IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще прави сайт за сравнение на цените на продуктите в търговските обекти

КНСБ предлага четири мерки за овладяване на спекулата

12:39 | 25.02.23 г. 4
Вицепремиерът Атанас Пеканов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Вицепремиерът Атанас Пеканов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Предстои да се направи сайт, на който да се сравняват цените на продуктите в различните търговски обекти. Това обяви пред Нова телевизия служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той припомни, че няколко министри от служебния кабинет вече са направили срещи с производители от различни браншове. По думите му обаче работата си трябва да свършат и регулаторните органи, като Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите, пише БТА. 

Наясно сме, че в условията на пазарна икономика конкуренцията е важна, но там, където се виждат нелоялни практики и необоснована надценка, регулаторите трябва да си свършат работата, смята Пеканов. Той призова самите производители и търговци да сигнализират за нелоялни практики. Надявам се на добро партньорство с търговските вериги, каза още вицепремиерът. 

Междувременно от КНСБ излязоха с пакет от мерки срещу спекулата. Едно от предложенията е цените на основни стоки да се представят „нето – нето“. Според синдиката това ще позволи адекватното сравнение на себестойността на отделните стоки без наличието на различните административни разходи (като реклама, логистика, складово съхранение и.т.н). Изпълнението на тази стъпка ще успокои потребителите, че не са жертви на спекулация, а от друга страна ще позволи на търговците да докажат, че не използват нелоялни търговски дейности, пише в съобщение на КНСБ, изпратено до медиите.

КНСБ предлага и въвеждане на еднакъви срокове на промяна на цените и на изплащане за доставка по цялата верига, което ще позволи в голяма степен да се елиминира възможността за завишаване на цените между отделните участници с оглед забавяне и използване на времевия период като неконкурентно предимство. Приоритетно това трябва да се направи за стоките от първа необходимост, които се консумират в най-голяма степен и чието търсене е най-нееластично в икономиката.

Синдикатът настоява да се направи проверка на входните бариери за допускане в даден сектор или бранш. Трудната възможност за навлизане на нови участници, в комбинация със сключени дългосрочни договори, създават условията за картелни договаряния и олигополизиране на пазарите. Това нарушава принципите на конкуренция, води до изкуствено завишение на цените и не позволява прозрачно да се определя реалната себестойност на стоките и услугите, посочва се в съобщението.

КНСБ призовава и за публикуване на информация от отговорните за проверките по веригата институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 25.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
stefanvukov
преди 1 година
Хора осъзнайте се.Спрете да вярвате на *** в гръцкия смисъл на думата. Живеем в силно корумпирана територия, която не смея да нарека държава. Трябва да се организираме. Политическите *** ни водят за носа към поредни избори. Не е добре. Ние ще ги заведем ба едно тъмно място тези ***? Или....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
takerman
преди 1 година
Това е добра новина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
bigi
преди 1 година
Министър подава топката към КЗК/КЗП. КЗК пък подава към министрите. Въобще голям мач. А цените си се вдигат от бездействие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Глу,постта няма умора..По -големи про,стотии не бях чел скоро.Но пък от друга страна от КНСБ друго не бих и очаквал.Тези хора си нямат понятие какво представлява инфлацията и какво я причинява.Главите им освен административни мерки друго не биха могли да измътят.Пробвани са, другари,кре,тени от КНСБ подобни неща многократно-не работят.Няма и как да работят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още