. в момента.

Седемдесет процента от собствената му партия не искат Джо Байдън да се кандидатира. Повече от половината от партията му не иска Доналд Тръмп да се кандидатира. И все пак сега сме тук, с това засилващо се усещане за тъжна неизбежност, отбелязва американската журналистка.

Тя припомня забележката, че "очевидно в Америка има само двама души", направена от водещата Деси Лидик в Daily Show на телевизия MTV.

В анализа си за Wall Street Journal Нунън изразява мнение, че Байдън няма опоненти, защото неговата партия не можа да се раздвижи. Понякога партийната дисциплина е провал и грешка, отбелязва тя. Републиканците поне водят някаква битка, но първичните допитвания в отделните щати показват, че Тръмп доминира. Усеща се още една катастрофа, нали, пита журналистката.

Коментаторката изразява съгласие с онези, които казват, че проблемът не е само във възрастта на Джо Байдън, а в подтекста, скрит зад тази възраст: че ако той бъде преизбран, има значителен шанс Камала Харис да стане президент. А тя е загадка - политик, който не е бил в състояние да каже нищо уместно или дори нищо разбираемо за политиката. Това ще накара избирателите да се замислят, пише Нунън в Wall Street Journal.

В лагера на републиканците големият "няма да е Тръмп" вариант, постоянният номер две в допитванията, избледнява. Твърде рано е да се каже, че кандидатурата на Рон ДеСантис няма да успее. Но има такова усещане. Въпреки това животът носи изненади, отбелязва журналистката, засягайки и темата за заведения съдебен иск на Walt Disney срещу него.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис разкритикува като политически мотивирано заведеното преди дни от компанията дело за назначения от него надзорен съвет в самоуправляващия се окръг на увеселителния парк, съобщи Associated Press. Според губернатора е време световноизвестната компания да спре да се радва на благоприятното отношение във Флорида, а да живее по същите правила и да плаща същите данъци като всички останали, тъй като иска да контролира нещата без подходящ надзор.

Walt Disney обвини ДеСантис, че води срещу нея "целенасочена кампания на управленчески репресии", след като компанията се противопостави на закон, свързан с ЛГБТ общността. Законът, срещу който се обяви Walt Disney и който е подкрепян от ДеСантис, забранява преподаването в училище по въпроси, свързани със сексуалната ориентация и половата идентичност.

Съдебният спор е поредният етап от продължаващата повече от година вражда между Walt Disney и ДеСантис. Компанията засипа губернатора на Флорида с критики, докато той обмисля дали да се кандидатира за президентския пост в САЩ следващата година.

Няма да го критикувам за борбата с Walt Disney, пише Нунън в анализа си за в. Wall Street Journal. Смятам, че компанията не е права да повдига въпроса, тъй като е голяма корпорация, и да използва своето обичано от всички име, за да вземе страна по деликатен щатски образователен въпрос, който се решаваше по демократичен начин - в смисъл, че губернаторът, който скоро трябваше да кандидатства за преизбирането си, взе политическо решение, получи одобрение за законопроект и ако избирателите не го харесват, биха могли да го отхвърлят. Walt Disney не трябваше да се намесва, за да прокарва културните си предпочитания. Въпреки това отговорът на Десантис бе колкото драматичен, толкова и некомпетентен, посочва тя.

В коментар на Politico, озаглавен "Билетът на Десантис за 110 милиона долара към Белия дом", изданието отбелязва, че въпреки последните спънки потенциалният опонент на Доналд Тръмп разполага с купчина пари.

За предполагаемата кандидат-президентска кампания на губернатора на Флорида Рон ДеСантис настъпи труден период, тъй като главният му съперник Доналд Тръмп събира одобрение заради другите проблеми на губернатора и го атакува в ефир. Но ДеСантис има едно голямо предимство, с което се отправя към своята вероятна кандидатура за Белия дом - купчина пари от дарители, пише Politico".

Последна актуализация: 17:06 | 02.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
SporqZaKef
преди 1 година
Много удобно ви се 'изключиха' коментарите под статията за кабинета на Промяната ... Жалкарчета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още