IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Ангажираната срещу домашното насилие“ България отново е против Истанбулската конвенция

В страната документът отдавна е обект на дезинформационна кампания, основана на хомофобия и използвана от екстремисти, популисти и дори традиционни партии

18:54 | 21.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
В страната ни Истанбулската конвенция отдавна е обект на дезинформационна кампания. Снимка: БГНЕС
В страната ни Истанбулската конвенция отдавна е обект на дезинформационна кампания. Снимка: БГНЕС

С решение от 21 февруари министрите на Европейския съюз поискаха съгласието на Европейския парламент за прилагане на Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, но България не се съгласи с този ход. Това става ясно от изявленията на Съвета на ЕС и на българското външно министерство.

„Като се ангажира да прилага конвенцията, ЕС ще потвърди ангажимента си за борба с насилието срещу жени в рамките на ЕС и в световен мащаб“, се казва в изявлението на Съвета на ЕС. 

Сключването на конвенцията ще допринесе за постигането на равенство между жените и мъжете във всички области. То ще укрепи и съществуващата правна рамка в областта на наказателнопроцесуалното право, се казва в изявлението.

Истанбулската конвенция е първият международен инструмент, който има за цел да премахне насилието срещу жени, като определя всеобхватни правни и политически мерки за предотвратяване на такова насилие и за защита и подпомагане на жертвите. Те включват мерки за събиране на данни, повишаване на осведомеността, криминализиране на насилието срещу жени и предоставяне на услуги за подкрепа. Разглежда се и аспектът на насилието, основано на пола, в областта на убежищата и миграцията.

Конвенцията влезе в сила на 1 април 2014 г. и беше подписана от ЕС на 13 юни 2017 г. Истанбулската конвенция обхваща въпроси, попадащи както в компетентността на ЕС, така и в компетентността на държавите членки. Решението за сключване от страна на ЕС обхваща само въпросите, попадащи в изключителната компетентност на съюза.

В България, както и в някои други европейски държави, Истанбулската конвенция отдавна е обект на дезинформационна кампания, основана на хомофобия и използвана от екстремисти, популисти и дори традиционни партии като Българската социалистическа партия. Тази дезинформационна кампания доведе до това, че България не прие Истанбулската конвенция, като в крайна сметка приемането ѝ беше осуетено с решение на Конституционния съд. 

В изявлението си от 21 февруари българското Министерство на външните работи заяви, че Съветът на ЕС е „решил с квалифицирано мнозинство да поиска одобрението на Европейския парламент по двата проекта на решения на Съвета за присъединяване от името на ЕС към Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (т.нар. "Истанбулска конвенция")".

„България е силно ангажирана с борбата срещу домашното насилие и насилието над жени", заявиха от Министерството на външните работи.

Според МВнР „българското правителство и гражданското общество работят активно за предотвратяване на такива форми на насилие и за осигуряване на защита и подкрепа на жертвите".

Министерството припомня, че през 2018 г. Конституционният съд на Република България е приел решение, в което се посочва, че Истанбулската конвенция „застъпва правни концепции, свързани с понятието „пол", които са несъвместими с основните принципи на Конституцията на Република България. 

„В съответствие с горепосоченото решение България не подкрепи двата проекта на решения на Съвета за присъединяване от името на ЕС към Истанбулската конвенция, с които Съветът иска одобрение от Европейския парламент“, пише в изявлението на МВнР.

Решението за окончателното присъединяване на ЕС към Истанбулската конвенция ще бъде взето от Съвета с квалифицирано мнозинство, се казва в изявлението. Гласуването най-вероятно ще се проведе през юни 2023 г., след като получи одобрение от Европейския парламент. 

На 15 февруари 2023 г. пленарната сесия на Европейския парламент прие резолюция, с която призовава Съвета да осигури бързо и пълно присъединяване към Истанбулската конвенция без по-нататъшно забавяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 21.02.23 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още