IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският сенат прие пенсионната реформа след продължителни дебати

Сега текстът трябва да бъде договорен от съвместна комисия в сряда

09:30 | 12.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Сенатът на Франция, Горната камара на парламента на страната, прие противоречивата реформа в пенсионната система със 195 гласа "за" срещу 112 "против" късно вечерта в събота, съобщава Euronews. Това означава, че предложението за повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години се приближава с още една стъпка към превръщаното му в закон.

Реформата беше приета след продължили 100 часа дебати в Сената, информира Ройтерс.

„Стигнахме до края на този много интензивен дебат, в който всички се изказаха. От четвъртък, 2 март, заседавахме непрекъснато в продължение на десет дни и почти толкова нощи при общо над 100 часа дебати. Регистрирахме рекорден брой изменения и подизменения: общо 8 900", изтъкна Жерар Ларше, председателят на френския Сенат.

Същия ден демонстранти излязоха отново на протест заради пенсионната реформа, предложена от президента Еманюел Макрон, като полицията очаква броят на протестиращите в национален план да достигне 1 млн. Работническите организации се надяват, че все още могат да принудят държавния глава да отстъпи, докато парламентът обсъжда проектозакона, съобщава France24.

„Това е последният етап“, заяви Марилис Леон, заместник-председател на синдиката CFDT.

Миналия четвъртък сенаторите подкрепиха решителен член от законопроекта, припомня Euronews.

Протестиращи срещу пенсионната реформа на Макрон. Източник: Agence France-Presse Протестиращи срещу пенсионната реформа на Макрон. Източник: Agence France-Presse

Сега текстът трябва да бъде договорен от съвместна комисия в сряда (15 март). Ако депутатите и сенаторите одобрят текста, той ще трябва да бъде утвърден в четвъртък първо в Сената, а след това и в Националното събрание.

Това последно гласуване, ако е положително, ще се счита за окончателно приемане за реформата от парламента.

През февруари в Националното събрание бяха внесени множество предложения за изменение на законопроекта, предимно от левия съюз, като депутатите не успяха да разгледат спорния член 7, който предвижда вдигане на пенсионната възраст от 62 на 64 години и приключиха дебатите без гласуване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 12.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още