IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Латинска Америка подхожда предпазливо на призивите за подкрепа на Украйна

Зеленски си е подсигурил подкрепата на Запада, но се налага да разшири кръга от свои поддръжници - това обаче ще се превърне в нелека задача

09:40 | 03.03.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Бразилия – дипломатическата позиция на Латинска Америка

Бразилия поддържаше добри дипломатически и бизнес отношения с Русия по времето на бившия си президент Жаир Болсонаро. Те не се промениха обаче дори след като неговия опонент Луиз Инасио Лула да Силва пое президентския пост.  Въпреки идеологическите различия на двамата президенти, нито един от тях не подкрепи икономическите санкции срещу Москва.

Освен това Бразилия е основен вносител на руски торове, които са необходими за поддържането на висока продуктивност в бразилското земеделие, и е партньор на Кремъл в организацията БРИКС.

Затова южноамериканският гигант, обявил своята позиция на неутралитет, се придържа към политиката на традиционната дипломация, която дава приоритет на преговорите и диалогът, като начин за разрешаване на конфликти.

В този ред на мисли Лула осъди руската инвазията, но и си позволи да намекне, че до известна степен Украйна също "носи отговорност" за конфликта.

В ООН Бразилия осъди руската инвазия и миналата седмица подкрепи резолюцията на Общото събрание на ООН, според която руските войски незабавно и без никакви условия трябва да се изтеглят от Украйна. Бразилското правителство обаче отказа да изпрати на Украйна боеприпаси за танковете "Леопард", въпреки молбата, която Германия ѝ отправи за това през януари.

Лула призова международната общност да работи за постигане на мира и я разкритикува, че до момента няма почти никакви инициативи, които да насърчат диалога между двете враждуващи страни.

Бразилският президент даде предложение определени държави, сред които Китай, Индия и самата Бразилия, да си сътрудничат със САЩ, Германия и Франция с цел насърчаване на диалога, но тази инициатива не бе подкрепена.

"Прогресивните правителства в Латинска Америка се опитват да се разграничат от Европа и от САЩ. Става въпрос за възраждането на латиноамериканската автономия, в която може да се чуят по-независими гледни точки и мнения, които търсят своето място на международната сцена", отбеляза академикът Октавио Гонзалес.

Дистанцираността на Петро

Колумбия от своя страна, откакто правителството на Густаво Петро встъпи в длъжност, се държи на умерена дистанция по отношение на войната. Петро призовава за преговори и за  решаване на конфликта чрез диалог, но избягва да се намесва прекалено.

В едно от малкото си публични изявления на срещата на върха на държавните и правителствени лидери на Общността на латиноамериканските и карибските държави през януари Петро подчерта отново, че няма да подкрепи войната и няма да изпрати оръжия.

"Преди години Колумбия закупи руско военно оборудване като хеликоптери, за нуждите си в рамките на страната", каза Петро и сподели, че САЩ са пискали от Колумбия да им предаде, това което не използва от въпросното оборудване, за да го изпратят на Украйна.

В името на мира обаче Петро заяви, че по-скоро би предал това оборудване за скрап, отколкото да изпрати "руското оръжие, за да продължи войната в Украйна".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 03.03.23 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
без три-четири акаунта , са се разписалЕ всичките българомразци чeбурашки ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 7
Р?мператоръ
преди 1 година
До: andy - Честит ден на Свободата за всички истински Българи. Небългарите, русофобчиците - ходом марш към Бахмут.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 7
Р?мператоръ
преди 1 година
Елена, дете клето - Латинска Америка е на страната на Русия. На юг от Тексас, САЩ нямат НИТО ЕДИН приятел !!! И за това са си виновни самите те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 8
valentino29
преди 1 година
Честит 3ти март,честито възкръсване на България.Целия свят ,не харесва натото и вече го демонстрират открито. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 10
andy
преди 1 година
До: andyВсъщност робите няма какво да празнуват. Мълчанието е признание за състоянието в което се намират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 8
andy
преди 1 година
В деня на националния празник на България, тук се говори за чужди държави! Ама слугинажа си е слугинаж по всяко време. Честито освобождение от османско poбcтвo на тези, които са Българи! Компрадорите си зная.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 8
sssaaa
преди 1 година
А бе с две думи, тези които не подкрепят Украйна не са Демократични държави. Те са западнали държави, щото нямат разузнаване и демократични бомби като Сашово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 21
zelka007
преди 1 година
две демократични и развити латиноамерикански държави , Уругвай и Коста Рика , твърдо подкрепят Украйна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още